L'Ajuntament d'Olot enderrocarà tres edificis en estat ruïnós al Nucli Antic

La primera Junta de Govern Local del nou mandat aprova els expedients per tirar endavant l'actuació de demolició als números 12, 14 i 16 del carrer Lliberada Ferrerons

Els tres edificis que demoliran al carrer Lliberada Ferrerons aboquen al carrer del Sastres.
Els tres edificis que demoliran al carrer Lliberada Ferrerons aboquen al carrer del Sastres. | Xavier Borràs.
04 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:09h
En companyia del primer tinent de batlle, Estanis Vayreda, el nou regidor d'Habitatge, Jordi Güell, s'ha estrenat avui en la compareixença dels dijous a la Sala de Sessions de l'Ajuntament d'Olot, per a donar detall d'alguns dels acords de la primera Junta de Govern Local del nou mandat municipal. Més concretament per a anunciar l'aprovació dels expedients per tirar endavant el procés d'enderroc de tres edificis en estat ruïnós situats als números 12, 14 i 16 del carrer Lliberada Ferrerons.
 

El regidor d'Habitatge, Jordi Güell, acompanyat del primer tinent de batlle, Estanis Vayreda. Foto: Xavier Borràs.


D'aquesta manera, segons ha manifestat Vayreda, l’Ajuntament d’Olot inicia el procés per a l’enderroc d’aquests tres habitatges en una iniciativa que afecta a tota una àrea d’actuació per tal de continuar avançant en la millora i revitalització d’aquest espai de la ciutat. Jordi Güell encara ha estat més clar: "El missatge que volem transmetre és que si els propietaris no tenen cura del edificis l'Ajuntament tractarà d'arribar-hi a acords i, en tot cas, aplicarà la Llei de l'habitatge amb totes les conseqüències". De fet, a banda d'aquest tres edificis que, si tot va bé, podrien restar enrunats abans d'acabar l'any, hi ha 10 immobles més al Nucli Antic que podrien seguir el mateix procediment si els propietaris no s'avenen a fer-hi res o s'arriba a acords de nova edificació, com és el cas del número 16 del carrer Lliberada Ferrerons.

La diagnosi que es va fer l’any 2016 als habitatges del Nucli Antic d’Olot va identificar la necessitat d’una actuació important de millora al número 12 del carrer Lliberada Ferrarons. Des de l’Ajuntament es va instar a la propietat perquè fes front a les obres, que fins al moment –i tot i els requeriments reiterats–, no s’han portat a terme. De forma paral·lela, els serveis tècnics municipals van realitzar el mateix procediment amb la propietat de l’edifici contigu (el número 14 del carrer). Després de les notificacions corresponents i de la inacció pel que fa als treballs que haurien pogut resoldre les mancances detectades, l’Ajuntament ha declarat tots dos edificis en ruïna i ha iniciat el procediment per al seu enderroc.
 

Aquí s'observa l'estat lamentable de l'edifici del número 14 del carrer Lliberada Ferrerons. Foto: Xavier Borràs.


Els treballs d’enderroc també inclouen un tercer edifici contigu. Es tracta del número 16 de Lliberada Ferrarons que ocupa la cantonada d’aquest carrer amb el dels Sastres. L’immoble també serà enderrocat en aquesta mateixa actuació de la qual subsidiàriament se’n fa càrrec l’Ajuntament i que repercutirà en els propietaris de les tres edificacions. De fet, la Junta de Govern Local d'avui ha aprovat la demolició dels tres immobles per un import total de 42.450’27 euros que acabaran assumint les propietats dels immobles afectats.

Pel que fa als solars que restaran dels números 12 i 14, Güell espera que l'Ajuntament es pugui presentar a la subhasta per a quedar-se'ls en propietat i, en tot cas, expropiar-los si ningú no  procedeix a adquirir-los o a edificar-los de nou durant un període de dos anys, tal com permet la Llei d'habitatge. Güell també ha explicat que la política de l'Ajuntament tendeix més a arribar acords abans d'imposar multes que, moltes vegades, no paga ningú, i, si fa al cas que no s'arriba a cap pacte, iniciar els expedients d'enderroc, tal com s'ha fet ara.

Accions de millora a la plaça del Conill

La Junta de Govern Local d’aquest dijous també ha aprovat el projecte bàsic i executiu d’accions de millora de la plaça del Conill. El projecte forma part de les actuacions acordades en el PIAM del Nucli Antic i contempla aspectes com la instal·lació d’un banc–escocell amb un arbre singular a la plaça, la restauració i posada en funcionament de la font i la il·luminació de diversos elements patrimonials, entre d’altres.

El PIAM disposa aquest 2019 d’una partida de 200.000 euros. A més del projecte de la plaça del Conill també preveu donar continuïtat al Taller dels Sastres i impulsar noves accions en captació i rehabilitació d’habitatge.
 

 
Arxivat a