Lluís Riera a l'acte central de la CUP Olot: «Tenim el ferm compromís d'entrar a l'Ajuntament a governar»

L'acte central de la CUP, amb més d'un centenar de persones a la Sala El Torín, ha comptat amb la presència dels regidors Anna Descals i Lluís Rubió, la diputada Natàlia Sànchez i el poeta David Caño

Lluís RIera, cap de la llista de la CUP Olot, a l'acte central al Torín.
Lluís RIera, cap de la llista de la CUP Olot, a l'acte central al Torín. | Martí Albesa.
21 de maig del 2019
Actualitzat el 22 de maig a les 7:51h

Tots els membres de la candidatura de la CUP Olot han pujat a l'escenari a mesura que els esmentava Lluís Riera. Foto: Martí Albesa.


Més d'un centenar de persones han assistir aquest vespre a la Sala El Torín d'Olot a l'acte central de la CUP, que encapçala el pastisser-poeta Lluís Riera, en una aposta municipalista assembleària que enguany arriba a 209 municipis, tal com ha explicat un presentador de luxe: el poeta olotí David Caño, flamant guanyador dels jocs Florals de Barcelona 2019 amb el poemari Un cos preciós per destruir.

L'acte s'ha iniciat amb la intervenció d'Anna Descals i Lluís Rubió, que han parlat de la seva experiència en clau d'humor com a regidors de la CUP Olot durant aquest darrer mandat, en què per primera vegada entraven al Consistori, tot fent fora tant el PP com PxC de la política municipal. Descals i Rubió han explicat sucoses històries sobre el funcionament intern de la maquinària municipal. "Si no hi som nosaltres, perquè que viure vol dir prendre partit, estarem delegant els els altres", ha afirmat Rubió davant el sempitern debat cupaire sobre si ser o no ser a les institucions.
 

El poeta David Caño ha presentat l'acte central de la CUP Olot. Foto: Martí Albesa.


L'acte ha comptat amb la projecció de diversos vídeos, inclòs un de la diputada Anna Gabriel, actualment a l'exili, i un altre de diversos càrrecs electes de la CUP animant els cupaires olotins. Durant les intervencions s'ha comptat, també, amb la col·laboració d'una intèrpret de llengua de signes catalana i amb l'actuació de la jove cantautora olotina Agnès Algueró, que ha presentat una nova cançó, "Aixopluc", basada en uns versos de la poeta Anna Gual.
 

Els regidors Anna Descals i Lluís Rubió durant la seva intervenció. Foto: Martí Albesa.


"Quan la CUP ha tingut força al Parlament han passat coses, com la Llei del referèndum que no hauria estat possible sense els diputats que hi van ser , i quan no és decisiva el Parlament és innocu" ha dit el poeta David Caño abans de donar pas a la diputada al Parlament de Catalunya Natàlia Sànchez.

"El Govern no ha estat capaç de garantir la sobirania del Parlament", ha dit Sànchez, que ha posat com a exemple de la deixadesa institucional el "negoci rodó", ja sense concessió, de les empreses hidroelèctriques al Pallars Sobirà. "La capacitat de construir sobirania es fa recuperant la gestió de les empreses hidroelèctriques", però això no s'ha produït, i per això cal ser als municipis. La diputada ha dit que la CUP ha acumulat prou aprenentatges i que han demostrat capacitat de governar, com per exemple a Berga "on han municipalitzat l'hospital". Per a Natàlia Sànchez els serveis públics ha d'estar en mans de tots. "Sovint ens diu la gent: 'Molt bé CUP!, apreteu'…, doncs, voteu-nos!", ha reblat.
 

La diputada Natàlia Sànchez durant la seva intervenció a la Sala El Torín. Foto: Martí Albesa.


El poeta David Caño, abans de presentar el cap de llista, Lluís Riera, ha dit que enguany, que és l'any del poeta Joan Brossa, calia recordar que Brossa deia: "La gent no s'adona del poder que té, i Galeano afegia que si votar servís per alguna cosa ja estaria prohibit". I per a actualitzar les paraules de Brossa ha afegit que cal gosar votar la CUP i fer batlle Lluís Riera.

Riera ha fet, de primer, un capmàs de la trajectòria dels independentistes i anticapitalistes de la CUP a la ciutat d'Olot fins a arribar a l'entrada a l'Ajuntament el 2015 per a tirar endavant d'una altra manera el fer municipal i per això ha tingut unes paraules d'agraïment als regidors que han passat per l'Ajuntament: Anna Descals, Lluís Rubió, Mireia Tresserras i Raüls Massanellas. "Tenim el ferm compromís d'entrar-hi a governar", ha clamat entre els aplaudiments dels assistents a l'acte
 

La jove cantautora olotina Agnès Algueró ha intervingut a l'acte de la CUP Olot. Foto: Martí Albesa.


El candidat ha confessat que la campanya electoral és com un màster de política municipal i ha dit que  les 31 persones de la llista electoral (que hi seran, a l'Ajuntament, a cada ple, prenent decisions), més les 57 que no hi van poder entrar, seran les que dictin el que haurà de defensar al ple. Riera s'ha referit al debat d'Olot d'aquest dilluns dient que gràcies a la seva intervenció "més d'un va marxar retratat". I s'ha preguntat qui modera el moderador: "Trenquem aquesta dinàmica, s'ha acabat, n'estem farts dels de sempre", i una forta i llarga ovació ha esclatat al Torín. Riera ha tingut, també, unes paraules d'agraïment "per als companys periodistes" que fan la seva feina en condicions precàries.

El candidat ha fet pujar tots els membres de la candidatura amb l'esforç d'adjectivar-ne les qualitats, en un dels instants més emotius de l'acte, i ha afirmat que la política de JxCat ja és "de terra cremada" i per això és l'hora de canviar les coses, tot retornant el poder a les persones a través, per exemple, de les municipalitzacions dels serveis. Riera ha dit que la mobilitat interna de la Garrotxa és caòtica per causa de la mala planificació que va significar Bracons i ha anat detallant els punts i eixos més importants del programa electoral, que ha seguit amb entusiasme el públic.

"Ens hem cansat d'aquesta ciutat tortell", ha afirmat Riera per donar a entendre que cal recuperar el Barri Vell, donar-li vida. Ha dit, també, que durant aquests dies de campanya ha sentit parlar de molts projectes basats en la política del totxo, sense donar continuïtat a la ciutat amb una planificació coherent des del decreixement "per a retornar la vida a les persones".

"Que tot el que passi allà dintre –ha reblat Riera– es decideixi des de fora." I tot i que no ha tingut temps de fer uns versos per a l'acte, "el veritable poema serà veure la cara que faran alguns l'endemà de les eleccions" i "com ho fem per articular la casa gran a partir del programa i el codi ètic de la CUP Olot". El poema que no ha fet parlava d'una clau que obre tots els panys d'aquesta Casa Gran, la qual es menjaran perquè "guanyarem".
Arxivat a