El projecte del Taller dels Sastres s'estén a tot el Nucli Antic d'Olot

Després de la instal·lació al carrer dels Sastres de tres emprenedors artesans, es vol ampliar l'oferiment als propietaris que vulguin llogar els seus baixos buits al barri vell de la capital

El Taller 1/30 és un dels creatius instal·lats al carrer dels Sastres d'Olot.
El Taller 1/30 és un dels creatius instal·lats al carrer dels Sastres d'Olot. | Xavier Borràs.
29 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:28h
L’Ajuntament d’Olot ha obert el procés per a la recerca de locals comercials que puguin acollir establiments d’activitats singulars al Nucli Antic. Es tracta de l’ampliació a tot el centre de la ciutat del projecte del Taller dels Sastres. Aquesta proposta –que han presentat aquest matí el primer tinent de batlle, Estanis Vayreda i Gemma Canalias, regidora d’Empresa i Comerç– sorgida del PIAM del Nucli Antic ha permès obrir tres negocis en locals fins al moment en desús.

Mentre Vayreda ha destacat que és la segona part dels projectes d'empenedoria del Nucli Antic –iniciat al carrer dels Sastres– i que inclouen, també, el coworking de Ca-Nyera recentment inaugurat, la nova regidora d'Empresa ha posat en relleu com de positives són aquestes accions per a recuperar "l'eix d'activitat" d'aquesta important zona de la capital garrotxina.

El Taller dels Sastres va ser una de les accions sorgides del procés participatiu del Pla Integral d’Accions de Millora del Nucli Antic d’Olot. En el marc del PIAM, es va fer realitat aquest projecte que vol recuperar l’eix d’activitat en aquest sector d’Olot amb la dinamització de locals buits i la instal·lació de tallers de creadors i professionals o d’altres activitats econòmiques de caràcter singular. 
 
L’any passat l’Ajuntament d’Olot va oferir als propietaris de locals buits situats en l’àmbit del projecte “El Taller dels Sastres” la possibilitat de participar-hi mitjançant l’arrendament de les instal·lacions, per tal que el mateix Ajuntament pogués posar-les a disposició de nous emprenedors perquè hi desenvolupessin activitats econòmiques singulars de caràcter cultural, artístic, artesà i de comerç tradicional i de proximitat.
 

La nova regidora d'Empresa i Comerç de l'Ajuntament d'Olot, Gemma Canalias, junt amb el primer tinent de batlle, Estanis Vayreda. Foto: Martí Albesa.


Un total de sis emprenedors van presentar el seu projecte per formar part de El Taller dels Sastres. Emprenedors de sectors com la ceràmica, ornamentació, confecció i disseny de moda, joieria, gravat, il·lustració i el torn van interessar-se per entrar a formar part d’aquesta iniciativa que promou l’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG, i amb la col·laboració de l’Associació La Iera, amb l’objectiu de diversificar l'oferta cultural i econòmica del Nucli Antic i posar en ús els locals desocupats.
 
Un jurat format per dotze experts va seleccionar les propostes dels 3 emprenedors que han emprès la seva activitat. Es tracta de Georgina Artigues i Oriol Carbonell que han obert el Taller 1/30, especialistes en disseny i dedicats a l’estampació en serigrafia per a realitzar productes decoratius i joguines personalitzades. Amb l’Atelier, la Bibiana Gerez -especialista en confecció- ofereix tallers de costura i d’altres relacionats amb el món dels fils i les agulles, com ara és el macramé, estampació de teles, taller de nines, etc. Tanmateix disposa d’una zona de bescanvi de teles i una biblioteca de patrons, que seran activitats gratuïtes per crear xarxa. A Verd.deGris, l’Anna Herrero realitza treballs de restauració de mobles, tapisseria, creació de petits objectes, confecció de coixins i elements de roba per a la llar. En tots els espais, s’hi ofereixen tallers i formacions per a diferents públics.
 
La bona resposta del projecte ha fet que, des de l’Ajuntament d’Olot, es vulgui ampliar la proposta a tot el centre de la ciutat. Amb aquest objectiu, s’obre una segona fase d’aquest projecte. L’Ajuntament d’Olot obre el procés per a la recerca de tres nous locals que han de tenir les característiques següents:
- Han d’estar situats a la planta baixa (a peu de carrer).
- Estar ubicat dins la zona d’actuació del PIAM de Nucli Antic.

La regidora d’Empresa i Comerç Gemma Canalias, ha explicat que “estem buscant locals per poder-los posar a disposició d’emprenedors en una iniciativa que va funcionar molt bé al voltant del carrer dels Sastres i que ara volem ampliar a la resta de centre de la ciutat”. El regidor de Nucli Antic, Estanis Vayreda, ha explicat que “és una acció més dins del PIAM i en temes d’ocupació, tal com el que hem posat en marxa a l’epai de coworking de Ca-Nyera”. 

Les persones propietàries de locals que compleixin amb aquests criteris i que estiguin interessades en el projecte poden consultar els plecs de clàusules al web i a www.olot.cat o bé es poden posar en contacte amb DinàmiG, a l’espai de Ca-Nyera del Carrer de l’Aigua, 5, número de telèfon 972 26 01 52 ext. 3. Han de tenir en compte que tenen quaranta dies naturals a comptar des de l’endemà de la publicació de l’anunci del concurs en el BOP per presentar les proposicions i que el contracte d’arrendament tindrà una durada de tres anys. Segons Gemma Canalias, la publicació al BOP es farà la setmana vinent, amb què els qui hi tinguin interès encara hi seran a temps passades les Festes del Tura.

Segons Canalias, l'Ajuntament hi dedicaria un màxim de 20.000 euros (depenent de l'estat dels locals); posteriorment, llogaria els locals i, un cop resolta la fase de concurs per als emprenedors i creatius que s'hi vulguin instal·lar, els rellogaria a preu baix als qui l'hagin guanyat, tal com ja s'ha fet amb els projectes de la primera fase del carrer dels Sastres.
 
El Taller dels Sastres és una acció que forma part del PIAM del Nucli Antic i que vol facilitar l'obertura de nous negocis i l'accés a espais a professionals vinculats al sector cultural, artístic, artesà i de comerç tradicional i de proximitat. La iniciativa és vertebrar activitats permeables amb l’entorn i amb aparadors vius. Els negocis que s’obrin com a resultat del projecte s’han de coordinar entre ells i crear un equip, i tenen la responsabilitat, conjuntament amb els veïns, comerciants i associacions com La Iera, de donar vida al barri i organitzar, com a mínim, dues vegades l’any algun acte públic.
 
Arxivat a