La fira de Sant Nicolau de la Vall d'en Bas aposta enguany pel paper de les dones

Tindrà lloc el divendres 6 de desembre al Mallol i reivindicarà, també, el patrimoni cultural i natural, les tradicions populars i la ruralia del territori de l'antic vescomtat

El cartell d'enguany de la fira és obra de la jove artista Paula Vergés, de Sant Privat d'en Bas.
El cartell d'enguany de la fira és obra de la jove artista Paula Vergés, de Sant Privat d'en Bas. | Marti Albesa.
06 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:56h
La Vall d'en Bas ja es prepara per a acollir la Fira de Sant Nicolau. Tal com s'anuncia en el cartell, que enguany ha dissenyat la jove artista Paula Vergés, de Sant Privat d'en Bas, serà el dia 6 desembre al puig del Mallol. Aquest cartell i les principals novetats de la fira s'han presentat avui a Can Trona de la mà del batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, la directora de Can Trona i tècnica de Cultura de l'Ajuntament, Laura Canalias, l'autora del cartell, i Ivonne Gómez, de l'Associació de Comerç i Turisme de la Vall d'en Bas.
 

Paula Vergés, Laura Canalias, Lluís Amat i Ivonne Gómez aquest matí a Can Trona. Foto: Martí Albesa.


Els dos eixos principals a promoure són, d'una banda, el patrimoni cultural i natural, la tradició popular i la ruralia, i, tal com ha indicat el batlle, el paper de les dones, que seran protagonistes de la festa ja que, tant el cartell, com la xerrada principal de la fira i el pregó han estat encarregats a dones, ja que, segons el batlle, "des de la comissió organitzadora es vol apostar per l'apoderament femení".

Una altra de les reivindicacions que es vol fer present el 6 de desembre és, segons el batlle, "la indignació social que s'ha generat arran de la promulgació de la sentència als líders del procés independentista". El consistori de la Vall d'en Bas considera, segons Amat, que no es pot normalitzar "aquesta situació injusta i que, per tant, la fira no es pot desenvolupar sense fer-hi referència". Per això, en aquesta edició s'ha volgut cedir el pregó a l'Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat creada per les famílies dels presos i els exiliats polítics catalans com a plataforma d'actuació conjunta i transversal per a donar veu  i suport als qui pateixen repressió.
 

Laura Canalias, junt amb el batlle, Lluís Amat, han presentat els eixos principals de la fira d'enguany. Foto: Martí Albesa.


Segons la directora de Can Trona, Laura Canalias, en aquesta edició es vol continuar consolidant el model endegat el 2015. "Definitivament, es vol deixar enrere el concepte de 'Fira Medieval' que va funcionar fa un temps i promoure una fira en reconeixement al patrimoni i l'herència rural del territori, que són l'autèntica essència i ànima de la Vall d'en Bas".

Precisament, una de les activitats estrella de Sant Nicolau, que ajuda a donar valor a aquest llegat cultural i natural, és la mostra d'oficis antics, en què participen ebenistes, ferrers, picapedrers, entre altres artesans, que mostren les tècniques que s'utilitzaven antigament. A més a més, i per tal d'emfasitzar aquest valor patrimonial de la Fira, enguany es comptarà amb amb la presència de Meritxell Martín, investigadora de l'institut 'Smithsonian, que impartirà una conferència sobre les tradicions i la cultura immaterial de la Vall d'en Bas, que coneix i ha pogut estudiar prou bé, després de coordinar un projecte en el qual es van entrevistar més de 800 veïns, i que tindrà un retorn el cap de setmana del 23 i el 24 de novembre amb diverses trobades participatives en quatre dels set pobles que conformen la Vall d'en Bas.

Un altre dels objectius de la diada és implicar al màxim tots els actors de la Vall d'en Bas per a fer un esdeveniment el màxim d'inclusiu possible. Per això, es continua comptant amb una comissió organitzadora formada per diversos veïns i actors del municipi, que ajuden a pensar i a valorar les activitats que conformen la Fira. A més del ja típic mercat de firaires, també es realitzaran activitats familiars de tota mena amb un espectacle de carrer inèdit de Toti Toronell, que just l'estrenarà aquest dia com a novetat. Igualment, tots els restaurants i hostalatges de la Vall, com ha informat Ivonne Gómez, oferiran menús especials i estades per a tothom que vulgui assistir i gaudir de la festa i del que aporta la Vall d'en Bas. També, es farà el sorteig d'una gran panera de productes.
 

Paula Vergés, autora del cartell de la Fira de Sant Nicolau 2019. Foto: Martí Albesa.


L'autora del cartell, Paula Vergés, ha explicat que com a encara estudiant a l'Escola d'Art d'Olot ha estat molt contenta que se li encarregués enguany. "He tractat de fer un cartell senzill i modern, amb un format minimalista". La proposta de Vergés recull els elements principals de la festa: el turo del Mallol, amb l'església al capdamunt, les parades i, senyorejant-ho tot, la bruixa Estruga Maigarda, amb el seu característic capell i tot d'herbes remeieres al seu voltant, un "personatge" que s’ha convertit en tot un símbol des que se’n va fer una gegantessa que volta pels carrers i la plaça d’aquesta vila durant tot el dia de sant Nicolau

El programa de la fira de Sant Nicolau estarà llest en dues setmanes, amb què, ben segur, en tornarem a parlar ben aviat.
 

El cartell de Paula Vergés. Foto: @VergesPaula

Arxivat a