Festes del Tura

La Comissió de la Faràndula anuncia una revisió del protocol passat festes

Amb més de 800 persones en llista d’espera per a formar part d'aquest seguici de les Festes del Tura, es tractaria de facilitar que més persones puguin ballar les figures de la ciutat

per Xavier Borràs, Olot, 2 d'agost de 2019 a les 07:00 |
Els Gegants d'Olot. | Martí Albesa.
La Comissió de la Faràndula ha acordat iniciar els tràmits per a facilitar que més persones puguin ballar les figures de la ciutat, tenint en compte que actualment hi ha una llista d'espera per a formar-ne part que depassa les 800. L'anunci l'han fet avui en compareixença a l'Ajuntament d'Olot el regidor de Festes Agustí Arbòs,la representant de la Comissió de Festes, Anna Domènech, i Estanis Vayreda, primer tinent de batlle d’Olot. Arbòs ha aclarit que això no afectarà la Faràndula d'enguany i que s'iniciarà la revisió just passades les Festes del Tura d'aquest 2019.

En l’última reunió de la Comissió de la Faràndula a proposta de l’Ajuntament s'ha acordat l’inici del procés de renovació del protocol que regula els diferents aspectes relacionats amb el conjunt de figures pròpies de la ciutat. A la trobada, que ha tingut lloc aquest dimarts, s’ha donat llum verd a revisar diferents punts del protocol per actualitzar-lo després de 13 anys de funcionament. L’objectiu és que abans de la festivitat de Corpus  de 2020 es disposi d’aquest nou reglament.

 

El regidor de Festes, Agustí Arbòs i la representant de la Comissió de Festes, Anna Domènech. Foto: Xavier Borràs.


"L'important de l'acord a què s'arribi és que tothom s'hi sentit còmode", ha manifestat Agustí Arbós, que ha afegit que tot i que no hi ha res de decidit la idea és agilitar la llista amb el sistema que acordi la Comissió, que tant podria ser per un sorteig (com es fa, per exemple, a la Patum de Berga) i/o la reducció d'anys en què els qui hi participen pode ballar (entre 6 i 10 anys, actualment, segons la figura).
 
La Comissió de la Faràndula està formada per exballadors, historiadors locals, la Comissió de Festes, representants dels balladors actuals i l’Ajuntament i s’ocupa de tots aquells aspectes relacionats amb el manteniment i conservació dels Gegants i l’organització dels balls.

 
Un dels principals objectius d’aquesta revisió serà fer el canvis necessaris per facilitar que més olotins i olotines puguin ballar la faràndula d’Olot. Actualment, una trentena de persones formen part dels balladors que treuen els Gegants, Cavallets, Cabeçuts i Cap de Lligamosques per Festes del Tura i Corpus. En aquests moments, el protocol estableix que una persona pot ballar un màxim de 6 anys els cabeçuts, 6 anys els cavallets i 10 anys els Gegants.
 
Actualment, 811 persones estan apuntades a la llista per poder ballar la faràndula. Les primeres persones inscrites són de finals de la dècada dels 90. Per apuntar-s’hi cal que el nen o nena hagi nascut i que la família ompli un formulari que cal entregar a Can Trincheria.
 

 

Participació