La CUP Olot vol promoure un canvi en el model de gestió de les persones grans

Adriana Roca, número 2 de la candidatura, proposa crear una Regidoria i una Oficina de la Gent Gran perquè s'ocupin de tots els afers relacionats amb les persones grans de la ciutat

Adriana Roca presenta el programa de la CUP Olot per a la gent gran.
Adriana Roca presenta el programa de la CUP Olot per a la gent gran. | Martí Albesa.
Redacció
22 de maig del 2019
Actualitzat a les 11:16h
La candidata número 2 de la llista de la CUP Olot va ser aquest dimarts a Sant Pere Màrtir –acompanya del cap de llista, Lluís Riera, i altres membres de la candidatura– per a presentar les propostes de la formació assembleària en relació amb la gent gran. Roca va proposar, entre d'altres, la creació d'una Regidoria i d'una Oficina de la Gent Gran perquè s'ocupin de tots els afers relacionats amb les persones grans de la ciutat.

La candidata va explicar que la Garrotxa és una de les comarques més envellides de tot Catalunya i el tracte i l’atenció a la gent gran representa, en l’àmbit de les accions un 47% en relació a altres temes com l’habitatge, l’ocupació, la pobresa, etc. "És, per tant, un clar indicador de la importància d’aquesta població". Per això, la CUP Olot vol donar especial importància a l’enfocament del fenomen de l’envelliment.

"Com és sabut, les persones majors de 65 anys cada dia en són més i més diferents i en un futur aquest nombre s’incrementarà", va dir Roca. Per altra banda, difícilment es pot ja parlar de "tercera edat" com a grup que englobi a totes les persones grans major de 65 anys, perquè aquesta "tercera edat" es va desdibuixant "i podem anar parlant ja d’una quarta edat per a referir-nos per exemple a les persones majors  de 80 anys amb unes necessitats i aspiracions diferents de les anteriors". Amb aquest canvi en l’estructura de la població es plantegen per davant noves demandes i necessitats als quals l’administració haurà de donar resposta.
 
"Nosaltres volem trencar definitivament amb una visió fortament assistencialista i reforçar-ne una de més àmplia del fenomen de l’envelliment i de la gran diversitat de les persones que integren el col·lectiu. Aquesta nova visió té com a idea central el fet de crear noves oportunitats perquè les persones puguin viure aquesta etapa del cicle vital amb plenitud, obtenint el màxim nivell de benestar possible", va afegir la candidata.
 
Roca advoca per a tenir capacitat de saber aprofitar l'expertesa de les persones grans, dinamitzant la vida social, cultural i el desenvolupament econòmic del país, i alhora ser capaços de realitzar un bon acompanyament en el procés d'envelliment per a garantir-ne i millorar la qualitat de vida.

Per a això, una Regidoria de la Gent Gran, s'ocuparia de tots els temes relacionats amb les persones grans d’Olot, tot ressaltant així el valor que les persones grans tenen per a la societat i atorgant-los l'atenció i el protagonisme que es mereixen. Igualment, aposten per elaborar un Pla de futur en el qual, a través de la Regidoria s’articules la futura Oficina per a la Gent Gran, una oficina que dependria de l’Àrea de Cohesió Social i Atenció a les persones i que concentraria les temàtiques relatives a les persones grans de la ciutat, a través de la qual s’impulsarien les accions i les innovacions en benefici de les persones grans i també s’informaria, entre altres qüestions, de les propostes i actuacions municipals destinades a elles.
 

Roca ha detallat les funcions de la Regidoria i l'Oficina per a la Gent Gran d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Un dels objectius d’aquesta Oficina seria crear un Punt d’Informació i Dinamització de l’Envelliment Actiu (PIDEA) gestionat conjuntament amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Es tractaria d’un espai físic obert al públic, en un lloc visible i ben cèntric de la ciutat i alhora virtual, mitjançant recursos TIC, per a possibilitar una àmplia difusió, tant cap a les persones d’Olot com de la comarca de la Garrotxa.
 
"Creiem en la necessitat d’un Pla de futur per a la Gent Gran. Un projecte a mig-llarg termini i amb visió de futur, que probablement provocaria un canvi substancial de l’actual model de gestió de les persones grans que tenim a Olot i a la Garrotxa".

Aquest Pla s’articularia en cinc possibles eixos principals i diferents accions.

— En primer lloc, seguir i impulsar l’increment de l’actual cartera de serveis, afavorint la introducció de les noves tecnologies, redefinint el paper del Casal de la Gent Gran-Centre Cívic i innovant en les residències i centres de dia amb models innovadors de convivències, potenciant les llars compartides, augmentant el nombre de pisos tutelats i garantint que les persones grans visquin en habitatges dignes i accessibles.

— En segon lloc, caldria dur a terme campanyes d’informació i sensibilització sobre l’envelliment actiu i saludable, que passa per promoure hàbits alimentaris saludables, activitat física adient i assessorament sobre com iniciar un envelliment actiu i saludable.

— En tercer lloc, caldrà impulsar la participació de la gent gran en la comunitat a fi de prevenir la solitud i l’aïllament, a través del Consell de la Gent Gran d’Olot, d’enfortir programes i accions intergeneracionals i interculturals, i fomentant el voluntariat.

— En quart lloc, s'incrementaria el suport a les famílies a través de l'oferta de formació i suport a les persones curadores i de promoure els grups d’ajuda mútua per a proporcionar el suport a la gent gran.

— Finalment, realitzarien accions per a prevenir el maltractament a les persones grans, a través de la sensibilització dels professionals sanitaris i socials, però també de les mateixes persones grans i de la població en general.

En resum, "des de l’Ajuntament hem de saber donar resposta als nous reptes a què s’enfronten les persones grans del segle XXI, afavorint la seva participació activa en la comunitat i definint una ciutat que també urbanísticament tingui en compte la visió de la gent gran", va reblar Adriana Roca.
 
Arxivat a