Les Festes del Tura disposaran enguany d'un Punt Lila

La Festa Major d'Olot també ofereix a la ciutadania l’oportunitat de col·laborar en els actes que s’organitzen | Tots els productes de marxandatge lluiran el logotip estrenat l'any passat

Les brigades del Punt Lila s'identificaran amb una samarreta exprés.
Les brigades del Punt Lila s'identificaran amb una samarreta exprés. | Martí Albesa.
25 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:41h
Les Festes del Tura disposaran enguany d'un Punt Lila, amb una doble finalitat: d’una banda informar, sensibilitzar i generar reflexió per prevenir les violències masclistes i la LGTBIfòbia i alhora poder apropar recursos disponibles a la zona en relació a les violències; i, de l'altra,  intervenir en casos d’agressió a través de l’atenció i acompanyament psicològic i educatiu. Ho han explicat aquest dimecres la regidora d’Acció Social i Igualtat, Imma Muñoz, i la tècnica del Consorci d’Acció Social, Tina Ruiz, a la Sala de Sessions de l'Ajuntament d'Olot.

Durant la compareixença també s'ha presentat la nova imatge dels productes oficials de Festa Major. Ha anat a càrrec del regidor de Festes Agustí Arbòs, el fins ara regidor Josep M. Coma i el director de Festes, Jordi Serrat. També, hi ha assistit Ferran Ribalta, director general de l’empresa Sant Aniol, que enguany etiquetaran 100.000 ampolles d’aigua dedicats especialment a la Festa Major d’Olot.
 

Tina Ruiz ha donat detalls de com funcionarà el nou Punt Lila durant les Festes del Tura. Foto: Martí Albesa.


Segons han explicat Muñoz –que ha condemnat de primer el feminicidi d'ahir a Terrassa– i Ruiz, s’instal·larà una carpa, degudament identificada, davant del local de les entitats i, també, es disposarà d’aquest local en cas d’una atenció que requereixi un espai més tranquil i reservat. L’horari del Punt Lila serà de les de la mitjnit fins les sis de la matinada durant les quatre nits de Festes, del 6 al 9 de setembre, i serà gestionat per l’entitat empordanesa Medusa, Transformació Social amb perspectiva de gènere, que té experiència amb aquest tipus d’actuacions. De fet, segons Tina Ruiz a la Garrotxa encara no ha sorgit cap entitat d'aquestes característiques i per això ha calgut connectar amb aquesta organitzacio empordanesa.

També, hi haurà marxandatge i material informatiu d’entitats implicades en l’atenció i eradicació de violències que pateixen dones i persones dels col·lectius LGTBI. I, de fet, aquest Punt Lila comptarà amb col·laboració de brigades mòbils formades pe voluntaris (que prèviament hauran rebut una formació).
 
Segons els promotors d'aquest Punt Lila, els contexts festius són un lloc on es poden produir un determinat tipus d’agressions sexistes, sexuals i LGTBIfòbiques que cal detectar per aturar-les. Però, també, és un lloc que ha de permetre una presa de consciència individual i comunitària contra aquestes situacions que tenen lloc a molts altres àmbits de la vida, no només a l’espai d’oci nocturn.
 
És per això que el dia 2 de setembre a les 19 h a la Sala en Torín, hi haurà una formació –xerrada on s’explicarà de què estem parlant quan parlem d’agressions sexistes, sexuals i LGTBIfòbiques i quin és el circuït d’actuació en cas d’agressió. Aquesta formació va adreçada a professionals que intervenen en casos d’agressió, a les entitats que gestionen barraques i a totes aquelles persones que hi estiguin interessades.
 
Aquesta acció ha estat iniciativa de la Comissió de Festes, persones de col·lectius i entitats de dones i feministes i LGBT d’Olot –com La Dalla, Alba o Alliberem-nps– i tècniques comunitàries del CASG, amb el suport de la Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olot. Quan acabin les festes es farà un recompte de totes les actuacions i atencions del Punt Lila per a poder fer un balanç de la situació.
 

Agustí Arbós, regidor de Festes. Foto: Martí Albesa.


Els olotins poden col·laborar a les Festes

Per quart any consecutiu, les Festes del Tura ofereixen a la ciutadania l’oportunitat de col·laborar en els actes que s’organitzen. L’objectiu és que més persones ajudin a fer possibles les Festes i les puguin viure des d’un altre punt de vista. Per fer-ho, cal tenir més de 18 anys i omplir el formulari de la pàgina web de Festes del Tura festesdeltura.olot.cat, a les xarxes socials (Facebook i Twitter) i al web de les entitats de la garrotxa www.entitatsgarrotxa.cat. A més de donar les dades de contacte, s’ha d’escollir l’activitat de les Festes a la que volen col·laborar. També es pot telefonar a l’Àrea de Festes al 972 27 27 77. Hi ha temps per apuntar-se fins al 16 d’agost. A principis de setembre es convocarà a totes les persones col·laboradores a una reunió per concretar les tasques assignades a cadascuna de les activitats. Es pot participar del ball de gegants del migdia i el d’espelmes del vespre, l’espectacle del correfoc a plaça braus i les brigades mòbils que hi haurà del punt lila. Una dotzena de persones de mitjana s’han convertit en col·laboradores de Festes del Tura els últims anys.
 
La nova imatge dels productes de Festes del Tura

L’any passat les Festes del Tura van estrenar logotip. Des de l’Àrea de Festes es va crear una imatge per identificar els productes de la Festa Major d’Olot: samarretes, mocadors i bosses amb referències a la faràndula local, que van tenir molt bona acollida. A diferència de l’any passat en què es va incloure la figura del gegant, la gegantessa, el cabeçut o el cavallet menter que en aquesta edició els protagonistes són dobles: d’una banda, els balcons de la plaça Major per Festes i la il·lustració d’un dels cartells finalistes del concurs de Festes (és obra de Ferran Coves). Tots els productes es poden trobar a l’Oficina de Turisme, a Can Trincheria, Adròmines, el Drac, Can Baldiret i al bar l’Aigat.
 

Ferran Ribalta, director general de l’empresa Sant Aniol. Foto: Martí Albesa.


Una altra de les iniciatives que per segon any tornarà a donar visibilitat a les Festes de Tura és resultat de l’acord de col·laboració entre l’Ajuntament d’Olot i l’empresa Sant Aniol. Aquest estiu, més de 100.000 ampolles d’aigua Sant Aniol es dedicaran a la Festa Major d’Olot. L’etiqueta dels envasos de 0’33, 0’50 i 1’50 litres reproduirà una fotografia de la faràndula. Anirà acompanyada del text “Festes del Tura. Olot 6-10 de setembre. Bona Festa Major!”  amb un dibuix dels gegants, nans i cavallets.
 

L’etiqueta dels envasos de 0’33, 0’50 i 1’50 litres reproduirà una fotografia de la faràndula Foto: Martí Albesa.


Qui reuneixi les 11 variacions de les etiquetes que es podran trobar als diferents envasos d’Aigua Sant Aniol podrà participar d’un concurs que s’anunciarà aquestes properes setmanes a través de xarxes socials. Per tant, caldrà estar atent a l’actualitat de les Festes per conèixer les promocions que permetran guanyar un kit complert amb tots els productes oficials de les Festes del Tura.
 
Arxivat a