Cuina Volcànica celebra 25 anys amb una xefla de Km 0 a la Font Moixina

Després de plantar un roure pènol commemoratiu es va servir un menú de vuit tastos de productes i un postre fets pels vuit restaurants i cuiners que en formen part

Els restauradors garrotxins de Cuina Volcànica van brindar pels seus 25 anys.
Els restauradors garrotxins de Cuina Volcànica van brindar pels seus 25 anys. | Montserrat Escayola.
28 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:16h

L'endemà de les eleccions la comarca torna a bategar amb normalitat, com ho demostra el fet que aquest capvespre de dilluns l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa, de què és gerent l'incansable David Coloma, ha volgut celebrar el vint-i-cinquè aniversari de la creació del col·lectiu Cuina Volcànica –que actualment agrupa vuit restauradors de la Garrotxa– amb un acte commemoratiu als jardins del restaurant Font Moixina, en què s'han servit fins a vuit platets i un postre elaborats pels cuiners que en formen part i s'ha plantat un roure pènol commemoratiu de l'esdeveniment històric (amb permís i assessorament del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa).
 

La coca fina de croissant amb melmelada de ceba i espàrrecs verds. Foto: Montserrat Escayola.


Vora un centenar de persones han pogut tastar els deliciosos platets, com la mousse d'escalivada, crema salada de fajol i anxova; la cullereta de salmó marinat i humus de fesols de Santa Pau; la coca fina de croissant amb melmelada de ceba i espàrrecs verds o, entre d'altres, l'encara magnífic postre, consistent en un pastís d'avellana de mousse de xocolata amb llet i fruita de la passió, un festí culinari que va fer les delícies de tots els convidats.
 

El públic va poder gaudir de deliciosos platets. Foto: Montserrat Escayola.


El nombre de restaurants i cuiners que han format part del col·lectiu ha variat durant els anys, han estat diversos els motius: relleus generacionals, canvis de conceptes, entre altres. Actualment, està format per 8 restaurants repartits per la comarca. A Olot en formen part Miquel Alongina de la Font Moixina, Lluís Reixach de La Deu i Gerard Xifra de La Quinta Justa; a Batet de la Serra Joan Masegur de  l’Hostal dels Ossos; a Santa Pau Meritxell Roig de Can Xel, a la Vall d’en Bas Loreto Colomer del Sant Miquel i David Colom de L’Hostalet; i, a Sant Feliu de Pallerols Felip Hontoria de Ca la Matilde. Cada restaurant de Cuina Volcànica te la seva personalitat.
 

Els cuiners han plantat un roure pènol als jardins del restaurant Font Moixina. Foto: Montserrat Escayola.


En un parlament llegit a diverses veus pels propis cuiners s'ha destacat que el col·lectiu de Cuina Volcànica, nascut fa 25 anys, en el II Congrés de Cuina Catalana, va sorgir de la inquietud d’un grup de restauradors que es van unir davant la necessitat de posar en valor la cuina local i els productes del territori, establir relacions amb els productors de la comarca, crear un nou receptari per als seus restaurants, i combinar-lo amb el receptari tradicional. Fa uns anys, l’acció de compartir les receptes, no era el més habitual, i el fet de formar un col·lectiu de cuina per a compartir-les va ser un acte innovador a l’època. La finalitat, crear una obra col·lectiva.

De fet, Cuina Volcànica ja està consolidada com a marca, perquè cada vegada són més les persones que donen valor al bon producte, i a la feina ben feta, hi ha més consciència del que significa el terme sostenible, proximitat i saludable, el que definiríem com la cuina en estat pur. Des dels horts, les granges, tallers i restaurants, s’ha aconseguit donar a conèixer aquests productes, posar-los en valor, i educar en el gust i les textures. Aquest és el present de Cuina Volcànica.


Al llarg de la seva trajectòria els membres del col·lectiu han participat en nombroses accions de promoció i han col·laborat en esdeveniments, no només gastronòmics, sinó també culturals, turístics, socials i jornades professionals. Es continuaran realitzant demostracions de cuina en fires especialitzades de producte com la Fira Orígens o la Fira de l’Embotit d’Olot, jornades a escoles per donar a conèixer la feina de restaurador, s'atendrà els mitjans especialitzats d’arre i es crearan productes propis com la cervesa La Volcànica i El Llaminer.

A banda de l'acte commemoratiu d'avui, els restaurants del col·lectiu oferiran menús especials amb motiu d’aquests 25 anys per a recuperar plats més tradicionals, combinant-los amb d’altres actuals i continuaran organitzant trobades i visites a productors per a formar-se i debatre el camí que ha de seguir el col·lectiu per a obrir-lo a noves tendències i persones.
 

Cuiners, familiars i membres de l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa van fer-se la foto de família d'aquests 25 anys de Cuina Volcànica. Foto: Montserrat Escayola.


Finalment, ben aviat s’organitzarà un sopar temàtic de Cuina Volcànica a Barcelona, fent un 4 mans amb un restaurant de la ciutat, i com a acte principal, es farà una trobada amb periodistes i influencers organitzat conjuntament amb el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona i Turisme Garrotxa, on s'oferirà una experiència gastronòmica perquè puguin sentir de ben a prop el paisatge de la Garrotxa.









 
Arxivat a