Olot commemora el 25-N amb una marxa de torxes no mixta

El Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones també comptarà amb un seguit d'activitats el 16 de desembre, mentre es fa una valoració positiva del Punt Lila de les Festes del Tura

A la façana de l'Ajuntament d'Olot hi senyoreja una pancarta reivindicativa del 25N.
A la façana de l'Ajuntament d'Olot hi senyoreja una pancarta reivindicativa del 25N. | Xavier Borràs.
25 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:16h
 

Imma Muñoz, regidora d'Igualtat de Gènere de l'Ajuntament d'Olot Foto: Xavier Borràs.


Aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones la Regidoria d’Igualtat de Gènere ha volgut donar a conèixer des de la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot les activitats programades, tot coincidint amb aquesta jornada. De fet, una pancarta amb el lema “Volem vides dignes i lliures de violència” presideix la façana de l’Ajuntament que ha optat per organitzar activitats de cara al proper mes de desembre, tal com ha fet saber la regidora Imma Muñoz.

Aquesta tarda, a la plaça del Carme, convocada per la Coordinadora de la vaga feminista 8M a la Garrotxa, hi haurà una marxa de torxes que sortirà de la plaça del Carme a les vuit del vespre, tal com elles mateixes expliquen al seu compte de Twitter: La marxa no és mixta, és a dir, no admet homes, que aquest dia han de dedicar-les a les cures per a "deixar-los un espai de suport mutu a elles", com diuen des de l'Ateneu Mala Petja.
 

Cartell de l'acció d'aquest 25N a Olot. Foto: @vaga8mgarrotxa.


D'altra banda, per al dilluns 16 de desembre s'ha programat aquest dues activitats:
 
— una sessió formativa i de sensibilització el personal polític i tècnic d’Olot i comarca que tindrà lloc de 11 a 14h;
— un acte de sensibilització obert a tota la població (entitats i ciutadania) el mateix dilluns 16 de desembre a les 18:00 h a la Sala El Torín d’Olot.
 

Irantzu Varela serà a Olot el 16 de desembre en actes de sensibilització feminista. Foto: @olotuit.


Les dues activitats seran impartides per Irantzu Varela, periodista i militant feminista, coordinadora de Faktoria Lila, creadora del microespai feminista El Tornillo de La Frontera i col·laboradora del diari digital Pikara Magazine. L’assistència és gratuïta, però cal inscriure’s des d'aquest vincle.

El Punt Lila a les Festes del Tura 2019

Una de les novetats de les Festes del Tura ha estat la implementació d’un Punt Lila. En una carpa situada al Firal petit es va posar en marxa aquest espai amb una doble finalitat: d’una banda informar, sensibilitzar i generar reflexió per prevenir les violències masclistes i la LGTBIfòbia i alhora poder apropar recursos disponibles a la zona en relació a les violències; i per altra banda, intervenir en casos d’agressió a través de l’atenció i acompanyament psicològic i educatiu.

Cal remarcar que la implementació d’un Punt Lila evidencia que patim una situació estructural de desigualtat política i social que afecta principalment a les dones.
 

Durant les 4 nits de Festes s’hi van adreçar unes 1.700 persones. La majoria d'elles, noies joves que s’hi apropaven per agrair la iniciativa i mostrar el seu interès per aquesta qüestió. En total es van fer 22 atencions a dones d’edats compreses entres els 14 i 40 anys. D’aquestes, 13 van ser conductes amb què es van trobar per Festes (comentaris obscens, tocaments indesitjats, intimidació, invasió de l'espai, exhibicions corporals, violència física, insults homòfobs-lesbofòbia) i la resta -9- van ser testimonis d’agressions rebudes en altres contextos, alguns d’ells en altres festes majors d’altres pobles de la comarca.

Dels testimonis de les dones recollits en el Punt Lila de Festes remarquem que no es denuncia per por o vergonya, que els assetjaments o agressions deixen seqüeles de llarga durada i que es viu sentiment d’indefensió.

Les professionals que van estar al punt constaten, en base a les atencions realitzades, que prevalen les relacions sexuals basades en el domini de l’home sobre la dona; de com molts joves (nois) reprodueixen aquesta dinàmica relacional inconscientment, i/o reaccionen amb violència si algú del seu entorn (noi/home) ho fa. Remarquem dues percepcions molt diferenciades, per una part noies validen i agraeixen l’espai, i per l'altra nois que qüestionen i menystenen les violències i l’espai.

S’ha fet una bona valoració del Punt Lila de Festes del Tura i cal seguir treballant de manera transversal perquè res  vinculat a les festes atempti o degradi la dignitat i la llibertat de les persones, especialment les dones.

A més de la valoració del Punt Lila també s’acorda com a reptes pendents de les Festes i en qualsevol àmbit de la societat:
- interpel·lar més directament als homes i a les dones que reprodueixen conductes i actituds patriarcals i masclistes;
- prendre consciència sobre com reproduïm la violència masclista i sexual en qualsevol àmbit de la vida quotidiana;
- responsabilitzar-nos col·lectivament en anar escurçant les desigualtats existents;
- sargir les ferides mentre teixim unes relacions lliures i respectuoses, on el bon tracte impregni tots els espais, tan públics com privats.                                                        
Arxivat a