El ple aprova la creació de la Comissió de la Variant d’Olot amb l’abstenció de la CUP

També, acorda traslladar al cap de setmana més pròxim a sant Lluc, la fira ramadera i el mercat extraordinari, i, per unanimitat, una moció per una oferta d'oci nocturn responsable, inclusiu i de qualitat

El primer ple ordinari a Olot ha durat dues hores.
El primer ple ordinari a Olot ha durat dues hores. | Xavier Borràs.
19 de juliol del 2019
Actualitzat el 22 de juliol a les 8:51h
El primer ple ordinari de l'Ajuntament d'Olot després de la constitució del plenari del 15 de juny i del cartipàs del 27 de juny, s'ha celebrat aquest dimecres al Saló de Sessions municipal i s'ha enllestit en dues hores justes. En aquesta primera ocasió –els plens se celebraran a partir de les sis de la tarda tots els tercers dijous de cada mes–, tot i les embranzides dels grups minoritaris, que han lamentat sovint "manca d'informació" en relació a alguns dels punts tractats, el nou batlle, Pep Berga, i els regidors que han intervingut (Estanis Vayreda, Jordi Güell i Agustí Arbós) se n'han sortit prou bé i la sessió –sota el fred gèlid de l'aire acondicionat, després la pluja– ha transcorregut sense gaires daltabaixos.

La Comissió de la Variant d'Olot

Cal destacar-ne tres acords principals: de primer, la creació de la Comissió de la Variant d'Olot, que se sumarà a les ja existents de la Vall d'en Bas i les Preses, per a vetllar i fer el seguiment per a l'execució de les obres de la seva construcció. Aquest nou ens estarà format pel batlle d'Olot, que actuarà com a president, el regidor d'Urbanisme i Mobilitat, el cap dàrea d'Infraestructures, un representant de cada grup polític amb representació de l'Ajuntament i tres representants de la Federació d'Associacions de Veïns d'Olot, a més de la plataforma 2no és un vial és un carrer".
 

Adriana Roca i Lluís Riera, de la CUP Olot. Foto: Xavier Borràs.


La CUP, tot i valorar, en veu de Lluís Riera, la bona intenció de la Comissió, s'ha abstingut perquè veuen "que el traçat es planteja trossejat" i voldrien que fos d'àmbit comarcal. Tant el PSC com ERC han demanat, igualment, que es posin més mesures per a pacificar l'avinguda Sant Jordi, actualment sotmesa a la col·locació d'un paviment sonoreductor, unes obres que s'allargaran fins al 2 d'agost i que ja causen, tot i els esforços de la Guàrdia Urbana, els primers embussos circulatoris a la capital, especialment a l'avinguda de Santa Coloma.

La nova Fira de Sant Lluc

De segon, el ple també ha aprovat –com ja va avançar NacióGarrotxa– traslladar al cap de setmana més pròxim a sant Lluc, la fira ramadera i el mercat extraordinari per manera que coincideixen amb la Fira del Dibuix i amb la resta d'actes inclosos en la Fira de Sant Lluc. La proposta tira endavant amb els vots de l'equip de govern, l'abstenció d'ERC i la CUP i el vot contrari del PSC. La decisió presa ja era avalada per sengles peticions dels organitzadors de la fira ramadera i del Gremi associat de venedors ambulants no sedentaris (GAVANS).
 

Els tres regidors del PSC durant el ple d'aquest dijous. Foto: Xavier Borràs.


Josep Guix –que s'ha queixat de manca d'informació i per contra, haver-ho anunciat com cosa feta als mitjans de comunicació (es refereix a la roda de premsa que va fer aquest dilluns Estanis Vayreda amb el president de la fira ramadera, Josep Maria Ginabreda)– ha argumentat el vot contrari del PSC perquè hi veia improvisació i ha demanat endarrerir la decisió per a fer-ne un estudi en profunditat; Josep Quintana, d'ERC, ha recordat que Jaume II va atorgar el dret a fer la fira fa 705 anys (el dia de sant Lluc o en algun dels quinze dies subsegüents) i tot i estar d'acord que el canvi pot ser positiu, ha justificat l'abstenció del seu grup perquè abans calia "parlar-ho amb tothom" i no anunciar les coses com ja fetes als mitjan de comunicació. En tot cas, el que sí que ha quedat clar és que la ubicació de la fira ramadera i del mercat dels marxats encara resta per decidir.

En una rèplica final inusual, el batlle ha demanat un esforç als vint-i-un regidors del plenari per no mancar a la veritat quant a la queixa reiterada que no reben informació. Pep Berga ha manifestat, en relació al punt de la Fira de Sant Lluc, que se'n va parlar amb els grups l'endemà del ple del cartipàs, a la Comissió Informativa i a la Junta de Portaveus: "No ens digueu que no en volem parlar", ha reblat ferm i impertèrrit.
 

Tres cares noves al ple entre els cinc regidors d'ERC. Foto: Xavier Borràs.


Millorar l'oci nocturn a la ciutat

El tercer acord a destacar és una de les mocions que ha presentat la CUP –defensada per Adriana Roca–, que ha estat aprovada per unanimitat, ja que, prèviament, se'n va cercar l'acord. En resum, el Consistori es compromet a crear una taula de treball participada pels diferents agents implicats en l'oci perquè es proposi una diagnosi completa i compartida de la situació actual de l'ci en general, però especialment de l'oci nocturn a la ciutat d'Olot. La moció també proposa facilitar la redacció d'un Pla d'oci nocturn. Durant el debat sobre la moció, des de l'equip de govern, el regidor Agustí Arbós ha dit que tot i que "aquests darrers vuit anys s'ha aconseguit incorporar una gran oferta cultural a la ciutat", és cert que, majoritàriament, ha estat "de caràcter diürn".

L'altra moció de la CUP, de rebuig a l'anomenada Llei Aragonés i a favor dels serveis públics, ha estat rebutjada amb els vots de JxCat i ERC i l'abstenció del PSC.

El ple també ha aprovat els preus públics de l'Institut Municipal de Cultura i de l'Institut d'Educació –amb l'abstenció de la CUP per allò que sempre defensava el regidor d'Olot en Comú, Xavier Garcia Zabal, de la "tarifació social progressiva– i la designació del regidor Jordi Güell com a representant al patronat fundacional d'EuroPACE, és a dir, el codi de gestió de l'Ajuntament d'Olot per a la transició energètica i el canvi climàtic i la rehabilitació i accessibilitat d'habitatges.

A les cadires del púbic s'hi va poder veure un bon gruix de militants i simpatitzants dels grups municipals, especialment d'ERC i de la CUP. El pròxim ple, el 29 d'agost.

 
Arxivat a