Inici d'actuacions de reordenació a la zona dels Pins de Sant Privat d'en Bas

Es farà una millor senyalització de l'aparcament, es posaran plafons informatius sobre la fauna i la flora i es col·locaran les taules de formigó ara disperses a tocar de la zona de barbacoes

L'àrea dels Pins de Sant Privat d'en Bas es vol preservar davant l'allau de visitants.
L'àrea dels Pins de Sant Privat d'en Bas es vol preservar davant l'allau de visitants. | Arxiu NG.
04 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:13h
L'Ajuntament de la Vall d'en Bas i la Diputació de Girona han acordat mesures per tal de millorar la zona dels Pins,a tocar dels grogs dels rius Gurn i Gornés, ja que s'hi ha rebut de manera considerable un increment del nombre de visitants els darrers anys. Aquestes accions són les primeres d'un paquet de mesures de les quals se n'acabarà de parlar, també, amb els ciutadans de Sant Privat a través de les associacions veïnals. 

Segons les dades d'un estudi de la Diputació de Girona, aquest és un dels espais que registra més visitants dels que es poden absorbir en dies punta concrets. Enguany, ja es van presentar actuacions de millora com la gestió de la zona a través de l'Agrupació Naturalista de la Garrotxa, ANEGX. A banda de portar el bar, també s'encarregaven de conscienciar els usuaris de preservar l'espai.

Ara es farà una reordenació dels Pins que tindrà dos eixos. D'una banda, es farà una millor senyalització de l'aparcament de la zona on també es posaran plafons informatius sobre la fauna i la flora de la zona. De l'altra, es trauran les taules de formigó disperses per tot l'espai. Aquestes s'ubicaran a tocar de la zona de barbacoes. En cas que quedin malmeses, se n'instal·laran algunes de fusta.
 

Els Pins, a Sant Privat d'en Bas. Foto: @ajuntamentbas.


"La sobrefreqüentació ens preocupa perquè també comporta incivisme i brutícia; per això volem treballar la conscienciació dels visitants", assenyala el batlle del municipi, Lluís Amat. Explica que aquest estiu ja han notat un "canvi important" des que l'Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa s'ha encarregat de la gestió del bar a la zona recreativa. "A banda de donar el servei, també han treballar la conscienciació dels visitants", explicant-los el patrimoni natural. I la idea és seguir en aquesta línia, si bé no descarten en un futur contractar un servei de vigilància com ja han fet altres municipis veïns com Les Planes d'Hostoles on també hi ha una zona de gorgs. De moment, però, aposten per "fer pedagogia" sobre un ús més respectuós de l'entorn i disminuir, de retruc, l'impacte en la fauna i flora.

Aquestes accions són les primeres d'un paquet de mesures de les quals se n'acabarà de parlar també amb els veïns i veïnes de Sant Privat a través de les associacions de veïns. 

L'actuació està valorada en uns 23.000€ que finançaran la Diputació de Girona i l'Obra Social de la Caixa. Posteriorment, la gestió i manteniment de l'espai anirà a càrrec de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas.