serveis socials

L'Associació Integra s'uneix a Iura en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual

La nova associació de les comarques gironines neix amb l'objectiu de reclamar una llei que eviti la "mercantilització" dels serveis

Foto de família de les entitats que integren la nova associació Iura | Iura
per NacióGarrotxa, 3 de juliol de 2019 a les 13:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Deu entitats gironines s'han unit per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, millorar-ne la qualitat de vida i la de les seves famílies. Totes elles han creat l'associació Iura, que neix amb la intenció de consolidar-se com a entitat de referència en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat a les comarques gironines.
 
La nova associació la integren entitats de Girona, Sarrià de Ter, Figueres, Palamós, Blanes, Arbúcies, Olot, Puigcerdà i Ripoll. Totes elles donen feina a més de mil persones -de les quals, la meitat tenen dificultats especials- i n'atenen més de 2.000 als seus centres, tant d'adults com de nens.


L'Associació Integra d'Olot, amb 50 anys d'experiència en la creació i la gestió de centres i serveis adreçats a les persones amb discapacitat intel·lectual i als infants amb trastorns en el seu desenvolupament o risc de patir-ne, també s'uneix a la nova iniciativa.
 
Les entitats sense ànim de lucre que hi formen part són les següents: la Fundació Ramon Noguera i la Fundació Astrid 21 de Girona, la Fundació Els Joncs de Sarrià de Ter, la Fundació Altem de Figueres, la Fundació Vimar de Palamós, la Fundació Aspronis de Blanes, l'Associació Montseny Guilleries d'Arbúcies, l'Associació Integra d'Olot, la Fundació Taller Cerdanya de Puigcerdà (Cerdanya) i Fundació MAP de Ripoll (Ripollès).

 
Iura té com a objectius assumir la representació institucional a la província de Girona per col·laborar amb l'administració en el diagnòstic de les necessitats, la planificació i l'avaluació dels serveis. La intenció és exercir d'interlocutor amb l'administració territorial en la defensa de les persones i sumar-se a la tasca que fa DINCAT a Catalunya com a entitat de segon nivell que agrupa a les entitats que ofereixen suports a les persones amb discapacitat intel·lectual. La nova associació gironina també vol generar opinió pública en el territori, informant i assessorant.
 
Iura posa el focus en reclamar una llei d'acció concertada, reservada només per a entitats sense ànim de lucre, que eviti "la mercantilització dels serveis d'atenció a persones amb discapacitat a Catalunya".

 
L'associació, que es va començar a idear ara fa dos anys, s'ha presentat aquest dimarts a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya de Girona, amb la presència de tres membres de la junta directiva d'Iura: el president Salvi Amagat, el tresorer Jesús Candel i Jordi Sistach, vocal.
 
Amagat subratlla que la nova associació "és necessària per donar veu a les persones amb discapacitats intel·lectual des dels territoris" i afegeix que "sovint, els nostres fills i les persones amb discapacitat intel·lectual estan representades per entitats que operen des de Barcelona i creiem que cal que la seva veu sigui més directa". Amagat afirma que "la tasca que fan les entitats federatives és molt important i necessària", però que pensen que si des del territori les entitats tenen "una sola veu" això ajudarà a "impulsar, fer de palanca de canvi i ajudar les federatives a aconseguir millors resultats".

 
Iura (que significa dret en llatí) estarà integrada, diu Amagat, per "entitats amb una llarga història, en molts casos de més de cinquanta anys, sense ànim de lucre, impulsades i participades per les famílies en un moment en què no existien serveis per aquestes persones". El president de l'associació explica que "les entitats estan fortament arrelades al territori, són solidàries, tenen vocació de servei públic i atenen a les persones de manera integral i en totes les seves etapes vitals".
 
Reclamen una nova llei
 
Davant d'una sèrie de canvis legislatius, des del sector de la discapacitat intel·lectual demanen una llei d'acció concertada reservada només a entitats sense ànim de lucre i que eviti l'entrada d'empreses de caràcter mercantil.
 
Jesús Candel, tresorer d'Iura, apunta que els centres especials de treball a Catalunya tenen "una situació complexa" perquè "els serveis d'atenció a persones tenen els mòduls congelats des de fa deu anys", però que allò que més els preocupa és "el canvi de model social".
 
Candel afegeix que "des d'Iura demanem una llei d'acció concertada per entitats sense afany de lucre que eviti la mercantilització dels serveis d'atenció a persones amb discapacitat a Catalunya".
 
Per últim, el vocal Jordi Sistach explica que les entitats que formen part de la nova associació "estan participades per les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual" i que la majoria "disposen de centres especials de treball i fan inserció laboral a empresa ordinària". També afegeix que "totes tenen serveis socials d'atenció a les persones, com ara centres diürns, centres ocupacionals i d'atenció especialitzada, serveis residencials, escoles d'educació especial i serveis d'atenció precoç".

 

Participació