Tot i les pluges Riudaura torna a omplir els balcons d'estrelles

Les tonades i cançons han retrunyit més fort que les tronades a la plaça del Gambeto

La pluja va obligar a endarrerir el concert a diumenge.
La pluja va obligar a endarrerir el concert a diumenge. | @riudauracat.
NacióGarrotxa
29 de juliol del 2019
Actualitzat a les 8:16h
Tot i les pluges –que han obligat a endarrerir el concert de dissabte a diumenge–, la plaça del Gambeto de Riudaura s’ha omplert un any més de cançons i tonades. Ja fa catorze anys de la publicació del llibre D’aquí estant veig una estrella: cançons de tradició oral a Riudaura i del concert que es va organitzar per a presentar-lo al públic. Avui, aquell llibre ha esdevingut un festival plenament consolidat.
 
El divendres 26 de juliol es va celebrar el Sopar de Cantadors amb quasi dos cents assistents i va comptar amb l’actuació de Pep Gimeno, Botifarra, i Miquel Gil que van presentar la seva proposta NUS.
 
El diumenge els balcons de la plaça del Gambeto s’han convertit en escenaris d’una vetllada seguida per més de cinc centes persones. Com ja és tradicional en aquest concert, una versió del Ball del Gambeto o del Roser ha encetat les intervencions musicals. En aquesta ocasió, l’arpista Josep Maria Ribelles l’ha interpretat des d’un balcó.
 
Corrandes són Corrandes, format per Anaís Falcó, Christian Simelio, Irene Augé i Anna Gonzàlez, han fet gaudir al públic amb les cançons d’improvisació on els mateixos assistents han triat els temes. Josep Maria Ribelles, amb la seva formació, ha interpretat algunes peces amb la dolçor del so de l’arpa. I des d’un balcó estant, s'ha escoltat les cançons interpretades per Albert Massip i Laia Bosch.
 

Vora 500 persones van assistir al festival diumenge. Foto: @riudauracat.


Una part important del concert ha estat protagonitzada pels propis riudaurencs. Una vintena de cantadors ha interpretat diverses cançons des de balcons i racons de la Plaça: Ara s’ha dictat una cançoneta, La porqueirola, De les cimes del Queralt... I per completar les actuacions de la gent de Riudaura, tres formacions musicals creades expressament per a l’ocasió han presentat actualitzacions del cançoner popular i tradicional: El fadrí sastre, la Blancaflor, Uns quants joves molt alegres, la Bepa...
 
El concert ha acabat amb una interpretació conjunta de les corrandes que en el seu dia va cantar Maria Julià, de Can Pitansa, la molinera i que precisament, el primer vers d’una d’aquestes corrandes va donar nom al llibre i dóna, també, nom a aquest festival de cançons i tonades tradicionals: D’aquí estant veig una estrella.
 
El concert l'organitza l’Ajuntament de Riudaura amb el suport del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa de Marboleny, de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.