Santi Reixach és el nou president del Consell Comarcal amb els vots de JxCat i ERC

Miquel Reverter atorga els 9 vots dels republicans "pel tarannà" del batlle de la Vall de Bianya, per bé que no serà "un xec en blanc"

Santi Reixach instants després de ser proclamat president del Consell Comarcal.
Santi Reixach instants després de ser proclamat president del Consell Comarcal. | Xavier Borràs.
12 de juliol del 2019
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 19:49h

Aquest dijous, 11 de juliol, a les set vespre, s’ha celebrat el ple extraordinari de constitució del Consell Comarcal de la Garrotxa i l’acte d’elecció del nou president, que s'ha allargat una hora i dos quarts llarga. Els 25 consellers, després de prendre possessió en la sessió plenària –la majoria per "imperatiu legal" i amb fidelitat als valors republicans–, han triat el batlle de la Vall de Bianya, Santi Reixach (JxCat) com a nou president de la corporació per als pròxims 4 anys de mandat. El candidat de Junts per Catalunya ha obtingut 23 vots a favor, dels consellers de Junts i d’ERC, tot i que a Junts per Catalunya li bastaven els seus propis 14 consellers per a proclamar-lo. S’ha comptabilitzat 1 vot nul (CUP) i 1 vot en blanc (PSC) que han emès, respectivament, Josep Guix i Lluís Riera, els quals no han proposat cap candidat a la presidència.
 
El nou president del Consell Comarcal, Santi Reixach –que substitueix Joan Espona, exbatlle de Sant Joan les Fonts–, en el seu primer discurs ha agraït la tasca realitzada pels anteriors presidents de la corporació i ha ofert a totes les forces polítiques representades al plenari un mandat de diàleg i mà estesa, per a prioritzar el servei públic i el benestar dels garrotxins i garrotxines.
 

Els consellers han pres possessió just a dos quarts de vuit del vespre d'aquest 11 de juliol. Foto: Xavier Borràs.


Entre el públic hi han estat presents, a més d'amics i familiars dels consellers, Eduard Llorà, batlle de les Planes d'Hostoles –que deixa de ser conseller ja que ha estat nomenat diputat a la Diputació de Girona–, Per Berga, batlle d'Olot, que ja va manifestar la seva voluntat de dedicar-se exclusivament a la batllia, o, entre d'altres, Isabel Brussosa, que va presidir el primer Consell Comarcal l'any 1988.

Durant els discursos dels portaveus previs a la votació, mentre Lluís Riera i Josep Guix han llistat els problemes que caldrà abordar (deixalleria, variant d'Olot, transport públic…), Miquel Reverter (ERC), batlle de Castellfollit de la Roca, ha fet una anàlisi més global i ha anunciat els vots de la coalició republicana per a Santi Reixach "pel seu tarannà", per bé que ha advertit que no serà "un xec en blanc", tot i prometre mà estesa, també, entre les forces d'esquerra per quan sigui necessari.

Reixach assumeix la presidència del Consell Comarcal després d’haver estat present a la institució com a conseller d’Educació i Joventut durant el mandat 2011-2015 i com a conseller de Medi Ambient i president del Consorci de l’Alta Garrotxa els darrers quatre anys.
 
Després de les eleccions municipals del passat 26 de maig, la composició del nou Consell Comarcal de la Garrotxa resta configurada de la següent manera: 14 representants de Junts per Catalunya, 9 representants d’Esquerra Republicana de Catalunya, 1 representant del Partit dels Socialistes de Catalunya i 1 representant de la Candidatura per la Unitat Popular.

Consellers comarcals mandat 2019 – 2023

Coalició Junts Per Catalunya (Junts)

-    Santi Reixach Garriga
-    Fina Surina Gelis
-    Bernat Sanz Fernández
-    Joan Gainza Agustí
-    Aniol Sellabona Aguilera
-    Gemma Canalias Rafel
-    Jordi Güell Güell
-    Montse Torras Surroca
-    Pere Vila Frigola
-    Albert Fàbrega Sánchez
-    Jordi Cargol Cros
-    Maria Vidal Jodar
-    Antoni Arimany Torrent
-    Miquel Puig i Castañé

Coalició Esquerra Republicana de Catalunya- Acord Municipal

-    Josep Calm Masó
-    Josep Alfred Cairó Munné
-    Pep Companys Güell
-    Rosa Maria Gonzàlez Arnau
-    Vicenç Xavier Micó Vidal
-    Judit Martra Serrat
-    Joan Planella Quer
-    Miquel Reverter Tres
-    Isabel Rigat Aulí

Coalició Candidatura De Progrés (CP) - PSC

-    Josep Guix Feixas

Coalició Alternativa Municipalista (Amunt) – CUP

-    Lluís Riera Callís
 

Foto de família dels 25 consellers del nou Consell Comarcal de la Garrotxa. Foto: @CCGarrotxa.