L'Ajuntament d'Olot rebaixarà l'IBI i la taxa d'escombraries al 4% i al 4,77% respectivament

El batlle, Pep Berga, ha afirmat que el que han fet "és escoltar i rectificar" els augments proposats en el ple suspès d'aquest dimarts

Pep Berga, junt amb Montserrat Torra i Estamis Vayreda, durant la roda de premsa.
Pep Berga, junt amb Montserrat Torra i Estamis Vayreda, durant la roda de premsa. | Xavier Borràs.
31 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 12:51h
"No hem fet les coses prou bé i hem recapacitat que potser s'ha volgut anar massa de pressa", ha dit aquest mig matí a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot el batlle, Pep Berga, que ha anunciat una rebaixa substancial de l'IBI i la taxa d'escombraries, que s'havien d'aprovar en el ple d'aquest passat dimarts, que es va suspendre davant la impossibilitat de presentar-los i debatir-los a causa dels crits i del rebombori de la gent que va omplir la sala consistorial en protesta pels possibles augments.

La rebaixa percentual que ha avançat Pep Berga –que ha estat acompanyat de gairebé tots els regidors de l'equip de govern– és d'un 10%, és a dir, si abans l'IBI se situava en el 14%, ara ho farà en el 4%, i si la taxa d'escombraries se situava en el 14,77%, ara se situara en el 4,77%. Pel que fa a l'IBI, doncs, l'impost es mourà de mitjana entre els 4 i els 20 euros (abans es movia entre els 7,5 i els 52) i pel que fa a la taxa d'escombraries –que és finalista, com totes les taxes (serveix només per a portar a terme el servei– cobrirà la recollida i el tractament dels residus municipals, però no podrà fer front a l'adquisició dels nous contenidors amb xip que caldria desplegar a la ciutat l'any 2021. També, el batlle ha aclarit que les bonificacions previstes en impostos i taxes es mantindran tal com ja s'havien plantejat i, igualment, ha anunciat que la tarifa plana que permet pagar qualsevol tribut durant nou mesos sense cost addicional està tenint molt bona acollida.

Per bé que aquest dilluns es tornarà a convocar el ple per a aprovar provisionalment les ordenances fiscals per a l’exercici 2020 (que inclouen l'IBI i la taxa d'escombraries) i la resta de punts que no es van poder debatre i votar en el ple suspès (com les partides destinades a l'Espai Cràter, el nou Museu dels Volcans de la Garrotxa), el punt dels pressupostos decaurà de l'ordre del dia i restarà ajornat durant un temps, ja que la rebaixa de l'impost i la taxa en lliça significarà una pèrdua d'ingressos d'1.130.000 euros, amb què caldrà estudiar molt bé quines partides es retallen, deixant intocades, "com a línies vermelles", segons Berga, Educació i Benestar Social.

El batlle ha explicat que just ahir, l'endemà del ple, es va rebre una instància amb 2.459 signatures de gent que no estaven d'acord amb els augments proposats. El que corresponia, doncs, segons Pep Berga, era rectificar "per molta majoria absoluta que tinguem". "Ara haurà d'anar tot d'una altra manera pel que fa al projecte de ciutat –ha afegit el batlle–. No serà fàcil, però tampoc no és fàcil per a la gent i les famílies que pateixen manca de recursos".

La ciutat notarà la manca d'ingressos l'any que ve en alguns serveis que no són imprescindibles i per això l'equip de govern vol estudiar molt bé quines partides poden patir rebaixes per manera que l'impacte sigui el mínim possible.

Altrament, a pregunta de NacióGarrotxa, el batlle d'Olot s'ha mostrat sorprès del comunicat que van fer ahir tot els partits de l'oposició en què es queixaven que no se'ls va deixar expressar al ple. "Ningú no va poder parlar al ple, tret de Carme Guardiola", ha dit Berga, i ha insistit que allò que és normal, presentar propostes i debatre-les va ser impedit per un centenar de persones "amb crits i fins i tot insults".

L'equip de govern de JxCat ha volgut presentar aquestes propostes de rebaixa impositiva abans del ple per a poder tranquil·litzar tothom durant el pont de Tots Sants, especialment els ciutadans que més malament ho passen, amb el benentès que l'augment de salaris dels funcionaris i dels treballadors públics de l'Ajuntament d'Olot tirarà endavant iguament, ja que no solament hi tenen dret, sinó que és una obligació legal de totes les administracions públiques.
 
Arxivat a