Els CAP de la Regió Sanitària Girona acullen persones que han de realitzar treballs en benefici de la comunitat

Informaran sobre les funcionalitats dels caixers TESEO que hi ha a alguns centres d'atenció primària i en fomentaran l’ús entre els usuaris

Un agent cívic informa un usuari del funcionament del caixer TESEO.
Un agent cívic informa un usuari del funcionament del caixer TESEO. | @htrueta.
Redacció
01 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:14h
La Direcció d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut a Girona i el Departament de Justícia han signat un acord pel qual els CAP de la Regió Sanitària Girona han començat a acollir persones que han de realitzar treballs en benefici de la comunitat, amb l’objectiu de reparar alguna infracció comesa. Aquestes persones es responsabilitzen d’informar els usuaris dels centres d’atenció primària sobre què són els caixers TESEO i com funcionen, i de fomentar-ne l’ús.

Els treballs en benefici de la comunitat són mesures penals alternatives a la presó, imposades pel jutge amb el consentiment del penat, que consisteixen a desenvolupar activitats no retribuïdes d’utilitat pública o d’interès social. L’objectiu d’aquests treballs és que la persona que ha fet la infracció repari simbòlicament el dany ocasionat, es responsabilitzi de les seves accions i faci una acció positiva per la comunitat. D’altra banda, aquests treballs pretenen implicar la comunitat en la resolució de conflictes i fer participar les institucions públiques i les entitats socials en la reinserció dels penats.

En el cas de la col·laboració amb els centres d’atenció primària, aquestes persones s’encarregaran d’informar els usuaris sobre el funcionament dels caixers TESEO. Es tracta d’unes pantalles tàctils (semblants a caixers automàtics) que estan ubicades a les entrades d’alguns CAP i que permeten als usuaris fer diverses gestions sense necessitat de ser atesos pel personal del centre. Entre altres funcionalitats, els TESEO permeten als usuaris: notificar la seva arribada (per tal que els professionals sàpiguen que ja hi són i puguin atendre’ls); consultar la informació del centre (la guia de serveis, els professionals i horaris...); localitzar les consultes del CAP per mitjà d'un plànol; programar visites; anul·lar cites; consultar totes les visites pendents de l'usuari de qualsevol dels centres de l'ICS; imprimir cites, justificants de visita, el pla de medicació i comunicats de baixa; fer un canvi de professional de medicina o d’infermeria, i omplir enquestes de satisfacció. El seu funcionament és senzill i només cal tenir a mà la targeta sanitària individual. Actualment, hi ha 11 CAP que disposen de caixers TESEO perquè la seva implantació és progressiva.

Aquesta és la segona col·laboració entre l’Institut Català de la Salut a Girona i el Departament de Justícia per a la realització de treballs en benefici de la comunitat. Cal recordar que des de la tardor passada, el Trueta té també informadors sota aquest acord que s’ocupen de vigilar que es compleixi la normativa de prohibició de fumar dins el perímetre del recinte hospitalari i informen les persones que fumen de la infracció que estan cometent i dels perjudicis que provoca l’hàbit tabàquic. També s’encarreguen de vetllar perquè els vehicles estiguin ben estacionats i es respectin les zones de càrrega i descàrrega, o els espais reservats per a persones amb una minusvalidesa.

L’execució de les mesures penals alternatives depèn de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia, que treballa amb la col·laboració de més de 1.700 entitats.