L'Hospital d'Olot, a punt per a acollir els alumnes de Medicina en pràctiques

La Unitat Docent Territorial de Vic, que comprèn els principals centres assistencials de la Garrotxa, Osona i el Ripollès , es posarà en marxa aquest setembre

Equip de la Unitat Docent Territorial de Vic amb representants de centres assistencials d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa.
Equip de la Unitat Docent Territorial de Vic amb representants de centres assistencials d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa. | CHV.
Osona.com
08 de juliol del 2019
Actualitzat a les 7:39h
A partir del curs que ve, la primera promoció de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) iniciarà el tercer curs del grau. El paper dels centres sanitaris del territori esdevindrà cabdal i es farà visible per primera vegada el desdoblament entre les unitats docents de Vic i Manresa, on l'alumnat es distribuirà a parts iguals entre els dos campus.

Tal com explica el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), dels 90 estudiants que hi ha per curs, 45 estaran assignats a la Unitat Docent Territorial de Vic, seguiran els estudis a les instal·lacions de Can Baumann i cursaran les pràctiques clíniques als centres de la xarxa assistencial de la Garrotxa, d'Osona i del Ripollès: l'Hospital d'Olot, l'Hospital Universitari de Vic, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i l'Hospital de Campdevànol, així com als centres d'Atenció Primària d'Osona de l'Institut Català de la Salut i de les EBA Vic Sud i Centelles.

Fins ara, els alumnes de primer i segon de Medicina es posaven la bata per fer estades d’observació puntuals als centres sanitaris. A partir de tercer, el contacte amb l’entorn assistencial s’intensificarà amb les assignatures d’Exploració Física i Pràctica Clínica. Les pràctiques que inclou el Pla d'Estudis s'estructuren en dues modalitats. Les pràctiques intensives són de tipus generalista o de patologia general i tenen una durada concentrada de sis setmanes –del 15 d’octubre al 27 de novembre en el cas del 2019–, durant les quals l’alumne s’integra plenament en el dia a dia d’un servei en un determinat centre. Les pràctiques específiques, en canvi, són més curtes i s'associen a les assignatures sobre especialitats concretes i s’alternaran fins acabar el curs amb els continguts més teòrics.

La Unitat Docent Territorial de Vic tindrà com a coordinadora doctora Núria Roger, directora de Transferència de Coneixement del Consorci Hospitalari de Vic. Així mateix, cadascun dels centres que participaran en la formació tindran un "referent de docència", responsable de coordinar les pràctiques; una sèrie de "col·laboradors docents" que guiaran l'estada dels alumnes, a més de "professionals de suport a les pràctiques" que participaran de manera puntual en la docència.

Tots els professionals que estaran en contacte amb els alumnes hauran de tenir una sèrie de competències docents i conèixer la metodologia de la Facultat, els objectius de l'estada i el sistema d'avaluació.
Arxivat a