La Generalitat impulsa de nou el programa de mentoria per a persones refugiades a Olot

Les persones interessades a ser-ne mentores poden assistir a la sessió informativa que s’organitzarà el vinent dijous 6 de juny, a les 19 hores al Núria Social

El programa de mentoria de refugiats a Olot es va presentar l'abril de 2018.
El programa de mentoria de refugiats a Olot es va presentar l'abril de 2018. | Xavier Borràs.
Redacció
30 de maig del 2019
Actualitzat a les 9:00h
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va engegar al 2017 un programa de mentoria amb persones refugiades i demandants de protecció internacional, que gràcies a la implicació de la ciutadania afavoreix l’autonomia personal, social i laboral de les persones refugiades i fomenta la convivència i la interacció entre veïns i veïnes dels municipis de Catalunya. 

El suport solidari que s’ofereix a les persones refugiades sense referents a la ciutat, permet treballar eixos claus en la seva integració com són l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l’entorn i suport en el seu itinerari professional. Aquesta funció d’acompanyament va a càrrec dels grups d’acollida (grup de 2-5 persones voluntàries), que exerceixen com a mentors/es de les persones refugiades participants durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any. 

Des de l’inici del Programa de Mentoria, a la ciutat d’Olot, parlem de 17 persones voluntàries que han acompanyat  a 14 persones refugiades (7 dels quals menors), l’experiència ha estat molt positiva i ha tingut un impacte de transformació i d’oportunitats per a totes elles. Actualment, hi ha 13 persones voluntàries acompanyant a 11 persones refugiades (3 de les quals menors). A dia d'avui a la comarca de la Garrotxa s'estima que hi ha unes 66 persones refugiades i/o demandants d'asil, de les quals 22 són menors. Els països d'origen són diversos: Veneçuela, Rússia, Rep. centreafricana, Nicaragua, Geòrgia, Ucraïna, Hondures, El Salvador, Algèria. 

Per aquest motiu, el municipi d’Olot s’adhereix novament al programa de mentoria del PCR i des de l’Ajuntament es dóna suport a la crida de persones mentores, impulsada des del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades perquè el Programa de Mentoria torni a implementar-se amb força a la ciutat.

Qui pot ser mentor/a?
 
Per a ser mentor del programa, cal organitzar-se en un grup d’acollida d’entre 2 i 5 membres que ja es coneguin prèviament, ja que la relació de mentoria que es proposa és sempre grupal. S’han de tenir 25 anys, amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència. Persones que dominin el català i el castellà i que en la seva vida quotidiana tinguin contacte o participin en la vida social i/o cultural del municipi.
 
Les persones interessades en participar en el programa de mentoria del PCR també poden enviar un correu a projectes@nuriasocial.org, indicant les dades personals i de contacte, per tal de rebre més informació sobre la sessió informativa.
 
Quina metodologia de treball segueix el programa de mentoria?

El programa de mentoria del PCR crea tàndems de mentoria entre unitats familiars, o persones individuals (refugiats/des) amb grups d’acollida (mentors/es) amb el compromís d’ambdues parts mantenir un contacte periòdic (2-4 hores setmanals). Un cop les persones voluntàries s’hagin presentat com a candidates i abans de ser emparellades en tàndem, caldrà realitzar una entrevista amb un/a psicòleg/a per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals envers la mentoria. I finalment, els i les seleccionats/des assistiran a una formació inicial de 12 hores sobre el significat i compromisos de la mentoria, la protecció internacional i/o el refugi, i d’altres recomanacions d’utilitat.

Des de que es crea el tàndem fins que es tanca la relació de mentoria, els grups d’acollida compten amb el suport i la supervisió d’un equip de professionals que fa el seguiment tècnic del funcionament i la qualitat de la relació de mentoria, aporta recursos i dona resposta als dubtes que puguin tenir les persones mentores.
 

Cartell de la convocatòria.



 
Arxivat a