Gran Recapte d'Aliments

El 23 de novembre serà la jornada central del Gran Recapte d'Aliments a Olot

La campanya, que s'inicia el 16 de novembre fins al 8 de desembre, comptarà enguany amb la col·laboració del mercat setmanal, el Mercat d’Olot, la Fira Orígens o els voluntaris dels instituts garrotxins

per Xavier Borràs , Olot, 14 de novembre de 2019 a les 15:11 |
El Gran Recapte en un supermecat d'Olot . | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La regidora d’Acció Social de l'Ajuntament d'Olot, Imma Muñoz, ha presentat aquest matí una nova edició del Gran Recapte d’Aliments, la jornada central del qual tindrà lloc el pròxim dissabte 23 de novembre a la capital de la Garrotxa. Durant l'acte de presentacio, també han participat el president de Càritas, Carles Oller, i Marta Teixidó, tècnica del Consorci d’Acció Social, que junt amb la Fundació Banc dels Aliments, Creu Roja i 17 dels 21 municipis de la comarca, a més de diverses entitats del territori, col·laboren en aquest esdeveniment solidari amb les persones mes desafavorides.
 
Enguany, 9 supermercats participaran de la jornada central, que també comptarà amb la col·laboració del petit comerç. Els voluntaris seran els encarregats d’informar les persones que vulguin participar de la campanya dels productes més necessaris. També hi haurà col·laboradors al Centre de Distribució d’Aliments (CDA), on es portaran tots els materials recollits igualment per transportistes voluntaris. Segons els organitzadors, encara manquen voluntaris per a la zona horària vespertina a tres dels supermercats de la ciutat.

 

Carles Oller, director de Càritas Garrotxa, durant la presentació del Gran Recapte d'enguany. Foto: Martí Albesa.


Els productes més necessaris


Aquest 2019, des del Banc d’Aliments es fa una crida a recaptar productes de neteja de la casa, com detergent per a la roba (2 litres) o detergent de rentar plats; productes d’higiene personal, gel de dutxa, bolquers o productes d’higiene femenina; i aliments, com sardina en conserva, cacau, oli d’oliva i gira-sol (1 litre), cafè soluble, cereals o xocolata (negra o amb llet).

Nous col·laboradors


Davant la impossibilitat de l’aportació de productes frescos, els placers del Mercat d’Olot, així com els firaires del mercat setmanal, col·laboraran amb la campanya d’enguany col·locant diversos cartells a les seves parades amb el número de compte del Banc dels Aliments. També ho faran els paradistes de la Fira Orígens, coincidint amb la data de la jornada central.

A través de les aportacions econòmiques, des del CDA es poden precisar molt més els productes que es compren amb les necessitats de les persones i, a més, es disminueix la problemàtica que existeix amb les dates de caducitat, podent garantir productes durant més temps.


Joves voluntaris dels centres de secundària

Aquest any –a petició dels mateixos centres de secundària–, 15 joves de 3 centres educatius d’Olot (INS Montsacopa, Escola Pia i Escola Petit Plançó) formaran part de l’equip de voluntaris de la campanya del Gran Recapte. Aquest voluntariat forma part de les activitats del servei comunitari que des d’aquest curs han de fer els estudiants de secundària obligatòria.

Tot i aquests voluntaris, des del CASG es fa una crida a tota la ciutadania a participar d’aquesta iniciativa per a garantir el funcionament de la jornada. Per inscriure-s'hi hi ha temps fins al 21 de novembre i solament cal omplir el formulari que es troba a la pàgina web del Banc d’Aliments de Girona. Els participants podran escollir la tasca que es vol realitzar així com la franja horària de participació.

Disset pobles de la Garrotxa i seixanta punts de recollida
 
A nivell comarcal, 17 dels 21 pobles de la comarca participaran enguany amb el Gran Recapte d’Aliments, que comptarà amb un total de 60 punts de recollida. A la comarca, la campanya no es focalitza en la jornada central, sinó que són els propis establiments i municipis qui proposen els dies de recaptació. Per aquest motiu, l’inici del Gran Recapte a la Garrotxa començarà aquest dissabte 16 de novembre i s’allargarà fins el proper 8 de desembre.

Durant l’edició del 2018, el CDA va rebre un total de 25.584 unitats recollides, una quantitat inferior a anys anteriors. D’aquestes, 17.897 unitats es van recollir durant la jornada central i la resta, 7.687, durant els dies posteriors. 

 

Participació