​Adriana Sánchez, Garrotxina de l'Any 2018

La investigadora olotina ha participat en un descobriment pioner sobre el càncer de pell

Adriana Sánchez, quan va ser nomenada ambaixadora d'Olot
Adriana Sánchez, quan va ser nomenada ambaixadora d'Olot | Xavier Borràs
Redacció
10 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:10h


Adriana Sánchez i Danés ha estat escollida Garrotxina de l’Any 2018. La investigadora és olotina i ha participat durant aquest any en un equip que ha descobert el descobriment de les cèl·lules que provoquen les recaigudes del càncer de pell més freqüent El guardó, que organitza el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot, es va lliurar el passat divendres a la nit a Olot.

Nascuda a Olot el 1984, la investigadora Adriana Sánchez i Danés va llicenciar-se en Biotecnologia per la Universitat de Barcelona el 2007, sent la guanyadora del Premi Extraordinari de final de carrera i el Premi Extraordinari Nacional atorgat pel Ministeri d’Educació i Ciència.

El 2012 es va doctorar en Biomedicina amb distinció "cum laude" per la Universitat Pompeu Fabra. L’agost del mateix any va incorporar-se com a investigadora a la Universitat Lliure de Brussel·les, des d’on estudia el càncer de pell més comú, el carcinoma basocel·lular. Des de llavors, ha col·laborat en nombrosos estudis publicats a les revistes científiques més prestigioses.

De tots aquests estudis, en destaquen dos que ha publicat com a primera autora a la revista Nature des del 2016. En el primer, Sánchez va identificar les cèl·lules que originen el carcinoma basocel·lular.

En el segon, que va publicar l’any passat després d’una investigació en col·laboració de l’Institut d’Oncolliga de la Vall d’Hebrón, va descobrir un mètode que obre la porta al desenvolupament de nous tractaments per evitar les recaigudes del mateix càncer. El mètode consisteix a eliminar les cèl·lules tumorals latents amb la combinació de dos fàrmacs, el Vismodegib i un altre inhibidor.

D’aquesta forma s’han evitat més del 95% de les recaigudes en models de ratolí al laboratori. L’estudi obre la porta a treballar en el disseny de nous tractaments que podrien inhibir el factor o mecanisme que genera les recaigudes en humans.

Per aquest descobriment, el 23 de novembre del 2018 l’Ajuntament d’Olot va nomenar Adriana Sánchez ambaixadora de la ciutat.
 

Adriana Sánchez, quan va ser nomenada ambaixadora d'Olot. Foto: Xavier Borràs.


Arxivat a