Besalú es prepara per a la XXVII Fira de la Ratafia el 1r de desembre

La plaça de la Llibertat i el Prat de Sant Pere seran el marc on es podran fer les desgustacions de l'"aigua de nous" i passejar pel mercat artesanal

Les nous són la base frutícola per a l'elaboració de les ratafies.
Les nous són la base frutícola per a l'elaboració de les ratafies. | Josep M. Costa.
Redacció
22 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:49h
La tradicional i popular Fira de la Ratafia de Besalú arriba a la vinit-i-setena edició amb molt bona salut i ho farà aquest primer de desembre, amb un primer tast de dolços fets amb ratafia a mode de pròleg el dissabte 31 de desembre.

El programa de la XXVIII Fira de la Ratafia

DISSABTE 30 DE NOVEMBRE
— 18.00 h Concurs de dolços casolans amb ratafia Russet a la Sala d'actes Ajuntament de Besalú.

DIUMENGE 1 DE DESEMBRE
Durant tot el dia:
— Degustació, tast i venda de ratafies de Catalunya a la plaça de la Llibertat. Mercat artesanal i botiguers al Prat de Sant Pere.

— 11.00 h Concurs de ratafies de Besalú a la Sala d'actes.

A la plaça de la Llibertat:
— 12.00 h Música amb THE PUPPY THOUGHTS.
— 13.00 h Presentació de la ratafia guanyadora 2019 i obertura de la ratafia guanyadora del 2018. 17.00h Audició de sardanes a càrrec de la Cobla Principal d’Olot.

La ratafia catalana és feta d'aiguardent adobat amb un tros de pell de llimona, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una pell de nou verda partida a tallets i un bocí de canyella d'Holanda, a què alguns afegeixen un brot de menta i de marialluïsa, etc. Tot això es posa uns quants dies a sol i serena, habitualment quaranta. Molta gent la fa amb una cinquantena d'herbes a més de les esmentades abans. Tradicionalment la ratafia es fa cap a Sant Joan, que és quan les herbes estan en el seu millor moment (tot i que de vegades es fan per Tots Sants) i es consumeix a partir de Nadal.
 

El cartell de la Fira de la Ratafia de Besalú d'enguany. Foto: @Aj_Besalu.