Fina Surina i Jordi Cargol assumeixen les vicepresidències del Consell Comarcal

En el ple extraordinari d'aquest dimecres, el nou president, Santi Reixach, ha manifestat la seva voluntat de treballar colze a colze amb tots els batlles més enllà del Consell d'Alcaldes

Un moment del ple extraordinari del cartipàs aquest dijous.
Un moment del ple extraordinari del cartipàs aquest dijous. | Martí Albesa.
18 de juliol del 2019
Actualitzat a les 11:52h
El ple extraordinari del cartipàs del Consell Comarcal de la Garrotxa, celebrat aquest dimecres durant una hora escassa, va procedir, de primer, a donar compte, de primer, del nomenament dels vicepresidents, dels consellers delegats i de la delegació de competències al nou Consell de Presidència i al gerent. Fina Surina Gelis serà la vicepresidenta 1a i consellera comarcal delegada d'Acció Social, i Jordi Cargol assumeix el càrrec de vicepresident 2n i conseller comarcal delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Emergències.

El ple es va desenvolupar sense cap entrebanc destacable i mentre, fins i tot, es va acceptar unes petites modificacions de l'únic conseller del PSC, Josep Guix, en el punt d'organització de les diferents àrees de govern, el portaveu de la CUP, Lluís Riera, per bé que es va abstenir en tots els punts acordats per la majoria, va va valorar positivament el desenvolupament de la sessió: "Ens agrada i el to i la música que sona –va dir des del seu seient, a tocar, precisament del representant socialista–. Ens abstenim, però donem confiança al Consell a partir d'aquí per a buscar polítiques d'entesa".

El president del Consell, Santi Reixach, va manifestar la seva voluntat de treballar colze a colze amb tots els batlles més enllà del Consell d'Alcaldes i començar a posar fil a l'agulla la setmana vinent, junt amb el conseller comarcal delegat d’Assistència als Municipi, Joan Gainza, i visitar tots els ajuntament de la comarca per començar a a dibuixar el futur: "Ens agradaria proposar on vol anar la comarca" i consultar-ho amb els batlles i les entitats, "oberts a qualsevol fet que sorgeixi".
 

Les noves vicepresidències –Fina Surina i Jordi cargol– flanquegen el president Santi Reixach.. Foto: Martí Albesa.


Entre d'altres acords, el Consell Comarcal va aprovar la dotació econòmica als grups comarcals, que serà de 59,57 € per grup i mes i de 44,74 € per conseller i mes. Pel que al del règim de dedicació dels membres polítics de la corporació, així com el seu règim de retribucions i indemnitzacions, es va establir i aprovar que el titular de la Presidència, en aquest cas Santi Reixach, percebi una retribució anual bruta de 34.947 euros, que correspon a una dedicació parcial de 22,5 hores setmanals (60% de dedicació parcial), la qual es distribuirà en dotze pagues des del 1r d'agost d'enguany. Aquest règim de dedicació parcial comportarà, per primera vegada, l’alta corresponent al règim general de la seguretat social. En tot cas, el ple també va declarar la compatibilitat del president amb el càrrec de batlle que ostenta amb dedicació parcial a l’Ajuntament de la Vall de Bianya.

Igualment, es va fixar les quantitats a percebre, per a la resta de membres del Consell que no tenen dedicació parcial, en concepte d’assistència efectiva als òrgans col·legiats del Consell Comarcal dels quals en foment part d’acord amb el quadre següent:
 
Ple300 €
Junta de Portaveus150 €
Comissió Informativa del Ple100 €
Consell d'Alcaldes60 €
Consell de Presidència275 €
Comissió de Coordinació de Govern150 €

I, pel que fa a les indemnitzacions per despeses efectives en què hagin incorregut els consellers en l’exercici del seu càrrec ,s’aplicaran les següents previsions:
  • Despeses en concepte de desplaçaments: 0,27 € per quilòmetre.
  • Resta de despeses en concepte d’allotjaments fora del lloc de residència així com les despeses de manutenció, pàrquing i autopistes es pagaran prèvia presentació de la corresponent factura o tiquet corresponent. No es reconeixerà cap indemnització per desplaçament per assistència als òrgans col·legiats.

Lluís Riera (CUP) v valorar el to positiu del ple. Foto: Martí Albesa.


Mentre, tal com ja hem comentat, la CUP es va abstenir com a mostra de confiança i pel tarannà de la sessió, el PSC va exercir el seu vot en contra en alguns punts. Així, pel que fa a la creació i composició de la Comissió Informativa general del ple –destnada a l'estudi i al dictamen previ dels assumptes que s'han de sotmetre al plenari– , per a Josep Guix no seria necessari que fos integrada per la totalitat dels consellers, sinó que amb un portaveu de cada grup n'hi hauria prou i s'estalviarien diners (que percebran els consellers en les sessions mensuals).

Guix sí que va aconseguir introduir uns punts de més a la proposta d'organització de les diferents àrees de govern. Així, en relació a la Conselleria comarcal de Medi Ambient, SAlut Pública i Emergències es va aprovar el seu suggeriment de separar en dos apartats el primer punt, per manera que els serveis comarcal de proveïment d'aigua i sanejament en serien un i la recollida i tractament de deixalles en serien l'altra. També, es va introduir dos punts més en aquesta Conselleria: el foment de les polítiques forestals i el foment de l'agricultura i la ramaderia garrotxines. Finalment, també es va acordar que en l'roganització de la Conselleria comarcal de Desenvolupament Local s'introduís un darrer punt de suport als joves agricultors.
 

Josep Guix durant la seva intervebció al ple. Foto: Martí Albesa.


En relació als portaveus, durant el present mandat, Fina Surina exercirà de portaveu del grup Junts per Catalunya, Miquel Reverter ho serè pel grup d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, i Lluís Riera i Josep Guix ho seran per part d’Alternativa Municipalista i Candidatura de Progrés respectivament.

A part de l’aprovació dels òrgans que ja vénen establerts al Reglament Orgànic Comarcal, durant la sessió d’ahir es va aprovar el nomenament del gerent comarcal, càrrec en el que repeteix Sergi Martí i Arau.

Com a novetat aquest mandat es crea una Comissió de Coordinació de Govern, formada pel president, els vicepresidents, i els consellers delegats que formen part de l’equip de govern, a més del gerent i la secretària.

El pròxim ple, ja ordinari, se celebrarà dijous vinent i a partir d'ara serà sempre el segon dijous dels mesos de gener, març, maig, juliol i desembre, a les 19:00 h.