L'oposició a l'Ajuntament d'Olot es queixa que no van poder expressar-se al ple suspès

ERC, PSC, la CUP i fins i tot Olot en Comú (que ja no té grup municipal) han signat un comunicat conjunt en què reiteren el seu desacord amb l'exagerada pujada d'impostos i taxes

Part del públic assistent al ple de l'Ajuntament d'Olot.
Part del públic assistent al ple de l'Ajuntament d'Olot. | @lluiscacau.
30 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:33h
El ple de l'Ajuntament d'Olot es va haver de suspendre ahir –tal com va informar NacióGarrotxa– per acord de tots els portaveus dels grups municipals davant la impossibilitat de portar a terme el debat previst per a l'aprovació dels pressupostos –amb un important augment de l'IBI (14%) i de la taxa d'escombraries (14,7%)– a causa de la cridòria i el rebombori causats pel públic assistent, que omplia la sala consistorial i que no van atendre les peticions de calma o les raons que volia exposar la regidora, Montserrat Torra,  o el batlle, Pep Berga, per a poder justificar aquests augments.

Tanmateix, en un comunicat fet public aquest migdia i signat conjuntament per tots els partits a l'oposició (ERC, PSC i CUP, amb l'afegit d'Olot en Comú (que ja no compta amb grup municipal al Consistori), consideren que "és molt greu que se'ns negués el dret a expressar-nos al Ple; tal com vàrem demanar. Aquest fet va impedir que poguéssim manifestar públicament el nostre posicionament davant dels olotins i olotines".

En el comunicat, els partits a l'oposició afirmen estar en contra de la proposta de l'equip de govern de JuntsxCat "que pretén una exagerada pujada d'impostos i de taxes" i, per contra,
manifesten el seu absolut suport "al dret de qualsevol iniciativa ciutadana a expressar democràticament el seu desacord en les polítiques públiques", tot i que aquest desacord, com es va poder veure i sentir durant l'hora escassa que va durar el ple, va impedir –amb crits constants i apagades dels llums de la sala consistorial– que ni l'equip de govern ni cap altre grup municipal pogués badar boca, especialment després de la intervenció de la botiguera Carme Guardiola, que havia iniciat en una xarxa social 48 hores abans una recollida de signatures contra els augments previstos.

Les reaccions al final d'aquest accidentat ple, també van tenir recorregut a les xarxes socials. D'una banda, el fins fa poc senador, i regidor d'ERC, Pep Quintana, que va fer emetre un vídeo en protesta per la pujada de l'IBI.
De l'altra, el regidor de la CUP, el pastisser i poeta Lluís Riera, i la pròpia CUP, que feien seva la protesta i deixaven clar que "la majoria absoluta mai no podrà ser una majoria absolutista". Ara se li gira feina a l'equip de govern de JuntsxCat, amb Pep Berga al capdavant, per a poder tirar endavant els pressupostos de 2020. S'obre una possible línia de solució, però amb costos socials, ja que una rebaixa de la pujada de les taxes (especialment de l'IBI) comportarà retallar serveis, alguns dels quals cobria aquest augment.
 
Arxivat a