Lluèrnia, el festival del foc i de la llum, torna a Olot el 9 de novembre

L'efímer esdeveniment, que dura sis hores, inclou 45 instal·lacions, l'artista Quim Domene com a Hortolà de la Llum i algunes intervencions en les capelletes dels carrers del Nucli Antic

Quim Domene, Per Berga, Pep Fargas i Xavier Bayona durant la presentació.
Quim Domene, Per Berga, Pep Fargas i Xavier Bayona durant la presentació. | Xavier Borràs.
22 de juliol del 2019
Actualitzat el 24 de juliol a les 11:02h
Aquest matí de dilluns s'ha presentat al solar de Can Sau, a tocar del Santuari del Tura d'Olot, les línies generals de la quarta edició del Lluèrnia, l'efímer festival del foc i de la llum, que enguany se celebrarà el dissabte 9 de novembre. L'organització del festival, encapçalada per Pep Fargas i amb Xavier Bayona en la direcció artística, ha pesentat la nova imatge del festival –inclòs el logo permanent a partir d'ara–, l'hortolà d'aquesta edició, que serà l'artista Quim Domene –també present a l'acte– i alguna de les principals novetats d'aquesta convocatòria, que també ha comptat amb la presència del batlle, Pep Berga.

Quaranta-cinc instal·lacions

El Lluèrnia d'enguany –que manté un pressupost (el mateix des de fa tres anys), d'uns 85.000 euros–, doncs, serà el dissabte dia 9 de novembre, des de la posta del sol fins a a la mitjanit, una festa participativa amb el foc i la llum com a protagonistes, de manera que evoca l'entorn volcànic d'Olot i de la Garrotxa.

El programa d'aquest 2019, limitat a 45 instal·lacions, està format per 15 propostes seleccionades de les prop de 80 que es van presentar a la convocatòria oberta de projectes; 15 instal·lacions proposades i realitzades pels alumnes de les escoles d’art de Catalunya –a les quals el festival els l'ofereix com un entorn real on poder produir i ensenyar els seus projectes–, i 15 instal·lacions encarregades per la direcció artística del festival i que volen ser les que en donen caràcter, encapçalades per l’Hort de la Llum, la instal·lació conjunta de les Escoles de Primària, la que cada any presenta el PimPamPum Foc!, l’AOAPIX, Lluèrnia Kids, les produccions conjuntes amb el col·lectiu Binari i el programa Transefímers de la Xarxa Transversal…
 

Un senglar dissecat i il·luminat ha presidit la presentació d'enguany. Foto: Xavier Borràs.


El programa es completarà amb les propostes de col·lectius i entitats ciutadanes que ja han manifestat la seva voluntat de participar en el festival i que contemplen un ventall molt ampli: des de l’Orfeó Popular o el Grup de Diàleg Interreligiós, per posar només dos exemples.

Actes previs, amb el Vermut dels Enlluernats el 26 d'octubre

Lluèrnia començarà, com és habitual, uns dies abans amb diverses activitats, algunes d’elles organitzades amb col·laboració amb altres entitats i associacions, que conformen el programa de La Fumarola. La intenció és, a més d’allargar la programació a més dies, estendre el festival temàticament amb conferències, espectacles, cursos, exposicions i altres propostes que necessiten un format menys multitudinari.

En aquest moments encara cal concretar el programa, del qual però ja es pot avançar l’actuació de Júlia Ferrero, que amb la col·laboració del Teatre Principal presentarà l’espectacle Teia, fruit d’una beca de creació de la Plataforma d’Arts de Carrer.

Així mateix, a partir de la positiva experiència, iniciada l’any passat, de programació el divendres a Sant Joan les Fonts i diverses propostes de replicar-la a altres municipis de la
 comarca, els organitzadors valoren com afrontar el repte d’una Fumarola comarcal que hauria de passar, inevitablement, per una estreta col·laboració amb el Consell Comarcal.

Com cada any, l’inici de Lluèrnia 2019 el donarà el Vermut dels Enlluernats, que se celebrarà el dissabte 26 d’octubre. Es tracta d’una reunió, oberta a tots els voluntaris i col·laboradors del festival, on els autors de les diverses instal·lacions presenten els seu projectes.
 

Quim Domene serà l'Hortolà de la LLum aquest 2019. Foto: Xavier Borràs.


L'Hortolà de la Llum: Quim Domene

Enguany –després de diversos intents anteriors– Quim Domene podrà exercir com a Hortolà de la Llum, que ha trait el grup d’hortolans dels anys anteriors i que planteja un repte creatiu a partir del concepte del domini del foc per transformar-lo en llum, com en un hort, el conreu del foc salvatge en foc domèstic, llum i tecnologia. Tot i que a Olot no li cal presentació, només recordar que Quim Domene Berga, és probablement, l’artista visual olotí més internacional. Practica diferents disciplines, pintura, colage, fotografia, reprografia, instal·lacions i escultura.

Domene ha col·laborat en diverses ocasions amb Lluèrnia: el 2015 amb el micro-màpping Desviacions, a partir de poemes de J.V.Foix, conjuntament amb Norbe Fernàndez; el 2017 amb l’acció Reflectància Diferida, amb Nina Bach, Xevi Prat, Dolors Rusiñol i Xavier Ruscalleda; i el 2018 amb la instal·lació Éxit, amb Xevi Prat.

Les capelletes de carrer

Seguint la línia començada fa dos anys amb la realització del mural Llum, del Col·lectiu Reskate, instal·lat al final del Passatge de Sant Antoni, i la restauració de la imatge de La Milagrosa, que es va poder veure l’any passat a la fàbrica de ganivets, es vol fer una aportació que pugui sumar al patrimoni cultural de la ciutat amb voluntat de permanència.

Aquest any el Lluèrnia es fixa en les capelletes de carrer, força abundants a Olot, i que des del festival creuen que són una mostra d’arquitectura popular, estretament lligada a la importància que ha tingut per a la ciutat la indústria dels sants, de manera que n’és un dels trets característics. Moltes d’aquestes capelles estan situades formant fornícules en façanes d’edificis del Nucli Antic, algunes en un bon estat de conservació, i s’hi pot observar un curós manteniment –però d’altres, sovint en habitatges desocupats, estan exposades a l’espoli o robatori del sant. Fins i tot algunes, malauradament, han desaparegut després d’una demolició. Pràcticament totes tenen una precària instal·lació elèctrica que permet la seva il·luminació nocturna, i solen rebre atenció i veneració popular en ocasió de les festes patronals del carrer o del barri que ocupen.

Des del festival, amb la col·laboració de la Delegació del Col·legi d’Arquitectes i de l’ajuntament, voldríem impulsar una operació de discreta rehabilitació d’aquestes capelletes, que contempli una actuació personalitzada, ja sigui de pintura, neteja, i molt especialment d’il·luminació.

 
Nova imatge logotip definitiu

Com sempre, el Col·lectiu Manila Santana, integrat per Manel Quintana i Maria Camila Sanginés, han dissenyat des de Colòmbia la imatge del festival per aquest any. En línia amb tots els cartells anteriors conserva l’element central amb una flama, en aquest cas un llumí, la mateixa tipografia i el color groc corporatiu.

La flama del llumí restarà integrada a partir d'ara com a logotip permanent del festival. Fins ara Lluèrnia emprava com a logo la imatge del cartell i, en conseqüència, canviava cada any.
 

Imatge del Lluèrnia 2019. Foto: @lluernia.



 
Arxivat a