​Creen jardins de papallones a les depuradores de la Garrotxa per afavorir la biodiversitat

S'han identificat les espècies amb possible presència a l'entorn i s'han seleccionat les plantes per provocar un efecte crida

L'EDAR d'Olot també ha estat enjardinada per a afavorir la presència dels lepidòpters
L'EDAR d'Olot també ha estat enjardinada per a afavorir la presència dels lepidòpters | @sorea.
NacióGarrotxa
22 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:15h
Sorea (Societat Regional de Proveïment d'Aigües), la companyia gestora del cicle integral de l'aigua, ha dissenyat dos jardins de papallones a les depuradores d'Olot i Sant Joan les Fonts  per afavorir la presència d'aquestes espècies i millorar la biodiversitat de l'entorn. A través d'uns estudis de seguiment a la comarca, s'han identificat les espècies amb possible presència a l'entorn i s'ha fet una selecció de plantes per provocar l'efecte crida. Per això s'hi han introduït plantes perennes autòctones per atraure papallones pròpies de la zona, que tenen un important paper com a pol·linitzadors.

La responsable de Biodiversitat del Grup Agbar, Clara Rovira, assegura que l'objectiu és afavorir la biodiversitat i "fer-ho de manera compatible amb els usos de les instal·lacions". En aquest sentit, s'ha format el personal i es fa un manteniment ecològic de les zones verdes.

El disseny del projecte l'ha fet el departament de Biodiversitat del Grup Agbar, en col·laboració amb l'empresa Irati i Naturalia Jardiners. Un equip de jardiners de la Fageda s'està fent càrrec de l'execució dels jardins, que ja s'han començat a executar i que tindran una superfícies de 300 metres quadrats.

Segons uns estudis de seguiment de papallones realitzat a la comarca, s’han identificat les espècies de papallones amb possible presència a l’entorn i s’ha fet una selecció de plantes per provocar l’efecte crida. Algunes d’elles seran la Mentha suaveolens, la Lavandula angustifolia i la Melissa officinalis. Entre les papallones que s’espera rebre als recintes hi ha la Argynnis niobe, la Polyommatus icarus i la Colias alfacariensis.

Investigadors del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i del Museu de Ciències Naturals de Granollers han estudiat durant més de dues dècades les poblacions de papallones de Catalunya, Andorra i Menorca i constaten que el 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi. Les causes principals són l'escalfament global, la consegüent sequera a la regió mediterrània i els canvis que pateixen els hàbitats de les papallones, sobretot a causa de la urbanització, l'abandonament dels espais oberts i el desenvolupament d'una agricultura intensiva.

Sorea també té en marxa un programa de voluntariat corporatiu a les depuradores que gestiona, anomenat BiObserva, que promou la implicació dels professionals de les instal·lacions per observar aus i fer-ne un seguiment com a bioindicadors.

En aquest sentit, la companyia també té la voluntat de promoure accions de sensibilització i educació ambiental entre la població de la comarca, especialment entre els estudiants. L'EDAR d’Olot rep un bon nombre de visites de grups escolars cada any i a partir d'ara aquests grups també podran visitar els nous jardins de papallones.
 

Uns treballadors feinegen al jardí creat a la depuradora de Sant Joan les Fonts. Foto: @sorea.

Arxivat a