Els «itineraris personals» de Pep Fargas

L’activitat cultural s’emmarca en la Setmana Internacional dels Arxius

Pep Fargas, quan va rebre les Ales a la Cultura
Pep Fargas, quan va rebre les Ales a la Cultura | @olotuit
Redacció
06 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:05h
Aquest dissabte, 8 de juny, se celebrarà una nova edició del cicle Itineraris Personals, les xerrades en forma de recorregut, conduïdes per un olotí o una olotina, que ensenya el “seu Olot”. Cada protagonista escull, segons la seva experiència o inquietuds personals, una ruta, i fa parada en diferents indrets, en què explica històries del seu passat personal i també de la ciutat.
 
Aquesta activitat, organitzada per l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot s’emmarca en la Setmana Internacional dels Arxius, que enguany se celebra del 3 al 9 de juny i pretén conscienciar la ciutadania de la importància dels arxius perquè aquests constitueixen la base dels seus drets i de la seva identitat. L’Olot de Pep Fargas és l’itinerari d’aquesta edició.
 
Pep Fargas Valero va néixer a Barcelona el 1954. L’any 1982, quan tenia 28 anys, es va instal·lar a Olot. Per tant, la topografia de la seva memòria infantil és als barris del Raval i Ciutat Vella de Barcelona. Tot i que des d’adolescent solia passar els estius a la Garrotxa, fins als anys vuitanta no va poder associar els espais olotins amb la seva història personal.

Com a fil argumental d’aquest itinerari, Pep Fargas pren la idea de l’arquitecta i urbanista alemanya Kathrin Golda-Pongratz, que defineix les ciutats i la seva trama urbana com aquells pergamins que es reescrivien constantment sense esborrar del tot, el text anterior; els palimpsest. En aquests, cada generació sobreescriu la ciutat amb les seves particulars aportacions i la memòria de les generacions anteriors, va quedant encara visible.

L’activista proposa visitar alguns espais de la ciutat relacionats amb les seves vivències d’aquests darrers quaranta anys, indrets on es podran veure aquests rastres en el palimpsest, o espais on la memòria del passat s’ha esborrat del tot i, finalment, punts del mapa on encara podria dibuixar-se el palimpsest, projectant-hi nous somnis.

Aquest itinerari començarà a les 11 del matí davant del Memorial als Vençutsal camí de la Teuleria, i acabarà vora el Fluvià, al capdavall del carrer de Joan Pere Fontanella, passant per alguns espais del centre de la ciutat. Algunes imatges i la documentació que il·lustren el passeig seran accessibles a partir d’enllaços a Internet, per tants, és aconsellable que les persones que hi participin portin algun dispositiu amb connexió a la xarxa.
Arxivat a