L'Ajuntament de la Vall d'en Bas ja s'autoabasteix al 100% amb energia fotovoltaica

El segon municipi amb nombre de població de la Garrotxa vol ser la punta de llança de la lluita contra l'emergència climàtica a la comarca

Lluis Amat, batlle de la Vall d'en Bas, a l'àrea dels Pins, acompanyat dels joves voluntaris de l'ANeGx.
Lluis Amat, batlle de la Vall d'en Bas, a l'àrea dels Pins, acompanyat dels joves voluntaris de l'ANeGx. | Xavier Borràs.
28 de juny del 2019
Actualitzat a les 9:52h
L'Ajuntament de la Vall d'en Bas ja s'autoabasteix al 100% amb energia fotovotaica, gràcies a les plaques solars instal·lades a l'edifici consistorial tot juts fa ara un mes, amb una potència instal·lada de 40,64 Kw. Tal com va explicar el batlle, Lluís Amat, des de l'entorn natural de l'àrea dels Pins (Sant Privat d'en Bas) –on va acudir amb la nova furgoneta elèctrica de la Brigada Municipal–, una de les línies estratègiques d'aquest mandat 2019-2023 a la Vall d'en Bas passa per l'impuls a les energies renovables i al progrés sostenible. D'aquesta manera, l'Ajuntament vol posar l'accent amb noves mesures i potenciar-ne d'altres que s'han desplegat ja en el mandat anterior.

Amat, ha destacat que "a la Vall d'en Bas som conscients que ja hem engegat projectes estratègics" però que ha de ser a partir d'ara "quan es consolidin i facin passos de gegant". De fet, l'energia excedent que es produeix a l'edifici de l'Ajuntament –especialment la que no s'utilitza els caps de setmana– servirà, d'aquí ben poc, per carregar el vehicle elèctric de la Brigada Municipal a cost zero i, més endavant, per a proveir, pel cap baix, un punt de recàrrega a la Vall d'en Bas.
 

El sostre solar de l'edifici municipal de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas. Foto: @ajuntamentbas.


La Vall, lligada estretament al seu valor natural com un dels grans patrimonis, vol contribuir, segons Amat, a frenar en la seva mesura les actuals conseqüències de la crisi climàtica i el consistori "vol ser motor de canvi destacat", ha explicat el batlle.

El destí final d’aquesta ruta és assolir la plena sobirania energètica. Això va lligat a diferents projectes que ja s’han posat en marxa i es potenciaran al llarg d’aquest mandat. A tall d’exemple, ja hi ha compostatge vegetal comunitari i a l’escola Verntallat els alumnes tenen un compostador per veure com les restes de menjar poden acabar convertides, amb el pas del temps, en enciams.
 

El batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, a l'àrea dels Pins de Sant Privat d'en Bas. Foto: @ajuntamentbas.


Una mobilitat més sostenible
 
Una de les mesures que arribaven a les acaballes del primer mandat era la compra d'una furgoneta elèctrica per a la Brigada Municipal. D'aquesta manera, es redueixen les emissions d'un dels principals vehicles municipals. Aquest vehicle, una furgoneta Nissan, s'ha adquirit amb una compra agregada de l'Associació Catalana de Municipis. A més, 15.000€ han vingut d’una subvenció de la Diputació de Girona.

Per aquest mandat, es vol desplegar també una xarxa de carrils bici que connectin els diferents nuclis. El primer pas serà la instal·lació d'una passarel·la a la zona de Verntallat només per a vianants i ciclistes. A banda però, a través del Consorci de les Vies Verdes, s'ha aconseguir una subvenció europea de 241.000€ que permetrà connectar el poble del Mallol amb Verntalllat i el segon amb Sant Esteve i els Hostalets passant pel camí de la Cau.
 
L'energia, més neta
 
A finals de maig es van instal·lar a la teulada l'edifici municipal una sèrie de plaques solars. La despesa total ha estat de 9.962,95 €, dels quals 7.472,21 € han procedit d'una subvenció. El primer objectiu és que l'edifici consistorial sigui autosuficient energèticament. A partir d'aquí, els excedents que es generen es compensaran en forma de kilowatts que permetrien recarregar el nou vehicle elèctric de la Brigada i això permetrà accelerar la recuperació de la inversió, que es preveu que sigui ràpida.

A més, s'han iniciat un seguit de bonificacions fiscals i altres subvencions per a millorar els tancaments i aïllaments dels habitatges per uns de més eficients. Això permet reduir el consum i, per extensió, la factura de la llum o el gas.

D'altra banda, per tal d'implicar tota la Vall d'en Bas, l'Ajuntament disposa d'una sèrie de comptadors de consum pels domicilis que es poden llogar.

Amat va avançar que des del municipi s'estudia fomentar estacions energètiques d'autoconsum entre la població, d'una manera similar a com s'ha fet en el cas del desplegament de la fibra òptica,  és a dir, de forma col·laborativa.
 

Els Pins, gestionat pels joves voluntaris l'ANeGx
 
La presentació d'aquestes línies de treball estratègiques pel que fa a l'emergència climàtica s'ha fet a la zona dels Pins, un punt tradicional dels estius de la Vall d'en Bas. Aquest any, la concessió ha anat a càrrec de l'Agrupació Naturalista de la Garrotxa. L'entitat naturalista s'encarregarà de gestionar el petit espai de restauració que hi ha en aquest entorn natural, on s'ha instal·lat una petita biblioteca mòbil per als infants i uns plafons sobre la importància del cranc de riu autòcton.

La intenció de l'Ajuntament és senyalitzar tota l'àrea per educar les persones en el civisme, regular l'aparcament i la circulació i, més endavant, sospesar la possibilitat d'un acord de custòdia de tot l'espai, tant del riu Gurn com del Gurners.
 

El plafó informatiu sobre el cranc de riu i la biblioteca mòbil de l'ANeGx a l'àrea dels Pins. Foto: Xavier Borràs.

La sobrefreqüentació preocupa molt els veïns de la Vall, especialment els de Sant Privat d'en Bas i, lògicament, el propi Ajuntament, que està estudiant amb la Diputació de Girona com fer-hi front. El batlle, Lluís Amat, no descarta posar-hi vigilants i fins i tot –per bé que és més complicat que, per exemple, a les Planes d'Hostoles– aplicar una taxa especial als vehicles que hi volen accedir.

Joan Montserrat, responsable de l'ANeGx a l'àrea dels Pins, va explicar que les tasques d'educació ambiental i custòdia de l'indret es fonamenten en un treball de 2018 sobre la freqüentació de gorgues a la Garrotxa i que l'objectiu prinicipal, amb el grup de joves voluntaris, és millorar l'entorn del riu.
 

El grup de joves voluntaris de l'Associació de Naturalistes i Ecologistes de la Garrotxa que gesionen l'àrea dels Pins, a Sant Privat d'en Bas. Foto: @ajuntamentbas.