El metge olotí d'origen nepalès, Marc Boix Bruguera, nou ambaixador d'Olot

Harka Singh Bhandari va ser adoptat als 6 anys pels gironins Ramon Boix i Rosa Maria Bruguera i actualment treballa en la promoció de la salut al Nepal amb l'ONG Health Us Nepal

Marc Boix durant l'acte d'acceptació com a ambaixador d'Olot.
Marc Boix durant l'acte d'acceptació com a ambaixador d'Olot. | Xavier Borràs.
12 de juliol del 2019
Actualitzat a les 9:02h
Aquest dijous a la tarda ha tingut lloc l’acte de nomenament de Marc Boix Bruguera com a ambaixador de la ciutat. El batlle, Pep Berga, acompanyat de la rnova i actual egidora responsable d’aquest projecte, Adriana Francés, i de la regidora de Cooperació, Imma Muñoz, li ha fet lliurament de la insígnia de la ciutat després de la seva signatura en el Llibre d’Honor, on Boix ha expressat els seu agraïment i ha afegit que tots els olotins seran benvinguts al Nepal amb la seva abraçada. Pep Berga li ha agraït que hagi acceptat aquest reconeixement i la tasca que realitza des de la ONG Health Us Nepal que té la seu a Olot, on resideix el seu pare adoptiu, Ramon Boix, que també ha estat present a la Sala Gussinyé de l’Ajuntament.
 
Nascut  el 20 de gener de 1989 a Takla, petit poble de la regió de Humla, a l’extrem nord-oest del Nepal, al mig de la serralada de l’Himàlaia, Harka Singh Bhandari, va ser adoptat als 6 anys pels gironins Ramon Boix i Rosa Maria Bruguera. Tot i que des de petit demanava poder tornar al Nepal, va poder-ho fer quan va arribar a la majoria d’edat. En Marc va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona i, aprofitant els períodes de vacances, anava anat al Nepal. Volia recuperar la família, la llengua i les vivències de petit. Dedicava els seus coneixements de medicina al Nepal i, al mateix temps, prenia consciència de les necessitats del camp sanitari del país.
 

Quan va acabar la carrera i abans d’iniciar el MIR, va voler fer una estada d’un any al Nepal. Va cristal·litzar la seva voluntat de dedicar la seva vida a una població mancada de les mínimes condicions sanitàries. Va fer dos anys de pràctiques del MIR a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida (especialitat anestesiologia). I al juliol de l’any 2017, va decidir emprendre el projecte de construir un centre d’assistència primària i una farmàcia a capital de la regió. Amb els seus estalvis i els ajuts recollits per familiars i amics crea la ONG Health Us Nepal, inscrita a la Generalitat el 3 de novembre de 2017 i a Olot el 28 de gener de 2018.
 
Amb l’ajut de persones de la regió com un auxiliar d’infermeria i un auxiliar de farmàcia, dona assistència tant a Simikot com a les poblacions disperses. La despesa en medicaments l’any 2018 va superar els 40.000 euros, dels que es recupera un 60 % del cost. L’assistència mèdica la dona gratuïtament. En aquests moments continua treballant en nous projectes gràcies a la ONG que ja aplega un centenar de socis i molts donants puntuals. L’objectiu a mig termini és la construcció d’un hospital a Simikot, on actualment només n’hi ha un, públic, molt precari i amb un sol metge. (Trobareu més informació a Facebook, Instagram, Youtube, al web i al correu electrònic info@healthusnepal.org).
 

Marc Boix, junt amb el batlle Pep Berga, les regidores Imma Muñoz i Adriana Francés, i Ramon Boix, pare adoptiu. Foto: Xavier Borràs.


Durant l'acte, Boix ha remarcat que de ben menut ja va decidir que volia ser metge i, després d'una estada al seu pobe natal, va tenir clar que dedicaria la seva vida a promoure la salut en el seu país d'origen i ajudar "tots aquells que no han tingut la mateixa sort que jo".

El Consell d’Ambaixadors d’Olot

Amb el nomenament d’avui, Olot ja compta amb un total de 23 ambaixadors. El 14 de juny de l’any 2012, mossèn Joan Soler -missioner a la diòcesi de Dapaong, al Togo, per bé que actualment ha tornat a Catalunya, i que serà el pregoner de les Festes del Tura d'enguany- va ser la primera persona que va rebre aquesta distinció. La matemàtica especialista en el càlcul de trajectòries interplanetàries, Elisabet Canalias, el metge dentista Carles Bosch, que viu i treballa a la localitat suïssa de Seewen-Schwyz; i Edgar Illas, professor de la Universitat de Bloomington a Indiana, als Estats Units, han estat alguns dels olotins que també han rebut aquest reconeixement. Vegeu-ne la llista aquí sota:
  1. Joan Soler Ribas
  2. Carles Bosch Cos
  3. Martí Bassols Coma
  4. Egar Illas Arau
  5. Dani Arbós Daró
  6. Pau Figueras Barnera
  7. Marc Güell Cargol
  8. Anna Vila Espuña
  9. Remei Capdevila Werning
  10. M. Carme Mateu Pagès
  11. Joan Lluís Albella Corredera
  1. Elisabet Canalias Vila
  2. Aniol Salvador Soy
  3. Amèlia López Huix
  4. Francesc Artigas Ventolà
  5. Alba Oliveras Ferrer
  6. Irene Solé Canet
  7. Ester Sala Bosch
  8. Xavier Canalias Tercero
  9. Valentí Canal Font
  10. Anna Vilanova Bartrolí
  11. Adriana Sánchez Danés

 
Arxivat a