Tres mil set-centes quaranta-nou persones aprenen català amb el CPNL a les comarques de Girona

Tres mil cinc-centes trenta-cinc fan cursos presencials i dues-centes catorze, cursos en línia o combinant les dues modalitats

Isidor Marí durant una conferència al CPNL.
Isidor Marí durant una conferència al CPNL. | @cpnlcat.
Redacció
13 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:41h
Tres mil set-centes quaranta-nou persones van començar un dels dos-cents tretze cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística que es van posar en marxa el passat mes d’octubre a les comarques gironines.

Per nivells, un 65,7% dels cursos són de nivell inicial i bàsic; un 14,5%, de nivell elemental; un 9,35%, de nivell intermedi; un 6,55%, de nivell de suficiència, i un 3,7%, de nivell superior. Quant als alumnes, un 69,6% (2.611) està fent cursos inicials o bàsics; un 11,4%, cursos de nivell elemental; un 8,9%, cursos de nivell intermedi; un 6,34%, cursos de nivell de suficiència, i un 3% està seguint un curs de nivell superior.

Amb relació a la modalitat d’aprenentatge triada, 3.535 dels alumnes han optat per un curs presencial i 214, per un curs en línia o semipresencial.

Respecte als llocs on s’imparteixen, l’oferta d’aquest període ha arribat a 37 poblacions: Castelló, Cadaqués, l’Escala, Figueres, Llançà, la Jonquera, Roses i Sant Pere Pescador, a l’Alt Empordà; Calonge, Castell-Platja d’Aro, la Bisbal d’Empordà, Palamós, Palafrugell, Santa Cristina d’Aro i Torroella de Montgrí, al Baix Empordà; Bordils, Cassà de la Selva, Girona, Llagostera i Salt, al Gironès; Olot i Besalú, a la Garrotxa; Banyoles, al Pla de l’Estany; Ripoll i Camprodon, al Ripollès; Amer, Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes, Hostalric, Lloret de Mar, Riudellots, Santa Coloma de Farners, Sils i Vidreres, a la Selva.

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha engegat el curs acadèmic a l’octubre amb una oferta àmplia i completa de cursos de català, que donen resposta a totes les necessitats d’aprenentatge, tant de les persones que s’han establert fa poc a Catalunya i encara no coneixen la llengua, com d’aquells que volen millorar les seves habilitats comunicatives orals i escrites en català. Per cobrir tota la demanda territorial aquest trimestre hem comptat amb el suport de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.

Per aconseguir-ho, s’ofereixen cursos presencials, en línia o amb modalitat combinada, de tots els nivells, a través dels 22 centres de normalització lingüística i els 146 punts de servei de tot el territori català, 19 dels quals són a les comarques de Girona.
 
Seguint la línia engegada el curs acadèmic 2018-2019, enguany els cursos de català bàsic compten també amb avantatges econòmics i ràtios més baixes d’alumnes, per afavorir la incorporació i el seguiment de les persones que no tenen coneixement de llengua catalana o que tenen poques habilitats comunicatives en català, amb l’objectiu que tothom pugui relacionar-se en català en les situacions quotidianes i sobretot millorar les opcions d’ocupabilitat en l’àmbit laboral.

L'oferta també inclou cursos vinculats al món professional, orientats a millorar l'expressió oral i l'expressió escrita, i també per practicar la resolució de dubtes lingüístics amb els recursos disponibles a la xarxa. A Girona des del setembre s’han programat quatre cursos subvencionats per la Diputació de Girona per als treballadors del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i de l’Ajuntament de Girona, i tres cursos organitzats pel Col·legi de Metges, l’ICO (Institut Català d’Oncologia) i la FEPOL (Federació de Policies).

Una oferta flexible complementada amb les pràctiques lingüístiques

Els alumnes d’alguns cursos de català bàsic (Bàsic 3) incorporen les pràctiques lingüístiques fora de l’aula i sense el suport directe del docent. Aquest complement per a l’aprenentatge es realitza en establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua i suposa una oportunitat per fer conversa en català en contextos reals, alhora que els alumnes estableixen vincles i relacions en català.

A banda de les pràctiques lingüístiques, el gran nombre d'activitats culturals dins i fora de l’aula que el Consorci organitza o que coorganitza en xarxa amb altres entitats del territori representa el valor afegit d’aprendre català al CPNL. Aquestes activitats culturals faciliten la pràctica de la llengua i el seu aprenentatge en contextos reals i no formals, i fomenten el coneixement de l'entorn i la cohesió social.

Certificats oficials

Els cursos del català organitzats pel CPNL segueixen els programes de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística. Els certificats de nivell que expedeix el Consorci tenen validesa oficial i correspondència amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR).

El Consorci t’ho posa fàcil

El web del CPNL ofereix un cercador de cursos que permet trobar-los per localitat, per comarca, per nivell i per modalitat. La pròxima inscripció als cursos del CPNL que començaran al gener es farà a mitjan desembre.
 
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és una administració pública creada el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona. Actualment està format per 136 administracions públiques i disposa d’una xarxa territorial de 22 centres de normalització lingüística (CNL) i més de 140 punts de servei.

El CPNL està adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, la participació de la qual és majoritària, i per tant, resta subjecte al seu règim pressupostari i de control.

L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. El treball en xarxa, la complicitat i el compromís dels diferents ens que en formen part, així com també d’institucions privades, fan del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.

 
Arxivat a