La justícia decidirà la ubicació de la planta de triatge de la Garrotxa

Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa, adverteix dels costos econòmics que se’n poden derivar

Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa i Francesc Canalies,  director del SIGMA
Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa i Francesc Canalies, director del SIGMA | ACN
Redacció
06 de juny del 2019
Actualitzat el 07 de juny a les 14:04h
El Consell Comarcal de la Garrotxa deixa en mans de la justícia la ubicació de la polèmica planta de triatge a Sant Jaume de Llierca. Fa uns mesos, l'Ajuntament va reactivar el contenciós administratiu contra la Generalitat per l'aprovació definitiva del Pla Especial Urbanístic que ha de permetre fer la nova infraestructura a uns terrenys de Can Coma de Baix. Un emplaçament que va topar frontalment amb el territori perquè, entre altres coses, preveien problemes de permeabilitat.

El 2016 la Generalitat, l'Ajuntament i el Consell Comarcal van acordar fer-la al polígon industrial de Politger, com a alternativa. Més tard, però, una empresa va demanar ampliar les instal·lacions, i tant el consistori com el Consell Comarcal van coincidir que ja no hi havia espai per a la planta, prioritzant així els plans d'expansió de l'empresa. L'ens comarcal defensa que Can Coma de Baix és l'única alternativa possible, però el consistori continua negant-s'hi.

"No és cap caprici, sinó una necessitat de comarca". Així de contundent s'ha mostrat el president en funcions del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, per defensar que l'únic emplaçament possible per a la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca són els terrenys de Can Coma de Baix. Una ubicació que es va consensuar amb la Generalitat després de fer els estudis tècnics i un cop estudiades fins a 38 alternatives diferents. 

Des del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), han assegurat que no hi ha alternatives possibles i han explicat que una de les dificultats de la comarca és que el 56% del sòl és protegit i hi ha "un volum de planes petit". 

L'ens comarcal ha explicat que han decidit deixar-ho a mans de la justícia i que el jutge del contenciós administratiu decideixi sobre el Pla Especial Urbanístic que ha de permetre convertir uns sòls agrícoles de Can Coma de Baix, en sòl industrial. 

Fa uns mesos, l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, que és la institució que havia interposat el contenciós contra la Generalitat al no acceptar aquesta ubicació, va ordenar que es reactivés. El contenciós, que estava en fase d'instrucció, s'havia deixat en suspens a finals del 2016, després que la Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament signessin un conveni per fer la planta al polígon industrial de Politger. 

L'alcalde en funcions del municipi, Jordi Cargol, creu que ja no hi ha cap més espai en sòl industrial i que la infraestructura s'ha de fer en una altra població. Tot i això, els van proposar deixar en suspens el contenciós uns mesos més, però des del Consell Comarcal, els van respondre que "no podien perdre més temps" i que s'havia de desencallar d'una vegada per totes, convençuts que el jutge els donarà la raó. 

Espona ha subratllat que no hi ha cap més escenari possible, que està "molt meditat" després de tots aquests anys fent la tramitació i els estudis previs. I adverteix que, si finalment el jutge tomba la proposta, es perdran els 14 MEUR que des de l'Agència Catalana de Residus s'han compromès a destinar-hi. 

"Seria una llàstima perdre'ls, després de tot el que ha costat", ha afegit Espona, tot dient que "no hi haurà més oportunitats de trobar el 100% del finançament" com s'ha aconseguit aquí. També ha apuntat que s'hauran de demanar "responsabilitats" polítiques i explicacions, en cas que finalment no es pugui fer a la ubicació proposada. El consell ja té reservats els diners per comprar els terrenys de Can Coma de Baix. 

Tant el SIGMA com el Consell Comarcal insisteixen que la planta de triatge és necessària, malgrat aquells que de forma "demagògica" vulguin fer creure que millorant els sistemes de recollida, com el porta a porta, ja no farà falta. I avisen que, no tenir la planta en marxa, (la primera previsió era tenir-la el 2017) representa una penalització de 200.000 euros a l'any a la comarca, per no fer una bona gestió de residus que sí que es podria fer amb la futura planta. 

Una penalització que s'anirà encarint d'aquí a pocs anys, segons les previsions del SIGMA. "El 2022 no podran entrar residus a l'abocador si no estan tractats", afirma el seu director, Francesc Canalies.  

Finalment, s’ha descartat l'opció de traslladar els residus a la planta de Lloret de Mar (Selva) perquè comportarà un sobrecost de gestió i transport dels residus. La previsió és que el jutjat del contenciós administratiu resolgui aquesta demanda a finals d'any.