1 de 10
Vitrina d'Estiu

L'Arxiu Comarcal exposa els programes de l'Aplec de la Sardana d'Olot

Fins al 27 de setembre es podrà fer un recorregut pels butlletins de l'entitat, que cada any encarrega el cartell a un artista local

Una imatge del 57è Aplec de la Sardana d'Olot d'aquest diumenge. | Xavier Borràs.
per NacióGarrotxa, Olot | 15 de juliol de 2019 a les 09:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Vitrina d’Estiu de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que es podrà veure fins al 27 de setembre d'enguany, es dedicada als programes de l’Aplec de la Sardana d’Olot, que just n'ha celebrat la 57a edició aquest diumenge al Parc Nou, per bé que l'amenaça de pluja va obligar a traslladar cobles i sardanistes al pavelló pels volts de la una.

El primer aplec de la sardana d’Olot es va celebrar el 21 de juliol de 1963. Des d’aquesta primera edició, l’Agrupació Sardanista d’Olot, l’entitat que organitzava l’aplec, va editar un butlletí que incloïa la programació de sardanes, el missatge al món sardanista escrit per alguna personalitat de la cultura catalana i textos sobre diversos aspectes de la sardana. L’any 1996, coincidint amb diverses innovacions en la programació de l’aplec, el programa va canviar de format i va prescindir gairebé totalment dels articles de fons. A partir del 2015, el tamany del programa esdevé irregular.

 
L’Agrupació Sardanista ha encarregat cada any el cartell de l’aplec –que alhora és la portada del programa– a un artista local (hi ha alguna excepció, com la de l’any 1983, dissenyat per la vigatana Pilarín Bayés). Entre la quarantena llarga d’autors presents a la portada del programa de l’aplec hi ha dissenyadors gràfics, artistes de renom i artistes joves. Alguns hi són més d’una vegada: Joan Sala Plana (5 vegades), Xavier Carbonell (3), Jaume Bach (2), Josep Casas (2), Quim Domene (2), Nicolau Gironès (2) i Mariàngels Vilarrasa (2).

Els programes que es mostren pertanyen a la col·lecció de documents efímers de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. 

 

Participació