La Vall d'en Bas, el primer municipi de la Garrotxa que declara l'emergència climàtica

El ple municipal aprova una declaració institucional

Redacció
25 de setembre del 2019
Actualitzat a la 13:15h
El ple de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha estat el primer de la Garrotxa en fer un pas endavant i ha aprovat una declaració institucional d’emergència climàtica i de suport a la vaga pel clima, prevista per aquest divendres.
 
La moció recull les dades de diferents informes científics que alerten de les conseqüències pel planeta de l’actual situació del clima. Tot plegat s’ha aprovat en el ple ordinari celebrat aquest dimarts. La decisió arriba a les portes de la vaga pel clima del proper divendres, a la qual també es dona suport.
 
"Amb aquesta decisió, la Vall d’en Bas torna a fer un pas endavant per fer front a aquesta emergència climàtica. A banda de fer peticions a administracions superiors, l’Ajuntament també es compromet a impulsar mesures a nivell local, algunes de les quals ja estan en marxa com incrementar les zones verdes al municipi, el foment de l’estalvi i l’eficiència energètica, l’impuls de l’educació ambiental i la mobilitat sostenible, entre d’altres", diu el consistori en una nota..
 
 Declaració institucional d’emergència climàtica i de suport a la vaga del clima
 
En un planeta on els recursos naturals són finits i el canvi climàtic és un fet, hem d’avançar cap a un model
que aposti decididament per la sostenibilitat:
que impulsi el desenvolupament de les energies renovables i l’autoconsum
que implanti una nova cultura de l’aigua
que garanteixi la biodiversitat
que treballi per la minimització i la transformació dels residus
que dugui a terme una política integral de gestió del territori que possibiliti l’explotació racional i sostenible dels seus recursos naturals. 
 
Els recents informes sobre l'estat de la biodiversitat del IPBES (Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes) i sobre l'escalfament global de 1,5 ºC de l'IPCC (Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic), alerten d'un rumb que porta a l'extinció d'una gran part dels ecosistemes terrestres. Un milió d'espècies estan amenaçades per l'activitat humana. També s'està a la vora del punt de no retorn front al canvi climàtic. No respondre davant la crisi ecològica suposaria la mort de milions de persones, el desplaçament de molts altres milions, a més de l'extinció irreemplaçable d'espècies imprescindibles per a la vida a la Terra,
 
Estem davant una emergència climàtica, i declarar l'emergència climàtica requereix assumir el compliment de compromisos polítics reals i vinculants, molt més ambiciosos que els actuals, amb la conseqüent assignació de recursos per fer front a aquesta crisi.
 
Cal refermar el compromís i passar a l’acció per generar canvis reals contribuint activament des de tots els espais possibles a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través dels seus indicadors, per una transformació global on un món sostenible no és destriable d'una ciutadania equilibrada socialment, una societat que combat el canvi climàtic amb totes les seves forces per eradicar també l'afectació que té sobre la salut i el benestar de les persones
 
Davant de l’emergència climàtica que estem vivint, ens cal donar una resposta ferma que impliqui polítiques energètiques, ambientals i de sostenibilitat decidides des de totes les institucions. Hem de passar del compromís a l’acció i apostar per aquelles accions que ens permetin generar canvis reals.
 
El proper 27 de setembre més de 100 entitats i col·lectius com  el moviment Friday for future ,entitats d’abast mundial com Green Peace o Intermón Oxfam i d’altres més locals com Som mobilitat, han convocat una jornada que es planteja com a vaga estudiantil, de consum, i de mobilitzacions en suport  a la justícia climàtica, declarar de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de mesures concretes per reduir ràpidament a zero el balanç net de gasos d’efecte hivernacle. 
 
El món local com a administració més pròxima a la ciutadania, hi juga un paper clau, especialment en la conscienciació i canvi d’hàbits de la ciutadania. Però també com a institució exemplificadora apostant per la sostenibilitat, la millora de la qualitat de l’aire i l’energia verda, i al costat de la salut i benestar dels ciutadans de comarques gironines. Per aquest motiu és necessari que ens sumem a les mobilitzacions convocades com a mostra del compromís municipal davant l’emergència climàtica.
 
El compromís que volem mostrar està sustentat en les polítiques i accions que des d’aquesta administració s’impulsen:
 
-Protegir, conservar i incrementar els espais naturals i zones verdes del municipi
-Implementar un sistema de recollinda de residus que porti a la dinàmica mundial de residu zero i incidir en l’ús dels plàstics en tots els àmbits locals.
-Buscar recursos en les institucions supramunicipals , Diputació i Generalitat,  per seguir implementant polítiques decidides de transició energètica.
-Fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica i facilitar la implantació d’energies 100% renovables, com la solar i la biomassa de forma més immediata
-Les iniciatives per impulsar mesures en  àmbits que considerem prioritaris com: l’educació ambiental, l’agricultura i l’ economia circular  basada en el concepte “KM 0” 
-La mobilitat sostenible per interactuar amb els nostres entorns urbans i naturals d’una forma saludable i respectuosa.
 
És la nostra obligació i així ho entenem i assumim, fer un treball de transició energètica i ecològica com a institució, ajudar als nostres veïns i veïnes en tot allò que suposi rebaixar les emissions de gasos contaminants del nostre municipi i instar al estat espanyol que compleixi els compromisos vigents sobre clima i energia que actualment fixa per al 2030 una reducció de:
 
-Mínim del 40% de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en relació als nivells de 1990
-Mínim del 27% de millora d’eficiència energètica
-Mínim del 27% de quota d’energies renovables
 
Així doncs manifestem totes les regidores i regidors d’aquest Ple la declaració d’emergència climàtica, el nostre suport a la convocatòria de la vaga pel clima, la nostra voluntat d’implementar un model de transició energètica que ajudi a la resiliència en front els reptes futurs i el compromís a treballar de forma transversal en la mitigació dels efectes del canvi climàtic.