Ajuts per als propietaris d’habitatges desocupats que els posin a lloguer a Olot

L’Ajuntament també té oberta una convocatòria de subvencions per a promoure l’arranjament, millora o rehabilitació de façanes dels immobles

S'obre una línia de ubvencions per a promoure la rehabilitació de façanes dels immobles.
S'obre una línia de ubvencions per a promoure la rehabilitació de façanes dels immobles. | Martí Albesa.
05 de juliol del 2019
Actualitzat a les 9:03h
L’Ajuntament d’Olot ha obert una convocatòria de subvencions per als propietaris d’habitatges desocupats que els posin a lloguer a través de la Borsa d’Habitatge. L'import de la subvenció és del 100% del cost de les obres de rehabilitació i posada al dia de l’habitatge fins a un màxim de 6.000 euros per habitatge.

Poden optar a les subvencions les persones propietàries d’habitatges que tinguin la condició de persones físiques o jurídiques, que reuneixin els requisits establerts i que posin els habitatges en lloguer, per un termini mínim de 5 anys, a través de la Borsa d’Habitatge Social d’Olot, integrada en la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social.

Per a poder optar a les subvencions, els habitatges que es posin en lloguer hauran de complir les condicions següents:

-    Estar desocupats en la data de la contractació del lloguer
-    Que s’hi hagin realitzat obres de posada al dia, en els dotze mesos anteriors a la signatura del contracte de lloguer.
-    Ser habitatges que provinguin del mercat lliure o amb protecció oficial.
-    Disposar de cèdula d’habitabilitat i de Certificat d’Eficiència Energètica
Són subvencionables les obres de posada al dia, en els dotze mesos anteriors a la signatura del contracte de lloguer, d’acord amb les tipologies d’obres següents:
-    Adequació de les peces i elements que  conformen l’habitatge per tal d’obtenir les condicions mínimes d’habitabilitat i les necessàries perquè pugui se ocupat de manera immediata per un llogater
-    Les instal·lacions d’aigua, gas, inclosa la calefacció, electricitat i sanejament, per a l’adequació de l’habitatge a la normativa vigent.
-    Arranjament de banys i cuines adaptant-los als mínims d’habitabilitat i a les condicions necessàries per què l’habitatge pugui ser ocupat de manera immediata per un llogater.
-    Millora de l’aïllament tèrmic i/o acústic amb l’adaptació dels elements que conformen els tancaments de l’habitatge als paràmetres que exigeixen les normatives vigents, inclosos els tancament de protecció exterior tipus persianes.
-    Repàs dels elements de l’habitatge deteriorats per una manca de conservació o manteniment: pintura, terres, portes, finestres i altres.

El termini de sol·licitud ja està obert i finalitza el 28 de setembre de 2019.

L’Ajuntament també té oberta una convocatòria de subvencions per a promoure l’arranjament, millora o rehabilitació de façanes dels immobles. S’hi poden acollir els edificis plurifamiliars, construïts abans de l’any 1960 i que, amb caràcter obligatori i previ a la sol·licitud d’ajut, disposi de l’informe d’inspecció tècnica.

La convocatòria preveu subvencions per ajudar a fer possible les actuacions següents, sempre i quan es realitzi l’acabat final de l’edifici que correspongui (pintat, estucat,...):

-    reparació de les parts d’obra en mal estat (arrebossats, escrostonats, sanejament, esquerdes, ...)
-    decapar la totalitat de la façana
-    neteja de les parts de la pedra (natural o artificial)
-    restauració singular d’elements escultòrics o tractaments ornamentals
-    reconstrucció o restitució d’elements deteriorats o desapareguts
-    pintura dels arrebossats de l’edifici
-    neteja i tractament adequat dels paraments petris o ceràmics
-    neteja dels esgrafiats pel sistema adequat
-    neteja i restauració dels elements de tancament (no inclou la substitució i/o
modificació total o parcial dels elements de tancament de les obertures)
-    neteja, desoxidat i restauració, mitjançant els tractaments adequats de la
serralleria i elements metàl·lics que formin part de la façana de l’edifici (no inclou la substitució i/o modificació d’aquests elements)
-    retirada i, eventualment, recol·locació en el lloc idoni dels elements i/o
-    instal·lacions de l’immoble o dels habitatges que tenen incidència en el paisatge urbà (antenes, estenedors, aparells d’aire condicionat....)

L’import de la subvenció serà del 50% del pressupost de l’actuació realitzada, fins a un màxima de 3.000 euros per edifici. Es contempla un increment de l’ajut del 25% quan els treballs es portin a terme en un edifici catalogat.

Les sol·licituds s’han de presentar a l’Oficina Local d’Habitatge d’Olot, situada al primer pis de l’Ajuntament d’Olot. El termini de presentació de sol·licituds ja s’ha obert i finalitzarà el 31 d’octubre de 2019.

L’objectiu d’aquestes subvencions és que al mateix temps que es millora la qualitat de vida dels ciutadans i s’embelleix la ciutat es contribueix a la reactivació del sector de la construcció, la generació de llocs de treball i l’estalvi i l’eficiència energètica.
Arxivat a