Rebentem els Armaris, el festival de l’Orgull LGBT+ Rural arriba a Olot aquest dissabte

La segona edició d'aquesta iniciativa, única a Catalunya –a banda del Pride de Barcelona–, es complementa amb un seguit d'activitats, conferències i exposicions per tot la ciutat

El batlle d'Olot, Pep Berga, ha acompanyat els organitzadors d'Alliberem-nos.
El batlle d'Olot, Pep Berga, ha acompanyat els organitzadors d'Alliberem-nos. | Xavier Borràs.
02 de juliol del 2019
Actualitzat a les 9:42h
Aquest dilluns a la tarda, davant l'església de Sant Esteve d'Olot, on s'hi ha instal·lat un banc de fusta acabat de pintar amb els colors de l'arc de sant Martí, Antoni Boixadós, Meritxell Sempre (Alliberem-nos), Tina Ruiz, tècnica del SAI Garrotxa (Servei d’Atenció a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa) i el batlle d’Olot, Pep Berga, han presentat la segona edició de Rebentem els Armaris, el festival de l’Orgull LGBT+ Rural que organitza l’Associació Alliberem-nos i que omplirà la capital de la Garrotxa de festa i de reivindicació de les onze del matí a les tres de la matinada aquest dissabte, 6 de juliol, amb diversos actes i actuacions a la plaça de l'U d'Octubre, al Casal Marià i a la Sala El Torín.

Enguany, Alliberem-nos organitza activitats per a tota la família, xerrades, recital de poesia, màgia i concerts inclusius, perquè el festival vol fer visible el col·lectiu LGBT+ a la comarca i crear un espai de socialització perquè les persones puguin expressar lliurement la seva sexualitat.


Aquest festival s’emmarca en el Dia Internacional de l’Orgull LGBT+ (28 de juny) que commemora els disturbis d’Stonwall succeïts fa just 50 anys a Nova York i que van accelerar la mobilització i l'alçament de la població per a reivindicar la igualtat del col·lectiu LGBT+ arreu del món. Una setmana més tard, el dissabte 6 de juliol,  la festa de l’Orgull LGBT+ es trasllada a la Garrotxa, amb tota mena d’activitats gratuïtes a la plaça de l’U d’Octubre, al Casal Marià i a la sala El Torín.

L’objectiu de la festa és fer visible el col·lectiu LGBT+, que encara avui en dia està molt estigmatitzat a la Garrotxa. Entre altres mesures pendents, cal desplegar, segons Alliberem-nos, la llei catalana contra la LGBTfòbia i posar-se a treballar per eradicar els comportaments homòfobs i trànsfobs, especialment als instituts i als clubs esportius.

Rebentem els armaris és un festival que vol apoderar les persones i que s’acceptin tal com són, en definitiva, que no amaguin la seva condició sexual. El festival vol crear un espai de socialització on les persones LGBT+ puguin expressar-se lliurement a la Garrotxa.
 
Activitats durant tota la tarda i la nit

El dissabte 6 de juliol, a les 11 h, començarà el festival amb activitats per a tota la família a la plaça de l’U d’Octubre fins a les 13 h. A l’Espai Familiar, hi haurà tallers per pintar-se la cara, fabricar imants irisats o tenyir samarretes.  Per participar d’aquest últim cal portar-se la samarreta de casa. A les 12 h, en aquest mateix espai, Dolors Arqué explicarà contes inclusius per a tota la família.

Les activitats es traslladaran a la tarda al Casal Marià, on s’ha instal·lat l’Espai Aprèn del festival. A les 18 h, Teo Pardo pronunciarà la xerrada “Les experiències trans* com a mirall de les normes de gènere: una mirada feminista a les transidentitats”. Teo Pardo és un activista transfeminista que treballa al SIDA Estudi, una entitat que es dedica a la promoció de l’educació sexual. Tot seguit, a les 19.30 h, el col·lectiu Revers, format per Gemma Arimany i Montse Maestre, oferiran un recital de poesia alliberada.

La part més lúdica començarà a partir de les 22 h, a l’Espai Gaudeix, instal·lat a la sala El Torín. El Mag Nani obrirà la programació amb un espectacle de màgia per a adults. Al voltant de la mitjanit Rebentem els Armaris proposa que tothom balli al ritme dels grups Joina i Blackiss i amb la DJ Festuc. Totes les activitats són gratuïtes, excepte els concerts de la nit que tindran taquilla inversa. A l’exterior de la sala s’instal·laran dues foodtrucks, amb opcions sense gluten i per a vegans.

Una festa lliure d’elements sexistes, homòfobs, trànsfobs i discriminatoris

El festival serà un punt inclusiu on tothom hi serà benvingut i podrà expressar-se lliurement. És per això que es vetllarà perquè no hi hagi cap símbol homòfob, trànsfob, sexista o racista ni a dalt ni a baix dels escenaris. Els músics i DJs que actuaran a la festa s’han compromès que totes les cançons que sonaran seran respectuoses amb la diversitat.

Rebentem els armaris és una festa organitzada per Alliberem-nos, l’associació LGBT+ de la Garrotxa, amb el suport l’Institut de Cultura de l’Ajuntament d’Olot i del Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectivosexual i de Gènere de la Garrotxa.

 
Arxivat a