Joves de la Garrotxa i de Bèlgica conviuen en un intercanvi a Lokeren

Va ser del 28 de juliol al 4 d’agost en el marc del programa Erasmus Plus-Joventut en Acció de la Unió Europea

Els joves garrotxins i belgues a la localitat de Lokeren.
Els joves garrotxins i belgues a la localitat de Lokeren. | @CCGarrotxa.
NacióGarrotxa
05 d'agost del 2019
De 28 de juliol al 4 d’agost, un grup de 10 joves del Garrotxa, juntament amb 10 joves de Bèlgica van conviure en un intercanvi a Lokeren (Flandes Oriental). L’intercanvi amb els grups de joves belgues es va fer al Castel Verloren Vos, un espai enmig de la ciutat de Lokeren que els permetia realitzar activitats i dinàmiques així com allotjar-se.
 
El projecte d’intercanvi és en el marc del programa Erasmus Plus-Joventut en Acció de la Unió Europea, i pretén posar en contacte joves de diferents països europeus, en aquest cas joves de diferent municipis de la zona de la Garrotxa i de diferents municipis de Bèlgica, per tractar temes d’interès per a joves de comarques rurals i les oportunitats de mobilitat internacional, així com reflexionar sobre temes d’actualitat i donar eines als joves per convertir-se en persones ciutadanes de la Unió Europea respectuoses, obertes i tolerants.

El projecte es va iniciar l’any anterior, el 2018, i es va celebrar un primer intercanvi a la Garrotxa, a l’alberg Torre Malagrida, on es varen tractar els projectes “Peer to Peer” o projectes participatius entre iguals. D’aquest intercanvi neix el que s’ha realitzat aquest any, tractant un tema a demanda dels i les joves participants: el gènere i la identitat.
 

Una imatge d'aquesta població flamenca on s'ha fet l'intercanvi. Foto: Michielverbeek/Wikipèdia.


D’aquest procés neix el nou intercanvi “Let’s Identify an Ex-change!”, on durant 8 dies s’han realitzat activitats, recerques i ponències per a endinsar-se en el món de la identitat de gènere i els conceptes preconcebuts i apresos a nivell social, cultural i històric.
 
Les entitats organitzadores, Globelink i Garrotxa Jove, Servei de Projectes de Joventut del Consell Comarcal de La Garrotxa, han generat diferents propostes d’activitats per tal de proporcionar a les persones participants uns dies productius i ben aprofitats en els que conèixer i reconèixer entitats, vivències i situacions d’altres persones o d’elles mateixes que els apropin a una visió respectuosa, tolerant i inclusiva envers la diferència.
 
El fil conductor de l’intercanvi ha estat l’Storytelling, un procés de creació personal d’un producte audiovisual en el qual s’expliquen històries i pensaments relacionats amb el gènere. L’últim dia es van mostrar els resultats d’aquestes creacions en una exposició oberta on cada jove podia explicar i mostrar el seu resultat al públic participant.
 
A més, hi ha hagut espais de diversió i oci com per exemple la visita a Ghent, anar amb kayak pel riu Drume o, anar a sopar a casa les famílies del jovent belga. Un conjunt d’activitats enriquidores i que han ajudat a generar grup i sensació de pertinença.
 
Aquests projectes es realitzen des de fa anys per una aposta ferma de Garrotxa jove per proporcionar oportunitats de mobilitat al jovent de la comarca, siguin quins siguin els seus recursos i les seves possibilitats, aportant la possibilitat de tenir aquesta vivència enriquidora a nivell personal però també professional i social. Així doncs, volem destacar que el Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa, forma part de la xarxa Eurodesk des del 2013, el que li ha permès dur a terme diferents programes de mobilitat per joves garrotxins.
 
Els joves participants han fet una valoració molt positiva de l’experiència i expressen que tenen pensat continuar participant de diferents programes de mobilitat europea.