La participació cau més de quatre punts a Catalunya

La xifra de mobilització de votants continua sent una de les més altes dels últims anys

Col·legi electoral Pompeu Fabra a Manlleu
Col·legi electoral Pompeu Fabra a Manlleu | Adrià Costa
Carles Bellsolà / Irene Ramentol
10 de novembre del 2019
La participació a les eleccions del 10-N a les sis de la tarda, amb el 100% de taules comunicades, s'ha situat en el 59,88% a Catalunya, el que significa una caiguda de 4,32 punts respecte els darrers comicis del 28-A, en què la mobilització de votants va batre rècords, arribant al 64,20%. Al conjunt de l'Estat, la caiguda de la participació ha estat similar: amb un 56,86% s'ha desplomat gairebé quatre punts respecte al 60,74% del 28-A.

La caiguda de participació a Catalunya, a més, s'ha incrementat amb les hores: amb les dades de les dues de la tarda era de tres punts. Amb tot, la xifra de mobilització de votants continua sent una de les més altes dels últims anys després de les dades rècord del 28-A.
 
Amb dades del primer avançament, de les 14h, la participació queia més en els municipis més independentistes. Allà on ERC, JxCat i Front Republicà van sumar a l'abril menys de la meitat dels vots, la participació s'ha reduït en 3,8 punts, però ha disminuït en 5,3 punts allà on van aconseguir més del 80% de les paperetes

Participació rècord en les últimes eleccions

La participació a les eleccions del 28-A es va disparar respecte els comicis del 2016 i va batre rècords: va créixer més d'onze punts a Catalunya i prop de cinc a Espanya.

El caràcter extraordinari de les eleccions del 28-A, convocades per Pedro Sánchez només deu mesos després d'arribar a la Moncloa catapultat per una moció de censura que va sentenciar el govern del PP, va promoure aleshores una àmplia mobilització dels votants.