Eruga del suro

La campanya de pela del suro es veu greument perjudicada per la plaga d’una eruga

El risc de pelar les alzines afectades fa que molts productors decideixen no fer la lleva aquest estiu per a no comprometre el futur dels arbres

per Redacció , 8 de juliol de 2019 a les 08:24 |
Afectació d'una sureda del Maresme per la plaga de l'eruga del suro. | @cfcatalunya.
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consorci Forestal de Catalunya i els productors de suro agrupats a Quality Suber lamenten el gran perjudici que els està causant la plaga de l’eruga peluda del suro, la Lymantria dispar, que ha exfoliat completament milers d’hectàrees de suredes a tot Catalunya. Aquesta afectació als arbres provoca que les suredes aturin la seva activitat vegetativa, amb la conseqüent pèrdua de productivitat de suro.

Les darreres setmanes el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha acabat els tractaments aeris de control de l’eruga del suro a 2.000 hectàrees de la Selva i el Maresme. Aquestes són zones que enguany estaven molt afectades per la plaga, precisament ara que ens trobem a l’inici de la campanya de pela, però des del Consorci Forestal es considera que calen molts més recursos en sanitat forestal.

 

L'eruga del suro (Lymantria dispar), fa estralls als boscos catalans. Foto: @cfcatalunya.


L’associació de propietaris considera que el tractament suposa un esforç important però insuficient per a pal·liar-ne els danys, i alerta de la gravetat dels efectes de la Lymantria, que en cas de no actuar-hi amb contundència poden anar des de la caiguda en picat de la qualitat del suro fins a la mort dels propis arbres.


Molts propietaris de finques amb suredes han decidit no pelar-les enguany pel risc de debilitar els arbres i deixar-los exposats a l’atac d’altres insectes que podrien perjudicar-los greument. Per aquest motiu, tot i aquesta darrera actuació de fumigació, els propietaris forestals demanen que s'augmentin amb urgència els recursos que es destinen al control de plagues. Tant la Lymantria, com la Diplododa o d'altres, són problemàtiques que afecten molt l'economia del bosc i el medi ambient, i actualment els recursos que s'hi destinen des de les administracions públiques són clarament insuficients, segons CFC.
 

Una sureda del tot desfoliada per l'acció de l'eruga del suro. Foto: @cfcatalunya.


A aquest fet, cal afegir-hi que la primavera ha estat molt poc plujosa i que ha acabat amb setmanes fredes just abans de l’entrada sobtada de la calor. Aquests alts i baixos han fet que s’endarrereixi l’inici del període de pela i tot fa pensar que la producció total serà significativament inferior a la de l’any passat. Per a la campanya d’enguany estava previst extreure prop de 6.000 tones de suro dels boscos catalans, però el Consoci Forestal de Catalunya calcula que l’afectació de la plaga farà que se n’acabi extraient un 25% menys.
Aquesta plaga se suma al nombre creixent de problemes sanitaris que pateixen les diferents tipologies de boscos catalans, com el corc del suro, la taca groga o l’escaldat, i que n'afecten directament la seva producció i n'amenacen la subsistència.
 

 

Participació