Les Festes del Tura d'Olot presenten una programació musical de luxe

Obeses, Catarres, Buhos, l'Orquestra Mondragon i Mishima actuaran per la Festa Major, que començarà el divendres 6 de setembre i durarà fins al dimarts 10 | Una 50a de concerts formen la programació musical de les Festes, que ja tenen cartell d'’Albert Roura

El batlle d'Olot, Pep Berga, i l'equip de Festes del Tura van presentar la programació musical.
El batlle d'Olot, Pep Berga, i l'equip de Festes del Tura van presentar la programació musical. | @olotuit.
Redacció
27 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:06h
Aquest dimecress'ha presentat a la Sala El Torín la programació musical de Festes del Tura. El batlle Pep Berga, acompanyat del regidor de Festes, Agustí Arbòs; de Josep M. Coma –que fins ara havia tingut aquesta responsabilitat– i de Jordi Serrat, director de Festes, han presentat les principals propostes musicals de la Festa Major d’Olot, que tindrà lloc del 6 al 10 de setembre d'enguany. L’acte ha comptat amb l’assistència i actuació d’Arnau Tordera, cantant del grup Obeses que també actuarà a les Festes del Tura.

De fet, l’Àrea de Festes de l’Ajuntament d’Olot ja ha clos la programació musical de la Festa Major de la Ciutat. En total s’han contractat 42 formacions que, sumades a lse iniciatives organitzades per les entitats i cobles, fan que un any més s’arribi a una cinquantena d’actuacions.
 
La programació de les Festes del Tura és, un any més, molt eclèctica perquè tothom trobi activitats al seu gust, també a nivell musical. Destaquen propostes com els Catarres, un grup indispensable en l’imaginari de música en català reconeguts amb els principals guardons de la industria musical catalana. Un altre grup que no necessita presentacions és Mishima. La formació liderada per David Carabén difícilment forma part de la programació d’una Festa Major. Fan molt pocs concerts gratuïts i són ells els que escullen aquestes propostes i Olot tindrà la sort de poder-los acollir aquest setembre a la ciutat.
 
També tocaran a Olot Buhos. Al grup de rock de Calafell els avalen més de 100.000 seguidors a les xarxes socials i els fet de formar part del cartell dels principals festivals del país. Qui també té molts seguidors és en Miquel del Roig, un personatge de la música que amb els temes propis i les interpretacions de cançons d’altres autors s’ha convertit en imprescindible de festivals com el Canet Rock.
 
Aquest any es farà un viatge en el temps. L’Orquestra Mondragon pujarà a l’escenari de Festes i segur que molts recordaran l’actuació que el grup de Javier Gurruchaga va fer a Olot l’any 1985. El concert forma part dels actes de celebració dels 30 anys de la Penya AOAPIX, l’Associació d’Olotins Amics del Porc i el Xai.
 
Obeses serà un altre dels concerts principals de Festes del Tura. El grup de Tona serà a les Festes del Tura. En la presentació d'aquest dimecres el seu cantant, Arnau Tordera, ha participat de l’acte que s’ha fet a la sala El Torín d’Olot.

Al costat de formacions amb una trajectòria consolidada, les Festes també aposten per grups menys coneguts però amb propostes molt interessants, com Momo, una banda de tribut a Queen. Coincidint amb l’estrena de Bohemian Rhapsody, dedicada a la figura del desaparegut Freddie Mercury, les Festes també porten a la capital de la Garrotxa aquest grup de versions més reconegut de tot l’Estat.
 
Una altra de les sorpreses musicals de Festes és Moonlight Benjamin. La veu greu, profunda i penetrant d’aquesta artista combina el vudú haitià amb la inspiració del rock nord americà dels setanta. També es descobrirà a Olot Lildami, un artista de trap en català que, en poc temps, ha guanyat notorietat després de guanyar el premi Enderroc per votació popular de millor disc de músiques urbanes.
 
La programació musical de Festes es completarà amb Maruja Limón, el grup de fusió flamenca premi Artista Revelació als ARC, així com el reconeixement entre els millors discs de l’any segons les revistes musicals Mondo Sonoro i Muzikalia.
 
L’Orquestra Selvatana, al costat de propostes com N3rdistan, Darby Motorea’s burrito Cachimba, o una proposta de rock amb tres grups de versions de la Polla Records, Eskorbuto i Kortatu i grups locals com Enric Canadell que s’acomiadarà dels escenaris, Cover Play i Shazuno, són altres dels concerts de les Festes que també tindran altres espectacles que s’aniran desvetllant durant les setmanes vinents a través de les xarxes socials de Festes del Tura.
 
Les Festes del Tura van ser nominades l’any passat als premis ARC com a millor programació de Festa Major, juntament amb el BAM (que es va endur el premi), les Fires de  Sant Narcís i les Festes de Santa Tecla. Les d’Olot ja havien recollit aquest guardó l’any 2012 tot coincidint amb el primer any que es va concedir.
 
 
Albert Roura, guanyador del concurs de cartells de Festes
 
El guanyador del concurs del cartell de les Festes del Tura ha estat l’Albert Roura Casadellà. Amb el cartell titulat Sóc la Festa, que es presentarà properament, ha resultat guanyador d’aquesta convocatòria que té lloc cada dos anys. El concurs del cartell de Festes del Tura ha rebut 49 originals entre els quals el jurat ha escollit la proposta de Roura.
 
L’exregidor de Festes, Josep Maria Coma, el dissenyador gràfic Pau Àvila, el membre dels Titots David Àvila, Roser Matas autora de cartell de Festes de fa dos anys i Anna Domènech, membre de la Comissió de Festes, han format part del jurat que també ha triat com a finalistes Ferran Coves Boix, amb el cartell Ball Aborigen Ancestral, i Paco Ibiza Sanchis, amb el cartell que porta per lema O.