Fem Poble(s), el primer retorn de Som Vall Bas, arriba el 23 i 24 de novembre

L’activitat consistirà en quatre col·loquis amb quatre temàtiques ben diverses, repartides en diferents punts de la Vall: Sant Esteve d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, Joanetes i els Hostalets

La plaça de Sant Privat d'en Bas durant la Festa Major d'aquest estiu.
La plaça de Sant Privat d'en Bas durant la Festa Major d'aquest estiu. | Xavier Borràs.
13 de novembre del 2019
Actualitzat a les 9:20h
Seguint l’estela de la Fira de Sant Nicolau, que pretén ser un reconeixement al patrimoni i l’herència cultural del territori, una altra potent activitat tindrà lloc els dies 23 i 24 de novembre anomenada Fem Poble(s) i que és el primer retorn del projecte Som Vall Bas, promogut de manera conjunta pel centre Smithsonian, la Direcció de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, que es va iniciar amb un seguit d’entrevistes als veïns i veïnes l’estiu passat.

L’activitat consistirà en quatre col·loquis amb quatre temàtiques ben diverses, repartides en diferents punts de la Vall (Sant Esteve d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, Joanetes i els Hostalets), que comptaran amb la participació dels investigadors de l’estudi i gent de la Vall per crear un diàleg bidireccional i fer un intercanvi d’impressions sobre els resultats obtinguts a les entrevistes i que defineixen quines són les principals preocupacions dels habitants de la Vall, quins són els punts de patrimoni que els basencs volen salvaguardar i quins estan en perill d’extinció i què s’hi pot fer.
 

Els actes de retorn de SomVallBas es van pesentar a Can Trona. Foto: Martí Albesa.


Per tal d’iniciar el debat, les coordinadores del projecte SomVallBas, així com els estudiants de la UAB i la UdG que van treballar-hi aquest estiu, exposaran els primers resultats de la recerca i, seguidament, convidaran a pujar a l’escenari a alguns dels entrevistats per tal de conversar amb ells.

S’han escollit quatre eixos de discussió per tal de poder aprofundir en les temàtiques que més preocupen els vallbasencs: expressions, punts de trobada, pagesia i natura. Cadascun d’aquests temes serà tractat de forma individual en els quatre actes diferents que tindran lloc aquest mateix cap de setmana.  

Aquests actes s'iniciaran dissabte 23 de novembre a les deu del matí al Local de Can Tista de Sant Esteve d’en Bas amb un col·loqui sobre expressions, dites, llegendes, música, dansa, receptes de cuina, remeis casolans, expressions religioses, faràndula i festes. Seguiran el mateix dia a les 16:30 h al Local Social de Sant Privat per a parlar sobre punts de trobada: les fonts, els gorgs, la plaça major, l’era de les cases, equips esportius, Can Trona i tot el que es pugui considerar un espai de sociabilitat destacat.
 
L’endemà, diumenge 24 de novembre a les 10.00, des del Local Social de Joanetes s'abordarà tot allò relacionat amb la pagesia i la vida rural: eines del camp, llavors, la parcel·lària, objectes de casa, aigua, abelles, papallones de boix, horts. Finalment, a dos quarts de cinc de la tarda, al Local Social d’Hostalets, diversos experts parlaran sobre paisatge i natura: camins, prats, camps, flora, fauna, fotografia i pintura.

Tothom està convidat a participar-hi i aportar allò que cregui convenient.
 

El cartell de Fem Poble(s) convida tothom a participar en el retorn de SomVallBas. Foto: Nina Bach.


 
Arxivat a