La Garrotxa i Girona seran seu del III Congrés Internacional sobre el Potencial dels Boscos en la Salut

Organitzat per Sèlvans, tindrà lloc del 7 al 10 d'octubre amb la presència de ponents i de públic dels cinc continents, que debatran sobre els boscos terapèutics

Les autoritats posen per a la foto de família a Can Jordà.
Les autoritats posen per a la foto de família a Can Jordà. | Xavier Borràs.
23 de juliol del 2019
Actualitzat el 24 de juliol a les 11:01h
L'idíl·lic paratge de Can Jordà, una de les seus del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG), ha estat l'escenari triat l'associació Sèlvans per a presentar aquest dilluns, de la mà del seu president i coordinador, l'enginyer de monts especialitzat en silvopascicultura, Jaume Hidalgo, el III Congrés Internacional sobre el potencial dels boscos en la salut, que també va comptar amb la presència de la secretària de Medi Ambient, Marta Subirà; el president del Consell Comarcal, Santi Reixach; el batlle d'Olot, Pep Berga; i el president de Turisme Garrotxa, Eduard Llorà, a més dels amfitrions (entre el públic): el batlle de Santa Pau, Josep Companys, i el director del PNZVG, Xavier Puig.

De primer, Jaume Hidalgo ha explicat  durant la roda de premsa de presentació com va néixer i quins són els objectius de l’associació Sèlvans. Hidalgo ha posat de manifest la importància d’una trobada com aquesta, que tindrà abast mundial i que posarà les bases sobre la funcionalitat dels boscos terapèutics i els seus beneficis en la salut de les persones pels propers anys. També, ha avançat la possibilitat que la Garrotxa "sigui la seu mediterrània d'aquesta tecnologia".


Per la seva banda, Eduard Llorà, president de Turisme Garrotxa ha parlat de la diversitat forestal, dels ecosistemes existents en el territori de la Garrotxa i de la importància de la celebració d’aquest Congrés com a oportunitat per a crear complicitats i fer pedagogia de la sostenibilitat i d’un turisme respectuós amb el medi. Santi Reixach, flamant president del Consell Comarcal de la Garrotxa, ha posat l’accent en el fet que la comarca es troba dins un Parc Natural i que aquest fet dota la Garotxa d’un alt potencial per a oferir serveis de salut i benestar relacionats amb la funció terapèutica dels boscos i és per això que considera important la cooperació supramunicipal.

En representació de la Generalitat, Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat –que ha arribat tard per les obres que es fan a l'avinguda Sant Jordi d'Olot–, ha recordat que el de la Garrotxa és el primer Parc Natural que va declarar com a tal el Govern de la Generalitat i que, en aquest sentit, és molt encertat que una part del Congrés transcorri aquí perquè fa molt temps que treballa en la línia que ara es vol impulsar a la resta del país.
 

Marta Subirà durant la seva intervenció a Can Jordà. Foto: Xavier Borràs.


Subirà, ha explicat que s’ha dut a terme el primer inventari de boscos madurs a Catalunya i que ara caldrà impulsar una segona fase per a la protecció legal d’aquests espais i ha anunciat que el Parlament ja treballa en la creació de l’Agència de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, que es finançara –semblantment a com ho fa l'ACA o l'gència de Residus de CAtalunya– amb una taxa que sortiria del grau d'emissions de CO2 dels vehicles rodats, a l'empara de la nova Llei del canvi climàtic.

Finalment, el batlle d’Olot, Pep Berga, ha explicat que a la ciutat ja fa temps que treballa en la preservació dels boscos madurs i el seu potencial i un bon exemple n'és l’Itinerari Forestal Terapèutic Salvador Grau pensat per a la reconnexió de les persones amb la natura. De fet, ha explicat que Olot ha estat l’escenari del primer estudi clínic d’Europa sobre els efectes dels anomenats "banys de bosc" en pacients diagnosticats de fibromiàlgia.
 

Un dels masos de Can Jordà, seu del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Foto: Xavier Borràs.


L’acte ha comptat també amb la presència d'un bon nombre d’assistents vinculats amb el món dels serveis ecosistèmics. La cooperativa Som Mobilitat s’ha sumat a la presentació posant a disposició dels mitjans un cotxe elèctric per arribar a Can Jordà, de què han estat passatgers els periodistes de Ràdio Olot i NacióGarrotxa.

L'associació Sèlvans

Sèlvans, que agafa el seu nom de la mitologia etrusca (una deitat que s'encarregava de protegir els boscos), treballa amb la missió principal de conservar el patrimoni forestal més singular i de més alt valor natural, el que podríem considerar el “nucli antic” dels boscos. A Catalunya volen que arribi a ocupar un mínim d’un 5% de la superfície forestal, tot incloent els millors boscos del país.

Per aconseguir-ho, apliquem mecanismes de coresponsabilització i implicació de la societat, en especial la custòdia del territori. També, es recolzem en la valorització dels serveis ecosistèmics dels boscos, inclosos els relacionats amb la salut i el benestar de les persones.
El naixement de l’associació suposa la consolidació de 10 anys de desplegament del programa Sèlvans, despres del seu pas per AccióNatura els 3 darrers anys.

L'associació també promou la Formació en Guiatge en Boscos Terapèutics que certifica per a ser Guia de Bosc Terapèutic Sèlvansl a la UdG i que en la tercera edició, que just s'ha acabat aquest juliol i que s'ha dut a terme al Mas El Guitart, a l'Hostalnou de Bianya.

Més informació
 
Vegeu el dossier del III Congrés Internacional sobre el potencial dels boscos en la salut.