El fons de Ramon Teixidor passa a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa

L’Ajuntament d’Olot i els nets del fotògraf signen un conveni de donació

L’alcalde d’Olot, Josep Berga, i Vanessa i Eduard Rama Teixidor signant el conveni de donació
L’alcalde d’Olot, Josep Berga, i Vanessa i Eduard Rama Teixidor signant el conveni de donació | Ajuntament d'Olot
Redacció
09 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:42h

L’alcalde d’Olot, Josep Berga, i Vanessa i Eduard Rama Teixidor signant el conveni de donació Foto: Ajuntament d'Olot


L’Ajuntament d’Olot i Vanessa Rama Teixidor i Eduard Rama Teixidor, nets de Ramon Teixidor Arderiu, han signat un conveni que fixa la donació del fons del productor a la ciutat. El fons es custodiarà a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Ramon Teixidor Arderiu (Olot, 1917-1994) va treballar com a operari mecànic. Aficionat a la fotografia, va esdevenir un membre destacat de l’Agrupació Fotogràfica del Centre Catòlic d’Olot i va ser soci de l’Amateur Club Fotogràfic. Va guanyar diversos premis.

Sens dubte, la seva producció més destacada com a fotògraf és el documental Olot dins la mà, estrenat al Centre Catòlic d’Olot el 12 de maig de 1964. Es tracta d’un muntatge audiovisual amb tres-centes diapositives, sincronitzades amb textos de l’escriptor olotí Josep Congost i amb fragments musicals seleccionats per Joan Sala. El documental, de gairebé una hora de durada, presenta imatges d’Olot i els seus voltants des de diferents aspectes: el paisatge, l’urbanisme, el folklore, l’esport, la religió, etc.

Després de l’estrena, es va projectar en diferents poblacions de Catalunya. Les fotografies d’Olot dins la mà van ser utilitzades per a portades de guies turístiques i calendaris, així com per als cartells de les Festes del Tura dels anys 1968, 1969, 1970 i 1971.

L’any passat, la família de Ramon Teixidor va cedir tot el material del muntatge a l’Arxiu Comarcal, que n’ha digitalitzat les imatges i el so. La donació inclou també 3.061 imatges sobre els mateixos temes que tractava el documental.

L’exposició per festes  

Del 6 al 30 de setembre, a Can Trincheria, es podrà veure l’exposició "Olot dins la mà’ de Ramon Teixidor, organitzada per l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot.


Arxivat a