Com podeu saber si el vostre gos pateix un cop de calor?

Genives vermelles i brillants, boca oberta, mareig, esbufecs continus, excessiva salivació i apatia són els símptomes que els experts recomanen d'identificar

Un gos pastor alemany.
Un gos pastor alemany. | Europa Press.
NacióDigital
19 d'agost del 2019
El Col·legi Oficial de Veterinaris de València ha llançat una sèrie de consells per evitar els cops de calor en els gossos i també ha explicat quins són els primers símptomes: genives vermelles i brillants, boca oberta, mareig, esbufecs continus, excessiva salivació i apatia. En cas que l'animal presenti aquestes circumstàncies, és necessari intervenir perquè vol dir que està patint el cop de calor. 

Davant l'arribada de l'estiu i les més que habituals onades de calor, els veterinaris recorden que els gossos, a diferència dels humans, regulen la seva temperatura mitjançant el panteix i la sudoració pels coixinets i les zones amb poc pèl.

Per això, les altes temperatures, un espai amb escassa ventilació i exposat a altes radiacions solars o la manca d'hidratació poden desencadenar en un cop de calor. L'important és tenir sempre a disposició del gos aigua fresca i neta i intentar no sortir al carrer en les hores més sufocants del dia.

A més, si se'l transporta en cotxe mai se l'ha de deixar tancat a dins, ni tan sols amb les finestretes baixades. Pel que fa a les races, els veterinaris valencians recomanen prestar especial atenció a les races o animals més susceptibles de patir aquest tipus de dolència, com són els gossos més joves o d'edat més avançada. El bòxer, carlí, buldog i qualsevol animal braquicèfals són els més propensos a patir un cop de calor.

Si aquest es produeix, el primer que aconsellen fer els professionals és intentar tombar el gos a un lloc amb ombra i refrescar poc a poc amb aigua o posar-li teles humides al coll i el cap per intentar baixar-li la temperatura corporal. Després dels primers auxilis caldria acudir al veterinari.