Argelaguer i Santa Pau proven un nou sistema de recollida de residus

Es realitzarà amb contenidors d’accés personalitzat i targeta identificativa

Un usuari practica el reciclatge amb la targeta identificativa
Un usuari practica el reciclatge amb la targeta identificativa | Consell Comarcal de la Garrotxa
Redacció
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 14:15h
Implanten noves proves pilot per a la recollida de residus de proximitat a la Garrotxa, que es faran a diferents nuclis d'Argelaguer i Santa Pau durant sis mesos. Tot plegat va néixer l'any 2017, quan el Consell Comarcal de la zona, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya, va fer un estudi dels diferents sistemes de recollida selectiva que hi ha actualment al país.

Després d'un examen exhaustiu dels avantatges i inconvenients de cadascun, van escollir quatre nuclis representatius de la comarca on instaurar-ho. Un cop fets els estudis de viabilitat dels resultats obtinguts en aquestes proves, i després d'elaborar un programa de gestió de residus municipals, el següent pas per a la implantació era escollir un model.

Els diferents mètodes de recollida selectiva i nuclis escollits, en aquell moment, van ser el porta a porta al barri de les Olletes de La Vall d’en Bas, les bosses personalitzades al barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts, els contenidors tancats amb obertura amb targeta i bosses personalitzades al nucli d’Argelaguer i els contenidors amb identificació d’usuaris i bosses personalitzades al carri de Can Blanc, Can Jofre i Can Potxa de Santa Pau.

El sistema que va generar més consens entre els alcaldes va ser el de contenidors d'accés restringit accessibles amb una targeta d'identificació i codis QR a les bosses. L'aplicació d'aquest model de recollida, consensuat en Consell d'Alcaldes, és fruit de la necessitat d'augmentar la quantitat i la qualitat dels residus recollits selectivament. 
 

D'esquerra a dreta: Pep Companys, alcalde de Santa Pau, Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Artur Ginesta, alcalde d'Argelaguer i Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa Foto: Consell Comarcal de la Garrotxa


Els objectius marcats per la Unió Europea i la Generalitat pels propers anys, estableixen la necessitat de seleccionar un 60% dels residus recollits i reduir fins a un 10% els residus que entren al dipòsit controlat. En aquests moments, se n'estan seleccionant un 47%. 

Amb aquestes dades, el 10 de juny entrarà en funcionament la prova a Argelaguer, amb la instal·lació de contenidors d'envasos lleugers, matèria orgànica i fracció resta, amb la tapa bloquejada. Només els podran obrir els habitants del municipi quan passin la seva targeta identificativa pel lector del contenidor. 

A Santa Pau, concretament al barri de Can Blanc, aquest mateixa prova es posarà en marxa el 17 de juny i, a part dels contenidors d'envasos lleugers, matèria orgànica i fracció resta, també s'instal·larà un contenidor tancat de paper i cartró a cada àrea de recollida. 

Abans de l'entrada en funcionament efectiva, tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa han programat una sèrie de sessions informatives per als veïns d'ambdós municipis, per tal de fer la transició a aquest nou model. 

El sistema permetrà fer un seguiment dels usos del servei, identificant els hàbits correctes i incorrectes dels ciutadans, i també ha de permetre, en un futur, l'aplicació d’unes taxes d’escombraries més justes.

Aquestes proves estaran en funcionament fins a finals d'any, i si es confirma que el model funciona i dona garanties, s'estudiarà el desplegament a nivell comarcal d'acord amb el Pla de Gestió de Residus comarcal.