18-O: una vaga general que busca dictar sentència

L'aturada vol donar una resposta de país a les condemnes, i marcarà la cinquena jornada de protestes, coincidint amb l'arribada de les Marxes per la Llibertat a Barcelona

J.V.
17 d'octubre del 2019
Actualitzat el 29 de març del 2022 a les 12:58h
La vaga s'ha plantejat com a resposta de país a la sentència del Suprem
La vaga s'ha plantejat com a resposta de país a la sentència del Suprem | Martí Urgell
Segueix la resposta a la sentència de l'1-O. Després de quatre jornades d'intenses protestes arreu del país, aquest divendres hi ha convocada una vaga general, convocada per la Intersindical-CSC i la IAC, que el sobiranisme ha plantejat com una resposta de país a les condemnes als líders independentistes i a la repressió. I que coincideix amb l'arribada de les Marxes per la Llibertat a Barcelona, en el que serà el cinquè dia de protestes després de la sentència.

Aquestes són les principals claus de la vaga del 18-O:

1) Per què es convoca?

Formalment, per motius de caire laboral -està prohibit fer vaga per raons polítiques-. S'exigeix un salari mínim interprofessional de 1.200 euros mensuals, el manteniment del poder adquisitiu de les pensions i l'eliminació de la bretxa salarial. També reclamen al Govern un pla per garantir la gratuïtat i universalitat dels serveis públics. A la convocatòria s'han adherit en les darreres hores la CGT i la Unió de Pagesos.

2) Quines activitats hi ha previstes?

Al matí hi haurà mobilitzacions en diversos punts de les principals ciutats. A Barcelona a les 12h hi haurà un piquet a plaça Universitat; a Tarragona hi ha una concentració a les 12h30 a la plaça de l'Ajuntament i a Girona a les 11h arrencarà una manifestació a la Plaça Pompeu Fabra. La principal mobilització de la vaga general serà una manifestació a Barcelona, amb el lema "Pels drets i les llibertats, vaga general", que començarà a les 17 hores als Jardinets de Gràcia i baixarà per Passeig de Gràcia fins la Gran Via.