La fira ramadera de Sant Lluc serà tot un cap de setmana i de caire comercial

Després que n'aprovi la reforma aquest dijous el ple de l'Ajuntament d'Olot enguany se celebrarà , junt amb el mercat de roba, el cap de setmana del 19 i el 20 d'octubre

Estanis Vayreda i Josep Maria Ginabreda van presentar la iniciativa.
Estanis Vayreda i Josep Maria Ginabreda van presentar la iniciativa. | Martí Albesa.
16 de juliol del 2019
Actualitzat el 29 de juliol a la 13:42h
En la compareixença habitual dels dilluns a l'Ajuntament d'Olot, aquest cop a la frequívola Sala Gussinyé, el primer tinent de batlle, Estanis Vayreda, i Josep M. Ginabreda, responsable de la fira ramadera van anunciar un canvi de format important de la Fira de Sant Lluc, ja que els organitzadors, en una petició a la qual també es van sumar els marxants, van demanar traslladar al cap de setmana l'activitat que tradicionalment es fa el 18 d'octubre, amb què la fira ramadera i el mercat de roba seguiran el camí que ja va emprendre la Fira del Dibuix d’Olot. En tot cas, l’Ajuntament s’encarregarà de l’organització d’una activitat perquè el 18 d’octubre la capital de la Garrotxa continuï mantenint la celebració de Sant Lluc, com ha passat durant els darrers 705 anys.

L'objectiu d'aquest canvi de format, segons Vayreda, és guanyar afluència de públic, tant local com forà, i incrementar l’atractiu dels dos espais amb un canvi de format. Pel que fa a la fira ramadera el canvi de data, que de fet guanya un dia i mig, ja que se celebrarà enguany el 19 i el 20 d'octubre, és un canvi de format i de model en tota regla. Amb l’objectiu de recuperar el caire econòmic de la fira s’ha treballat amb el sector ramader per a actualitzar el model i transformar-la en una fira amb la presència del bestiar i, especialment, el producte final que se’n comercialitza. De fet, la majoria dels ramaders presents a la fira ja no tenen el bestiar com a producte final, sinó que elaboren i comercialitzen productes derivats com els embotits, la carn, els ous, el formatge i productes làctics, entre d’altres. La idea és mantenir la presència d’animals a la fira i vincular-la amb la comercialització del producte final derivat amb l’explicació de la seva elaboració per part dels productors a un públic final que en pot ser el potencial consumidor.
 

Josep Maria Ginabreda, responsable de la fira ramadera de Sant Lluc. Foto: Martí Albesa.


Pel que fa al mercat extraordinari de roba i complements només es tracta d’un canvi de data que coincidirà amb tots els altres espais de la fira i se celebrarà sempre en cap de setmana, amb què es preveu un augment de l’afluència de públic.

La idea és que ambdues activitats (Fira Ramadera i mercat de roba) s’ubiquin al centre de la ciutat, tot coincidint amb la resta d’espais firals de Sant Lluc. El canvi de data de la fira ramadera i el mercat es portarà, per a la seva aprovació, al ple, amb què durant la sessió d’aquest dijous es determinarà el dia de celebració de la fira ramadera i el mercat extraordinari de Sant Lluc.

La fira ramadera, que és l’origen de la celebració de Sant Lluc, i que data de 1315, va néixer com un mercat de compra-venda de bestiar vinculat als moviments transhumants d’animals. Fins ara es tractava d’una fira merament expositiva, un dia de trobada del sector ramader de la Garrotxa i de les comarques veïnes, en què s'hi podrien fer tractes amb els ramats arribats de muntanya i on es trobaven, també, negociants, marxants, xarlatans o venedors de paraigües, "Els tractes de compra-venda de bestiar ara ja es fan directament amb els escorxadors", ha aclarit Josep Maria Ginabreda. Segons el responsable de la fira ramadera, ara serà una fira de nivell comercial, amb els seus estands corresponents.

A l'espera, doncs, que el ple d'aquest dijous aprovi aquest canvi de format, també caldrà saber la localització exacta de la fira, ja que l'indret habitual podria veure's afectat per l'inici del projecte de l'Espai Cràter.

 
Arxivat a