Roger Andorrà i Núria Hontecillas porten el seu últim treball a l'Ésdansa

Amb l'espectacle "La Resclosa", el músic i la ballarina van fer vibrar la Plaça Major de les Preses

Roger Andorrà i Núria Hontecillas, aquest dimarts a l'Ésdansa de les Preses
Roger Andorrà i Núria Hontecillas, aquest dimarts a l'Ésdansa de les Preses | ACN
Redacció
21 d'agost del 2019
Aquest dimarts, la plaça Major de les Preses va estar l'escenari escollit per la ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà per presentar la seva darrera creació a l'Ésdansa 2019: La Resclosa, un espectacle que neix a partir d'un treball de recerca i és el resultat de "l'enamorament entre la música, la gralla i la dansa d'arrel amb la intenció de portar-les a l'actualitat", ha explicat Roger Andorrà.

El procés creatiu va començar fa dos anys. "Agafàvem temes que ens agradaven i començàvem a investigar i veure cap a on els podíem portar a través de la nostra manera d'entendre-ho", ha explicat la ballarina Núria Hontecillas. El repertori és genuïnament d'arrel, "però a la vegada hem fet que sigui nou, que torni a néixer i torni a brollar com la saba nova", ha explicat Andorrà. Durant l'espectacle la dansa i la gralla es barregen, i la parella artística va aconseguir fer vibrar el públic que es va desplaçar fins a les Preses.
 
El plat fort: Tahití

Un dels moments més esperats del Festival arribarà dissabte amb les danses d'Ori Tahití, uns balls amb més de 200 anys d'antiguitat. Aquest espectacle ha estat una incorporació d'última hora després que la companyia otomana que havia de ballar l'Al-bar'ah, reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, ha suspès la seva gira per Europa de forma inesperada.
 
D'entre el repertori de Tahití, destaquen dues peces: l'Ote'a d'origen guerrer i caracteritzat per un moviment molt ràpid dels malucs, o dels genolls si ho ballen els homes, i l'Aparima que és una dansa de ritmes més suaus i sensuals. Es tracta d'unes danses que els cristians van prohibir per considerar-les massa provocatives. Així i tot, fa uns 50 anys es va recuperar i ara ja es pot tornar a ballar amb normalitat.
 
La formació

L'Ésdansa'T, la línia formativa del festival, ofereix gairebé 200 hores de formació i ha canviat el sistema d'inscripcions per fer-lo més flexible i oferir la possibilitat d'assistir a tallers concrets sense haver d'inscriure's a un itinerari sencer. En aquesta edició l'organització ha volgut donar protagonisme a les danses dels Seguicis de Tarragona i Reus que, amb la seva imatgeria i elements festius, compartiran tallers i espai escènic amb els balls internacionals.
 
Coincidint amb la Nit Ésdansa d'aquest dimarts, els tallers de la tarda els han protagonitzat els ballarins d'Armènia i Tanzània, que han ensenyat alguns dels passos de les seves danses tradicionals. Durant tot el festival, és previst que hi participin més de 170 persones.
 

Taller de danses de Tanzània, aquest dimarts a l'Ésdansa 2019 Foto: ACN

Arxivat a