La Fundació Hospital d’Olot se suma un any més a la Setmana Sense Fum

Sensibilitzar professionals i usuaris de les conseqüències negatives del tabac n'és l’objectiu

Hi ha un photocall-exposició a l’entrada de la cafeteria de l’Hospital.
Hi ha un photocall-exposició a l’entrada de la cafeteria de l’Hospital. | @hospiolot.
Redacció
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 8:26h
Aquesta setmana, del 24 al 31 de maig, celebrem la Setmana Sense Fum a l’Hospital d’Olot i als dos CAP de la Fundació: Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas-Hostoles per conscienciar els professionals i usuaris de les conseqüències negatives del tabac.

Durant tota la setmana i fins a mitjans de juny hi ha una exposició al hall de l’Hospital sota el nom “Un mar de plàstic”. Es tracta d’una composició de quatre fotografies amb brossa, residus i cigarrets que ha recollit el seu autor, el garrotxí Xavier Moliner. Juntament amb aquestes imatges s’hi poden veure diferents pots de vidre amb les burilles que s’han recollit als voltants de l’Hospital durant aquests dies.

Del 24 al 31 de maig també hi ha un photocall-exposició a l’entrada de la cafeteria de l’Hospital amb les imatges de les repercussions del tabac en els pulmons: pulmó sa, pulmó d’un exfumador, pulmó d’un fumador i pulmó d’un fumador passiu. L’objectiu és conscienciar-se de com afecta el tabac directament al nostre cos. Aquestes exposicions seran itinerants i també es podran veure als dos centres d’atenció primària de la Fundació.

El dia 31, Dia Mundial Sense Tabac, als dos CAP de la Fundació i a consultes externes i al hall de l’Hospital hi haurà un joc de bitlles de gran format. Les bitlles tindran forma de cigarrets i la proposta és fer jugar usuaris i pacients, simbolitzant que quan es tomben les bitlles, es bat el tabac.

Aquestes són activitats que s’han promogut des de la Comissió Hospital Sense Fum, que també ha elaborat una normativa interna per recordar als professionals de la Fundació que l’Hospital està delimitat per una línia verda fins on està prohibit fumar. L’objectiu de la normativa és assegurar un entorn més sa per a usuaris, familiars i professionals, a més de proporcionar ajuda per a tots aquells que volen deixar de fumar i tenen contacte amb el centre sanitari.
 
Programa de deshabituació tabàquica per a pacients ingressats

Aquest 2019 s’ha iniciat a l’Hospital d’Olot el programa de deshabituació tabàquica per a pacients ingressats. La iniciativa proporciona una oportunitat al fumador d’iniciar un procés de deixar de fumar en un ambient saludable, a més d’oferir-li un suport terapèutic.
En el moment de l’ingrés a la unitat, s’informa el pacient sobre el programa i la infermera referent en aquest àmbit li passa un breu qüestionari. Això li permet identificar el grau d’addicció al tabac, i oferir-li un tractament i un seguiment mentre estigui ingressat. El programa s’inicia només amb els ingressos previstos de més de 48 hores.

Un cop l’usuari rep l’alta, se li fa el seguiment amb les infermeres referents de deshabituació tabàquica. Les persones amb malalties mentals associades o altres addiccions es deriven al Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de la Garrotxa.
L’últim pas del procés és fer una enquesta de valoració al cap d’un any d’haver iniciat el tractament. Les primeres valoracions es faran el 2020.
 
La Fundació, certificació de nivell bronze de la XCHSF

La Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa va renovar l’acreditació com a centre hospitalari de la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum (XCHSF) com a membre de bronze el 2017. La certificació és un reconeixement a la tasca de promoció de les polítiques actives pel control del tabaquisme en l’àmbit hospitalari i té una validesa de tres anys.
El certificat confirma que els centres hospitalaris amb aquesta acreditació tenen aquest nivell d’acord amb els criteris de qualitat de la ENSH-Global Network for Tobacco Free Health Care Services. Entre les activitats que s’avaluen en el procés d’acreditació dels hospitals sense fum hi ha: el nombre de polítiques implementades avaluades amb el Self-audit, el desplegament de programes de deshabituació tabàquica (PDT) i l’evolució de l’enquesta de prevalença.


 
Arxivat a