Natura

Cap de setmana sobre els insectes pol·linitzadors a Olot

Una conferència i una sortida de camp permetran conèixer aquests útils insectes, de què s'ha observat un important declivi

per Redacció , Olot, 3 de juliol de 2019 a les 15:57 |
L'abella és un important insecte pol·linitzador. | PIxabay.
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una de les relacions ecològiques més importants és el procés de la pol·linització, en el qual interaccionen en simbiosi diverses espècies d'insectes i la major part de les plantes amb flors. L'evolució d'aquest insectes ha estat lligada i condicionada per l'evolució de les plantes i viceversa.

Els grups d'insectes que participen d'una manera més activa en la pol·linització són els coleòpters, els lepidòpters, els dípters i els himenòpters. No obstant això, cada un d'aquests grups hi participa d'una manera diferent. Els coleòpters, com a mandibulats, no presenten adaptacions específiques. S'alimenten de pol·len, nèctar i diverses estructures florals, i són molt poc mòbils (visiten poques flors per unitat de temps). Els lepidòpters, tot i que són mòbils, visiten poques flors i només ho fan per alimentar-se del nèctar. Els dípters visiten les flors a la recerca tant de nèctar com de pol·len i tenen una mobilitat molt alta. No tots els dípters pol·linitzen amb la mateixa eficàcia i els grup dels sírfids és una de les famílies més especialitzades pel que fa a la pol·linització miòfila.


Dins els himenòpters diferenciem els vespoïdeus (vespes, formigues, escòlids, pompílids, etc.) i per l'altra, els apoïdeus (abella de la mel, abellots i diverses famílies d'abelles solitàries). Mentre que els vespoïdeus, tot i que són molt mòbils, visiten les flors per alimentar-se de nèctar, els apoïdeus, que tenen unes estructures especialitzades per recollir pol·len i nèctar, van a les flors per recollir aquest aliment per a les seves larves. Això fa que siguin els principals pol·linitzadors en les zones temperades del planeta.

Durant les darreres dècades s'ha observat un declivi important en les poblacions de pol·linitzadors, sobretot degut a canvis dels usos del sòl, les pràctiques agrícoles intensives i l’ús de pesticides, l’impacte de les espècies exòtiques invasores, les malalties i plagues, i el canvi climàtic.

 
Per a conèixer els insectes pol·linitzadors i els seus hàbitats Ajuntament d'Olot/SIGMA i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa lhan organitzat aquest divendres i dissabte, 5 i 6 de juliol, sengles activitats:


Divendres 5 de juliol

Xerrada: Els principals grups de pol·linitzadors

La xerrada tindrà com a eix principal donar a conèixer els diferents grups d'insectes pol·linitzadors posant especial èmfasi en el grup de les abelles, tant solitàries com socials. S'abordarà el tema de la conservació de les espècies pol·linitzadores i quines actuacions es poden fer per afavorir-les.
Lloc: Can Jordà
Hora: 19:30 h
A càrrec de : Luis Oscar Aguado, especialista en insectes pol·linitzadors i autor de diversos llibres dels quals destaca l'obra de referència ibèrica Guía de campo de los polinizadores de España.
Organitza: Ajuntament d'Olot/SIGMA i PNZVG
 
Dissabte 6 de juliol

Sortida de camp: Els pol·linitzadors de la Moixina: on, quan i com observar-los i fotografiar-los

Passejada per la zona de la Moixina, el Parc Nou i el Pla de Llacs a la recerca d'insectes pol·linitzadors. L'activitat se centrarà en determinar quins són els millors ambients per observar aquestes espècies, consells pràctics de com fotografiar-les i detalls dels seus cicles vitals i de les relacions amb les flors. S'explicarà la importància de recollir dades de pol·linitzadors i quina és la millor manera de fer-ho.
Lloc de trobada: Aparcament de la Font Moixina
Hora d'inici: 9:00  Hora de finalització: 13:30
A càrrec de: Luis Oscar Aguado, especialista en insectes pol·linitzadors i autor de diversos llibres dels quals destaca l'obra de referència ibèrica Guía de campo de los polinizadores de España.
Organitza: Ajuntament d'Olot/SIGMA i PNZVG
 

Cartell de les activitats del cap de setmana entorn els insectes pol·linitzadors. Foto: @olotuit.


 

 

Participació