L'Hospital d'Olot aconsegueix reduir els residus hospitalaris utilitzant teixit de microfibra al quiròfan

La mesura, d'acord amb la normativa europea, ha permès disminuir l'impacte mediambiental i el risc de contraure infeccions durant les intervencions

Preparació de les talles i bates quirúrgiques per a una intervenció
Preparació de les talles i bates quirúrgiques per a una intervenció | Hospital d'Olot
Redacció
22 d'agost del 2019
La Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, d'acord amb un canvi a la normativa europea el 2006 amb l'objectiu d'augmentar la seguretat dels pacients, va substituir els teixits de cotó al quiròfan per d'altres de microfibra. Concretament va ser l'any 2011 quan es va produir aquest canvi a la bugaderia de l'Hospital apostant així pel teixit de microfibra. Escollir aquesta opció en comptes del material d'un sol ús, ha permès disminuir considerablement els residus hospitalaris, un impacte important pel medi ambient i la reducció de la contaminació. L'Hospital d'Olot va ser el primer centre mèdic de l'Estat espanyol amb bugaderia pròpia que va utilitzar aquest tipus de teixit i actualment és l'únic a la província de Girona.

La microfibra és un teixit que actua com a barrera entre el pacient, l'entorn i el professional, i és impermeable, transpirable i no inflamable. En un 99% està fet de polièster i l'1% restant, de filament de carboni.
 

Preparació de les talles i bates quirúrgiques per a una intervenció Foto: Hospital d'Olot


En l'àmbit assistencial, l'ús d'aquest tipus de teixit redueix el risc de contraure infeccions nosocomials durant les cirurgies a quiròfan, és a dir, totes aquelles patologies a què estan exposats els pacients durant les intervencions. En canvi, els estudis realitzats han demostrat que el cotó com a teixit sanitari no té les propietats necessàries de protecció al pacient que s'intervé. 

Els canvis realitzats suposen beneficis per al pacient, per al personal sanitari i per al centre hospitalari, ja que és una garantia de qualitat i alhora de responsabilitat mediambiental.

Actualment, tot el material que té contacte directe amb el pacient dins l'àrea estèril del quiròfan és de microfibra i s'està treballant perquè el pijama dels professionals també ho sigui. Tots els serveis quirúrgics del centre d'Olot utilitzen aquest tipus de teixit, amb excepció d'urologia i oftalmologia. La particularitat d'aquestes intervencions fa que aquestes cirurgies es realitzin amb material d'un sol ús.
Arxivat a