Successos

Recuperen al Gironès figures religioses robades d'una església romànica de Sant Ferriol

Els Mossos d'Esquadra identifiquen dos sospitosos i mantenen la investigació oberta

per NacióGarrotxa, 18 de juny de 2019 a les 09:20 |
Els Mossos d'Esquadra, juntament amb la col·laboració ciutadana, han pogut recuperar les imatges religioses robades de l'església romànica de Fares, a Sant Ferriol (Garrotxa) abans que els suposats lladres les poguessin vendre.

Els agents van enxampar dos sospitosos diumenge a la tarda a Sant Gregori (Gironès) després que un veí truqués al telèfon d'emergències 112 perquè va sospitar que els objectes que hi havia en un vehicle podien ser robats. Els Mossos van muntar un dispositiu i van decomissar les figures.


Les indagacions han permès determinar que són l'estàtua principal que presideix l'altar i que és una representació de la Immaculada Concepció de mitjans del segle XX feta al taller d'Olot Arte Cristiano, i tres imatges més petites, d'entre 30 i 40 centímetres, corresponents a Sant Josep i dues marededeu. Una d'elles és una talla de fusta del segle XVIII, la peça més valuosa del botí recuperat.

Un veí de Sant Gregori va trucar a emergències després de veure un vehicle sospitós a la població i va alertar que creia que, a dins el cotxe, hi havia objectes que podien ser robats. Una patrulla de paisà dels Mossos d'Esquadra va muntar un dispositiu cap a dos quarts de quatre de la tarda de diumenge. Els agents van identificar dos sospitosos. A dins el cotxe, van localitzar diverses figures religioses i eines que podien haver fet servir per perpetrar el robatori.
 
El mossèn de la parròquia de Fares, el nucli on hi ha l'església romànica on van entrar a robar, va rebre la trucada dels Mossos d'Esquadra informant-lo de la recuperació de les peces robades. El mossèn Miquel Oliveras va compartir les fotografies de les imatges religioses amb els responsables de les diferents parròquies per intentar saber l'indret. No va ser fins a la nit quan l'alcalde de Sant Ferriol, Albert Fàbrega, va confirmar que li semblava que eren de l'església Santa Maria de Fares.
 
Ja a mitjanit, l'alcalde i el mossèn van desplaçar-se fins al lloc i van trobar-se amb la porta rebentada. Tot i que no s'ha pogut determinar ben bé quan hi van entrar a robar, sospiten que podria haver estat diumenge mateix perquè algun veí que va passar per la zona no va veure la porta tancada i perquè els sospitosos duien eines que podrien haver fet servir per perpetrar el cop.

 
"La porta l'havien trencat amb un mall per fer-li un forat i poder obrir-la", lamenta el mossèn, que tot seguit assenyala que precisament la porta és de les peces de més valor de l'ermita perquè data de principis del segle XVIII. Els lladres també es van emportar una part del forrellat, que eren peces originals, i una safata d'aram.
 
Aquesta església només s'utilitza un o dos cops a l'any, i segons el mossèn, fins ara no havien tingut cap intent de robatori i atribueix a una neteja dels entorns de la carretera que haurien fet més visible l'església. Es troba a tocar de la C-66 i fins ara quedava amagada per la vegetació des de la carretera.
 
Els Mossos d'Esquadra mantenen la investigació oberta i properament recuperaran les imatges robades.
 

Les imatges religioses robades a l'església de Fares Foto: ACN

 

Participació